Idrottsforum som engagerar

18-19 november anordnades Idrottsforum av RF-SISU Halland. 170 ledare från 12 år upp till 80 plus samlades i Varberg för att inspireras och skapa förutsättningar för föreningar som engagerar.

Sidan uppdaterades: 25 november 2022

Vad är en förening som engagerar? undrade distriktsidrottschef Sandra Hidgård när hon invigde evenemanget.

Frågan har många svar. Men efter helgens föreläsningar och goda samtal stod det klart att en förening som engagerar är en förening som skapar en känsla av sammanhang, där fler vill bidra och utvecklas tillsammans med andra.

− Människor går dit de känner sig välkomna, men stannar där de känner sig värdefulla, konstaterade Sandra Hidgård, som pratade om vikten av att odla engagemanget. En förening som engagerar vågar tänka nytt, utvecklas och bjuda in till engagemang.

Valbara seminarier

Deltagarna kunde delta i olika seminarier med olika inriktning, utifrån intresse och engagemang för olika frågor.

En av föreläsarna var Aron Schoug Öhman, forskare i pedagogik och författare till boken ”Motivera ideella”, som höll i en kvällsföreläsning och ett fördjupande seminarium på temat motivation. Han konstaterade att det ideella engagemanget är det föreningar är mest beroende av – men också i ständig brist på.

Forumteater startade samtal och lockade till skratt

Helgen bjöd även på RF-SISU Hallands Forumteater som gav tankeväckande inspel och tankar. Föreställningen startade goda samtal och lockade till en hel del skratt.

Idrottsforum är ett återkommande evenemang och anordnas av RF-SISU Halland en gång om året. Temat följer idrottens mål i Strategi 2025, som handlar om att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet.

Tre dagar med idrott och folkbildning

Idrott och folkbildning var ämnet på Varbergs stadshotell i stort sett hela slutet på förra veckan. I anslutning till Idrottsforum anordnade RF-SISU Halland även ett antal andra evenemang på temat idrott och folkbildning:

Torsdag 17 november: Nätverksträff för tjänstepersoner i halländska kommuner.

Fredag 18 november: Intressepolitisk dag med temat "Folkbildning för framtidens förening" för halländska politiker, andra studieförbund samt tjänstepersoner från länets kommuner, Region Halland och länsstyrelsen.

Fredag 18 november: Konferens för specialdistriktsförbund om Samsyn & Samverkan.

Sidan publicerades: 24 november 2022