Dags för uppföljning av HGH FC:s anläggning

Pandemin satte arbetet på paus, men nu är Dan Gustafsson tillbaka för att följa upp besiktningen av HGH FC:s anläggning Tranevall i Harplinge. Med över 40 års erfarenhet och ett hjärta för idrotten delar Dan med sig av sina insikter och tips om hur föreningar kan ta hand om sina anläggningar effektivt.

Sidan uppdaterades: 20 oktober 2023

Innan pandemin reste Dan Halland runt och besiktigade 140 idrottsanläggningar – en turné som tog två och ett halvt år. Dan har över 40 års erfarenhet som besiktningsman. Han har också en bakgrund inom fotbollen, både som tränare och aktiv, och är därför välbekant med idrottsmiljön. 2017 besiktigade Dan fotbollsanläggningen Tranevall som huserar HGH FC. Därefter kom en pandemi som satte arbetet på paus men nu har det blivit dags för uppföljning.

- Tranevall är en stor anläggning med många byggnader därför krävs det mer underhåll, förklarar Dan.

Chenth-Inge Andersson, kanslist hos HGH, berättar att arbetet med att åtgärda anmärkningarna i besiktningsprotokollet har gått trögt och att endast ett fåtal av punkterna kan bockas av, så som fasadmålning och byte av rampen upp till klubbstugan.

- Det har varit svårt att få i gång en anläggningsgrupp. Däremot märker vi att kommunen har vaknat till och är mer hjälpsamma nu och jag tror mycket beror på RF-SISU:s arbete med att uppmärksamma utmaningarna för de föreningar som äger sin anläggning, säger Chenth-Inge.

Dan tipsar

Dan delar med sig av sina bästa tips på hur en förening kan komma i gång med underhållet av sin anläggning:

  • Bilda en anläggningsgrupp och ta vara på de kunskaper som finns i föreningen. Finns det kanske en snickare eller elektriker bland medlemmarna?
  • Dela ut olika ansvarsområden inom gruppen. För den som till exempel ansvarar för fasaden räcker det att se över den ett par gånger per år. Genom att vara fler i anläggningsgruppen och dela ut ansvarsområden blir inte arbetet för tungt och tidskrävande.
  • Ta fram en underhållsplan och prioritera vilka åtgärder som är viktigast innan de presenteras till styrelsen för beslut.

- Jag kommer gärna ut till föreningen och hjälper en nystartad anläggningsgrupp att komma i gång, säger Dan.

Med anläggningsstöd från RF-SISU Halland

Under året kommer belysningen på Tranevalls planer att bytas från halogen till led vilket kommer göra mycket för föreningens energiförbrukning. Bytet av belysning möjliggörs med hjälp av stöd från RF-SISU Halland och Halmstad kommun.

Det som är mest akut och högst upp på Chenth-Inges priolista för anläggningen är ett fönsterbyte. Men om han får drömma fritt är det något helt annat.

- Får man drömma fritt hade det varit ett nytt klubbhus där man kan umgås och fika. Anläggningen har ett perfekt läge mitt i byn och ungdomarna hade kunnat komma hit efter skolan för att spela fotboll, umgås och kanske få hjälp med läxorna, säger Chenth-Inge.

Sidan publicerades: 19 oktober 2023

KONTAKT

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Alla föreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med.

Här finns kontaktuppgifter till oss!