Föreningar visade upp sin verksamhet under föreningsmässan i Arena Varberg

I lördags var det dags för årets föreningsmässa i Arena Varberg där ett 50-tal föreningar visade upp sin verksamhet. En av föreningarna på plats var Varbergs GIF friidrott som hade fyllt sin monter med olika prova på aktiviteter från friidrottens olika grenar.

Sidan uppdaterades: 7 december 2023

På plats fanns inte bara idrottsföreningar, utan även ungdomsjourer och kultur- och hembygdsföreningar fanns på plats för att berätta mer om sina föreningar. En av idrottsföreningarna på plats var Varbergs GIF friidrott som hade fyllt sin monter med olika prova på aktiviteter från friidrottens olika grenar, allt från små häckar för barnen till en station där man kunde känna hur mycket de olika kulorna väger. Mannen bakom planeringen av föreningens monter heter Gösta Öborn. Han är suppleant i styrelsen och beskriver sig själv som föreningens "allt-i-allo”. Göstas tanke bakom montern är att visa upp friidrottens bredd, något han verkligen lyckas med. Till exempel hade föreningen byggt upp två höjdhopp där ribban ligger på de två svenska rekorden, Patrik Sjöbergs 2,42 och Kajsa Bergkvists 2,08 meter, något som får besökarna att imponerat stanna till.

Förutom att visa upp idrottens bredd har Gösta ett annat viktigt mål under mässan. Varbergs GIF ska anordna Svenska Mästerskapet i friidrott inomhus för veteraner under 2024, och till ett sådant evenemang behövs funktionärer.

- Det är svårt att få tag på funktionärer, och vi behöver många. Till exempel behöver vi drygt 300 prisutdelare i alla olika klasser och ålderskategorier, säger Gösta.

Gösta förklarar att man inom friidrotten blir veteran vid 35 år och att det finns tävlande som är i 90 årsåldern. För att få till ett lyckat evenemang kommer föreningen i samverkan med RF-SISU Halland att anordna en funktionärsutbildning och en utbildning i värdskap, där bland annat Hjärt- och lungräddning är en del i båda utbildningarna. Under föreningsmässan försöker Gösta hitta funktionärer och värdar utanför den egna föreningen.

- Jag vill att folk ska förstå att det är roligt att vara funktionär. Det är socialt och man får chansen att testa något nytt. Vi har en väldigt fin gemenskap i vår förening, säger Gösta.

Han har själv SM silver i både tresteg och längdhopp som 75-åring, och föreningens veterangrupp brukar ha ett 20-tal medlemmar som är med under ett SM. Gösta hoppas kunna delta i SM på hemmaplan under nästa år.

- Om kroppen håller!

Det bästa med föreningen och friidrotten enligt Gösta är gemenskapen.

- Det som är så roligt är att vi verkligen är alla möjliga åldrar, men det spelar liksom ingen roll hur gammal man är. Jag har träningskompisar som är 7 år och det är verkligen häftigt, avslutar Gösta.

Föreningsmässan i Varberg arrangeras i samarbete mellan Varbergs kommun, Varbergs Sparbank, RF-SISU Halland och Varbergs Föreningsservice.

Sidan publicerades: 6 november 2023

FOLKBILDNINGSGUIDE

En guide för dig som bedriver folkbildning i en förening.