Mer än bara rodd

Hos Varbergs roddklubb träffas en grupp 65-plussare för att motionera och umgås. Med hjälp av projektstöd från RF-SISU Halland har de utvecklat sin verksamhet och planerar fler aktiviteter till våren.

Sidan uppdaterades: 31 januari 2024

Trots en bitande januarivind och mörka moln som hotar om regn är det tolv personer som samlats i Varbergs Roddklubbs lokaler på Getterön. Varbergs roddklubb är inte bara en plats för att roddträning, utan också en plats för att umgås och ha kul tillsammans. Här träffas regelbundet en grupp 65-plussare för att motionera och umgås.

- Ska vi verkligen gå idag, undrar någon.

Svaret är ja. Först blir det promenad och sedan en värmande kopp kaffe. Naturen är vacker kring Getterön och efter en stund kikar till och med solen fram.

Roland Andersson, som också sitter i föreningens styrelse, är ansvarig för föreningens aktiviteter för målgruppen 65+.

- Vi startade upp i höstas och träffas varannan vecka. Det har varit väldigt uppskattat. Till våren har vi planer på att spela gåfotboll, och så vill vi prova på yoga, berättar Roland.

Ann-Marie är en av de som regelbundet deltar på aktiviteterna. Hon flyttade till Varberg för ett par år sedan och har hittat nya bekantskaper genom föreningen.

- Som nyinflyttat till Varberg har medlemskapet i föreningen hjälpt mig träffa nya personer. Det är inte alltid lätt när man kommer ny till en stad, förklarar hon.

Att vara med i en idrottsförening är inte bara bra för kroppen, utan också för själen. Att vara aktiv i en förening ger många fördelar, både fysiskt och socialt.

- Jag går och tränar på klubbens gym, men även om man träffar folk där så blir det inte samma sociala gemenskap som när man tar en promenad eller sitter ner och fikar tillsammans, fortsätter Ann-Marie.

Ann-Marie, Roland & den finska lapphunden Zixten

Ann-Marie, Roland & den finska lapphunden Zixten

Med projektstöd från RF-SISU Halland

Föreningen har ett gym med det mesta man kan tänkas behöva. Nyligen kompletterades gymmet med lättare skivstänger som ska passa målgruppen 65+ bättre. Varbergs Roddklubb finansierade inköpet med hjälp av projektstöd från RF-SISU Halland. I samma veva köptes även gångstavar in, något som kan användas på de gemensamma promenaderna. Inköpen underlättar för de äldre medlemmarna att träna både styrka och kondition på ett skonsamt sätt.

En annan engagerad medlem som gillar att hålla i gång är Lars-Erik ”Limpan” Lindström. Han har varit medlem sedan 1972 och har sett föreningen utvecklas. Det är bland annat Lars-Erik som har målat och fixat föreningens fasader. För Lars-Erik är det är viktigt att hålla sig aktiv och han gillar att promenera och cykla. Han är också en uppskattad styrman i föreningen, där han ansvarar för att roddbåtens kurs hålls.

- Det gäller att vara uppmärksam, ibland är det mycket båtar ute som man behöver hålla uppsikt över, förklarar Limpan.

Varför han kallas Limpan vet han inte riktigt. Smeknamnet har hängt med sedan han blev medlem i föreningen.

- Kanske beror det på att det fanns många Lars i föreningen på den tiden, säger han.

Väl tillbaka i föreningens klubbhus bjuds det på rykande hett kaffe och både kanelbulle och sockerkaka. Innan gruppen skiljs åt beslutar de att nästa gemensamma aktivitet blir promenad på Påskberget och fika i stan.

Lars-Erik "Limpan" Lindström

Sidan publicerades: 31 januari 2024

Idrott 65+

Vi lever allt längre och behovet av att vara fysiskt aktiv hela livet växer. Satsningen Idrott 65+ syftar till att skapa förutsättningar för att fler äldre ska hitta till idrottsrörelsen och därmed ges möjlighet till mer fysisk aktivtet och ett positivt socialt sammanhang.

Läs mer om Idrott 65+

Vill er förening starta verksamhet för 65-plussare?

RF-SISU Hallands arbete med Idrott 65+ bygger på att stötta idrottsföreningar att starta eller utveckla verksamhet för målgruppen. Samverkan kan ske på flera olika sätt. Ta gärna kontakt med er förenings idrottskonsulent för mer information och stöd att komma igång.