Besök från Kista SC - Ett framgångsrikt exempel på ungdomsverksamhet i utsatta områden

Kista Sports Club är ett föredöme när det gäller att bedriva ungdomsverksamhet i ett av de områden som Polisen benämner som utsatt. RF-SISU Hallands ungdomskonsulenter besökte i höstas Stockholmsföreningen vilket ledde till många nya lärdomar om hur halländska föreningar kan arbeta i områden med liknande problematik. Under studiebesöket önskade Kistas unga ledare utbyta erfarenheter med unga ledare i Halland. Under Kristi himmelsfärdshelgen kom sju unga ledare från Järva-området på besök.

Sidan uppdaterades: 2 juni 2023

Under Kristi himmelsfärdshelgen fick de sju unga ledarna från Kista möjlighet att besöka Halländska idrottsföreningar för att dela erfarenheter. Första besöket blev hos Rinia IF i Falkenberg. Föreningens ordförande Gjenis Bekteshi känner igen sig i många av Kista SCs utmaningar.

- Vi får ofta förklara att Rinia IF står för Rinia Idrottsförening och inte Rinia Invandrarförening, säger han.

Kista SCs ungdomar upplever att de måste uppträda extra bra vid till exempel matcher, men att samma krav inte ställs på lag från områden utan sociala problem. Något de upplever känns orättvist.

Under resan fick de även ta del av Forumteater, en metod som de gärna vill använda i sin förening. Jenny Bergflink, ungdomskonsulent i Halland, visar hur hon brukar jobba med Värdefullt, Hallands koncept för värdegrundsarbete. De träffade och utbytte erfarenheter med Laxbuggarnas ungdomssektion och fick en inspirerande föreläsning av Linnea Bäckman, ordförande i både Tönnersa Ridklubb och i Hallands ridsportförbunds ungdomssektion.

Jenny visar hur RF-SISU Halland jobbar med Värdefullt

Järvas unga ledare

Initiativet ”Järvas Unga Ledare” kommer från Sonja Dousa, verksamhetsledare hos Kista SC. Satsningen startade för cirka 6–7 år sedan med finansiering från IOP, idéburet offentligt partnerskap. Sedan dess har antalet unga ledare i föreningen vuxit, och idag är närmare 40 personer engagerade i den ordinarie verksamheten. Deras närvaro har gjort det möjligt att starta fler sektioner inom föreningen och erbjuda fler aktiviteter till barn och ungdomar i området.

- För oss är idrotten ett verktyg för att barnen ska må bra och komma in i en gemenskap, säger Sonja.

Sonja, som själv bor i området, uttrycker sin oro över att empatin bland dagens ungdomar tycks minska.

- Därför jobbar vi stenhårt med värdegrunden. Den ska finnas med i allt vi gör, fortsätter hon.

Sonja Dousa, verksamhetsledare Kista SC

En utmaning för föreningen är att få föräldrarna att engagera sig mer. Föreningslivet kan vara främmande för dem, särskilt för personer med annan kulturell bakgrund. Dessutom har området många ensamstående med upp emot åtta barn, vilket gör det svårt att hitta tid och resurser att engagera sig i föreningen. Därför är de unga ledarna hos Kista SC extra viktiga. Sonja vill dock poängtera att det är viktigt att komma ihåg att föreningens unga ledare är just unga, de kräver stöttning och handledning för att utvecklas i sin ledarroll.

- Vi som vuxna kan inte förvänta oss att de ska kunna ta fullt ansvar för en barngrupp med 15 barn. Det är min största utmaning, att få alla inom föreningen att förstå detta. De krävs att man lägger ner lite tid på ungdomarna. Men när jobbet är gjort blir det toppen. Ett bra exempel är gymnastiken med över 80 medlemmar som i princip enbart drivs av unga ledare, säger hon.

"Jag är inte bara en tränare utan också en vän"

Rania Från Kista SC

En av ungdomarna som är med på resan är 15-åriga Rania Kalhur.

- Jag är inte bara en tränare utan också en vän. Jag vill skapa en trygghet hos de yngre barnen och att de ska känna att det är kul att komma till oss och träna, säger Rania.

Efter träningarna tar hon ofta tid att sitta ner och prata om olika ämnen tillsammans med barngruppen. Det ger henne en chans att upptäcka om någon inte mår bra och behöver lite extra stöd. Samtalen är också ett tillfälle att väva in värdegrundsarbetet. Rania tycker att det är bättre att smyga in värdegrunden lite i taget när det passar, till exempel om det har hänt något under träningen.

- De får höra så mycket i skolan att man ska vara en bra kompis och att alla ska få vara med. Det kan bli lite tjatigt och vi ska stå och säga samma saker på alla träningar, förklarar Rania.

Under helgen bjöd Halland på strålande sol och resan avslutades med en obligatorisk shoppingrunda på Gekås innan det var tid för hemfärd.

Sidan publicerades: 2 juni 2023

Idrottsrörelsens inkluderingsarbete växlar upp

Idrottsrörelsen förstärker insatserna för att nå fler barn och ungdomar i de områden Polismyndigheten benämner som utsatta områden. 15 specialidrottsförbund deltar i satsningen.

Läs mer på Riksidrottsförbundets hemsida

VÄRDEFULLT

Hitta kontaktuppgifter till er idrottskonsulent.

Värdefullt handlar om att belysa och samtala om frågor som rör beteenden och värdegrund i förening.

Folder om Värdefullt Pdf, 4 MB.