Sportjournalisten Jonas Karlsson föreläser om doping på en scen i Falkenberg

Jonas Karlsson föreläste om doping

Förra veckan besökte sportjournalisten Jonas Karlsson Halland. Inför sammanlagt 400 personer i både Falkenberg och Kungsbacka pratade Jonas om doping och kosttillskott – och den breda utvecklingen av preparaten i idrottsrörelsen.

Sidan uppdaterades: 3 februari 2023

Doping i Sverige är en växande folkhälsofråga. Försäljningen av kosttillskott och kroppsförändrande preparat slår nya rekord varje år, och därför är det viktigt att tala om ämnet inom idrottsföreningar.

Jonas Karlsson känns kanske främst igen från tv-rutan där han arbetat med idrott sedan över 20 år tillbaka. Med en gedigen bakgrund som sportjournalist har han sedan länge även intresserat sig för dopingfrågan kring idrott. Hur ser doping ut inom idrottsrörelsen och var hamnar idrotten i förhållande till kroppsideal samt kroppsfixering?

Uppskattade föreläsningar i Halland

Förra veckan besökte Jonas Karlsson Falkenberg och Kungsbacka under två kvällar där han pratade om doping och hur ämnet används inom idrottsrörelsen. I publiken satt människor i blandade åldrar och roller: allt från unga aktiva till ledare och föreningsledare.

RF-SISU Halland tillsammans med Falkenbergs kommun och Kungsbacka kommun anordnade kvällarna och en som var på plats i Kungsbacka var idrottskonsulenten Hanna Sjöberg.

– Det var en bra föreläsning. Han lyckades fånga alla åldrar genom att prata på ett enkelt sätt om en komplex fråga, berättar Hanna.

Bland annat pratade Jonas om hur lättillgängligt det är med kosttillskott som kan ändra utseendet. Det handlar om allt från fettförbrännande produkter till preparat som reglerar hormoner och ökar muskeltillväxten.

Utbredd problematik inom idrottsrörelsen

Det var en halländsk idrottsförening som efterfrågade en föreläsning kring kosttillskott eftersom de hade märkt att de aktiva pratade om ämnet mer och mer. Något även Jonas bekräftade när han under föreläsningarna berättade att ämnet blivit utbrett inom idrotten och att fler och fler pratar om kosttillskott.

– Det är viktigt att arbeta med de här frågorna med sina aktiva för att hålla ämnet levande och för att man som ledare kan fånga upp tendenserna som man kanske hör eller ser i sin förening, berättar Hanna.

Ett bra sätt att arbeta med ämnet är att skapa lärgrupper för att diskutera doping och kosttillskott och för att alla ska kunna lära sig mer. Men vill man som förening ha hjälp att komma i gång finns det även material att tillgå.

– Alla som var på plats på föreläsningarna fick ta del av en samtalsduk med frågor som ansluter till ämnet. Där lyfts bland annat andra viktiga frågor kring kropps- och vikthets.

Om er förening vill sätta i gång arbetet kring doping och kosttillskott finns samtalsduken att få tillgång till i efterhand. Kontakta er idrottskonsulent i RF-SISU Halland för att få tillgång till den.

Sidan publicerades: 3 februari 2023

Antidoping

Målet med idrottsrörelsens antidopingarbete är att alla idrottsutövare ska kunna delta och tävla i en idrott fri från doping. För att nå målet krävs aktiva insatser från hela idrottsrörelsen − från medlemmar till förbund och föreningar.


Foto: Bildbyrån