Hej, hjälp, tack och förlåt!
Sidan uppdaterades: 14 november 2024
Om vi dagligen kunde använda dessa fyra ord så skulle välden bli lite bättre menar Erik Granqvist som besökte Falun en kväll i november. Erik är ishockeymålvakten från Boden som vid 18 års ålder lyckades bli 2:e målvakt i Luleås A-lag.
Det han då inte visste var att en händelse i ett omklädningsrum skulle påverka honom resten av livet. Erik visar oss ett blekt urklipp där vi kan läsa:
Just nu fruktar han inte motståndarna mest, det är lagkompisarna som han är mest rädd för.
- Det är den där obligatoriska klippningen, säger han och suckar.
Av tradition ”friserar” Luleåspelarna en ny klubbkamrat när han blivit ordinarie i laget.
Det handlade alltså om en inkilning
Efter en bortamatch mot Djurgården var det dags. Erik berättade hur de yngre spelarna i laget lämnade omklädningsrummet medan de äldre stannade kvar. Han fick ta av sig alla kläder och lägga sig på en brits. De satte på honom en ögonbindel och höll sedan fast hans armar och ben. Därefter rakade de av allt hår på hela kroppen.
Direkt efter övergreppet kände Erik hur hela kroppen ”frös”. Erik hade stängt av känslorna för att klara inkilningen, men efteråt kunde han inte slå på dem igen. Chock blandades med total förvirring. Under kommande år drabbades Erik av kraftig ångest, självmordstankar och alkoholmissbruk. Han förträngde traumat och berättade inte för någon vad han varit med om. Erik bar detta inom sig i över 30 år. Men när hockeyspelaren Kyle Beach gick ut och berättade att han blivit utsatt för sexuella övergrepp så släppte allt.
Erik arbetar idag som hockeyexpert på Viaplay och när han i Viaplay Hockey Podcast berättade sin historia så fick det stort genomslag. Berättelser och vittnesmål trillade in och det visade sig att många hade varit med om liknande saker. Då förstod Erik att han måste fortsätta detta arbete. Tillsammans med Johan Esk har han därför skrivit boken Inkilad, om dolda övergrepp i idrottens skugga.
Föreläsningen väckte verkligen många tankar och funderingar både hos oss vuxna men även bland hockeykillarna från ungdomslaget som var på plats.
Till Falu Kuriren säger Erik Granqvist:
- Ibland saknas också mod till att våga ta tag i de här sakerna, och därför är jobbet RF-SISU gör så viktigt. För mig är det helt avgörande att vi pratar om de här sakerna och hittar en gemensam värdegrund. Hur vi uppträder mot varandra och skapar trygga, inkluderande miljöer där alla kan trivas och utvecklas. Regler, ramar, konsekvenser och kramar, som jag brukar säga.
Vi som jobbar på RF-SISU Dalarna hoppas och tror att vi kan vara ett stöd för er som vill arbeta vidare med dessa frågor. Hör av er!
Ett konkret verktyg är att tillsätta rollen trygghetscoach i er förening. Här kan du läsa mera.
Tack Erik, för att du fortsätter berätta!
Text: Catharian Jonsson, RF-SISU Dalarna
Sidan publicerades: 14 november 2024
Länkar till media
”Det var ingen som tänkte på att det är en grov kriminell handling” - 20241112 Falu Kuriren