Två olika idrotter med erfarenheter från mixade grupper

Sidan uppdaterades: 10 mars 2023

”Om man tränar tillsammans delar man kunskap, taktik och erfarenheter”
”Vi upplever att det blir ett snällare klimat i och med mixade grupper”

Ta del av erfarenheter från Suresh Panicker, ordf på Boxningsklubben (BK) Masen i Borlänge och Daniel Fridén, vice ordf och ungdomsansvarig i Siljansnäs IF Fotboll.

I BK Masen tränar alla tillsammans, de har medlemmar mellan sju och sextio år

De yngre barnen tränar lekfulla rörelser, koordianation och balans. Det finns ingen anledning att dela upp gruppen. Från 15 år kan man börja tävla, om man vill. Killar och tjejer tävlar inte tillsammans, men de fortsätter träna tillsammans. Det handlar mer om på vilken nivå man är.

Suresh berättar
- Vi håller på med samma övningar. Det är viktklasser och tiden för varje övning som styr, är man oerfaren gör man övningarna långsammare än en mer erfaren boxare.

Suresh fortsätter, att träna tillsamman är kutym inom boxning. Vi kan inte se att vårt sätt att träna t ex teknik, styrketräning, rörlighet och uthållighet skiljer sig åt pga kön. I BK Masen har vi alltid tränat mixat, det ingår i vårt koncept.

Även om vi har mixade grupper tar vi hänsyn till om det finns medlemmar som av någon anledning har särskilda önskemål. Det kan t ex vara barn eller ungdomar med särskilda behov. De kanske vill träna med någon närstående eller en speciell kompis de är trygga med. Kanske behöver de vara enskilt med sin tränare för att träningen ska fungera. Det handlar om respekt och att anpassa upplägget efter individen.

Tips till andra IF och ledare
Om man tränar tillsammans delar man kunskap, taktik och erfarenheter. När vi tränar pratar vi också om de mjuka frågorna, hur mår alla i gruppen, hur har dagen varit? Finns det något man vill dela med sig av? Hur kan vi göra för att träningen ska bli bra idag?


Siljansnäs IF Fotboll tränar mixat av flera olika anledningar

I Siljansnäs IF Fotboll är det vanligt att man tränar mixat i de lägre åldrarna. I vår förening kan man börja med fotbollslek vid 5-6 års ålder. Det sista året vi kör mixade lag är 12-13 år. Tyvärr möter vi inte så ofta andra mixade lag vid match. Det innebär att våra barn ibland får kämpa lite extra, men de är glada ändå. Det är viktigt att de tycker att det är roligt och att dom har kul, säger Daniel.

Daniel berättar att i Siljansnäs IF Fotboll tränar de mixat av flera olika anledningar. Föreningen finns på en liten ort vilket betyder att ska man få ihop grupper får man träna mixat. Har man många grupper ska det finnas ledare till alla grupper, vilket också är en utmaning på en liten ort. Barnen går i skolan tillsammans och träningen blir bara en förlängning där man fortsätter mixat.

Vi har uteslutande positiva reaktioner från både barn, ledare och föräldrar. Vi upplever att det blir ett snällare klimat i och med mixade grupper. Både på fotbollsplanen och vid sidan om.

Tips till andra IF och ledare
Även om man har en stor förening och stora kullar med barn kanske man kan låta barnen välja själva. Man skulle förmodligen se fler olika alternativ och mixade lag. Det är naturligt för barn att träna tillsammans. Det är viktigt att det finns valmöjligheter och att barn och ungdomar själva får identifiera vilken grupp de vill tillhöra. Vi vuxna ska se till att barnen mår bra, det innebär att vi ska styra så att förutsättningarna finns för alla att vara med.


Text: Margareta Appell, kommunikatör

Sidan publicerades: 6 mars 2023