Halländska föreningar på studiebesök i Holland

Under fem intensiva dagar delades erfarenheter och tankar om barn- och ungdomsfotboll, ledarskap och träningsmetoder. Fyra breddföreningar från distriktet fick, utifrån sina bildnings- och utbildningsplaner, chansen att skicka sina tränare och ledare på resan. Med på resan fanns även Hallands Fotbollförbund som, tillsammans med RF-SISU Hallands idrottskonsulenter, kommer att sprida insikterna från resan vidare ut till distriktets föreningar.

Sidan uppdaterades: 1 september 2023

I en strävan att utöka och bredda utbudet av mötesplatser sökte vi på RF-SISU Halland medel från Erasmus+, EU:s program för utbildning, ungdomar och idrott. Syftet med resan var att lära oss mer om hur holländsk fotboll, ledarskap och föreningsutveckling fungerar, och ta med de lärdomarna hem till förbunden och föreningarna i Halland.

Resan till Holland, som bland annat innehöll besök i Rotterdam och på Nederländska Fotbollförbundet i Zeist, blev en fantastisk möjlighet för deltagarna att fördjupa sina kunskaper och bredda sina perspektiv. Det varma bemötandet från holländarna lade grunden för ett givande erfarenhetsutbyte. Genom föreläsningar och diskussioner med Nederländska fotbollsförbundet fick vi ta del av hur Hollands fotboll organiseras, och fått intressanta inblickar i hur strukturen kring barn- och ungdomsfotbollen ser ut.

Hos fotbollsklubben Feyenoord fick vi inspireras av deras träningar och upplägg. Att se före detta elitspelare som nu arbetar som tränare och att höra om de ideella krafter som driver fotbollen framåt var motiverande. Vi lärde oss mer om hur förbundet och föreningar ser på ledar-, spelarutbildning och föreningsutveckling. Kunskaper som kommer införas och anpassas i processer på hemmaplan. En del som flera av deltagarna på resan verkligen tagit fasta på handlar om vikten av glädje inom barn -och ungdomsfotbollen.

- En sak som jag tar med mig, som jag i och för sig visste innan, men som jag nu fått ännu tydligare bekräftat handlar om vikten av att se hela människan och skapa glädje i laget, säger Johnny Ask, ledare i Onsala BK.

Holländarna arbetar också mycket med blandade lag där killar och tjejer spelar tillsammans.

- I Holland verkar det som att det ibland inte finns tjejlag, det har ju vi. Men när jag såg tjejer spela tillsammans med killar tänkte jag att det kan vara ett sätt att skapa möjligheter för utveckling för de tjejer som är mest drivna, säger Siv Lindbäck, tränare i Vinbergs IF.

En annan viktig lärdom från resan handlar om hur man skapar utveckling i hela tränargruppen och föreningen. Ett arbete som kommer att ske på olika sätt i olika föreningar, men erfarenhetsutbyten och olika former av mötesplatser där man får chans att lära sig mer kommer att bli en viktig del.

- Jag tror att en viktig del handlar om att i föreningen arbeta tillsammans med fotbollsutvecklare från Hallands fotbollsförbund för att säkerställa kunskaper och utbildningsnivå hos ännu fler ledare, säger Johnny från Onsala BK.

Resan till Holland gav många viktiga insikter, och vi på RF-SISU Halland, Hallands Fotbollsförbund och de deltagande fotbollsföreningarna är nu fullmatade med nya idéer och tankar på hur vi kan använda de nya kunskaperna i praktiken. Tanken är också att RF-SISU Halland ska kunna hjälpa andra förbund och föreningar att skapa förutsättningar för liknande studiebesök framöver.

Är ni i er förening intresserade av något liknande? Kontakta er idrottskonsulent så ser vi tillsammans över vilka möjligheter som finns!

 

Sidan publicerades: 1 september 2023

KONTAKT

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Alla föreningar har en egen idrottskonsulent att bolla tankar och idéer med.

Här finns kontaktuppgifter till oss!

Häng med på resan!

Vill du se fler bilder och läsa mer om de platser deltagarna besökte?

Här sammanfattar vi studiebesöket i text och bild. Läs mer