Engagerande föreläsning om NPF, idrottens och ledarskapets möjligheter

Hur kan vi som ledare skapa en idrottsmiljö där alla barn och ungdomar känner sig trygga och inkluderade – oavsett diagnos eller beteendeutmaningar? Det var många deltagare och stort engagemang när Christina Törnkvist, Thomas Harre och Lasse Olsson delade med sig av kunskap och erfarenheter utifrån både ledar- och aktivperspektiv.

Sidan uppdaterades: 6 mars 2025

RF-SISU Blekinge och Handbollförbundet Syd arrangerade igår föreläsningen ”Den tydliggörande pedagogiken”, där över 60 deltagare deltog – både på plats på Ronneby Brunn och digitalt från olika delar av södra Sverige.

Föreläsningen satte fokus på hur idrottsledare kan skapa en inkluderande miljö och möta beteendeutmaningar, särskilt kopplade till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Christina Törnkvist är specialpedagog och erfaren utbildare inom idrott och NPF. Hon har dessutom långvarig erfarenhet av att leda idrottsungdomar med NPF. Christina delade med sig av kunskap och konkreta verktyg för hur vi kan bemöta och stötta barn och unga med NPF-diagnoser som ADHD, autism och Tourettes. Verktyg och perspektiv som dessutom ofta är till hjälp för alla. Hon lyfte bland annat vikten av förutsägbarhet och tydliga instruktioner, att anpassa kommunikationen efter individen och att arbeta med positiv förstärkning. Ett konkret exempel var att använda visuella scheman eller att ge instruktioner både muntligt och skriftligt för att underlätta förståelsen. Hon betonade också hur viktigt det är att skapa en miljö där barn och ungdomar vågar misslyckas utan att känna skam.

Christina Törnkvist

Christina Törnkvist

Under kvällen fick vi även ta del av en stark berättelse från Lasse Olsson, ungdomstränare i Karlshamns HF, och Thomas Harre, före detta elithandbollsspelare.

Lasse och Thomas relation började redan när Thomas gick i sexan och Lasse, som relativt nyexaminerad från Lärarhögskolan och utan större kunskaper om NPF, började som elevassistent till Thomas. Under två månader fanns Lasse där som ett stöd i skolmiljön, en vuxen som såg Thomas behov och hjälpte honom att navigera genom både skolans och vardagens utmaningar. Även efter att den formella assistentrollen tog slut, fortsatte Lasse att vara en viktig mentor och trygg punkt i Thomas liv. Lasse blev en viktig person i Thomas familj, och Thomas blev en viktig person i Lasses familj.

Thomas, som har en NPF-diagnos, berättade om hur han ofta hade svårt att koncentrera sig och hamnade i konflikter, både i skolan och i andra sammanhang. Men Lasse var en av de vuxna som verkligen såg honom, lyssnade och stöttade honom utan att döma. Han hjälpte Thomas att hitta strategier för att hantera både skolan och idrotten och var en viktig nyckel till att Thomas hittade in i föreningsidrotten.

- Det som kom att bli nyckeln var att Thomas föräldrar och vi kunde ha en bra dialog, utifrån vad som är det bästa för Thomas. Jag fortsatte sedan att jobba vidare med barn med särskilda behov. En nyckel för att få till ett bra samarbete är att man skapar en relation med föräldrar och vårdnadshavare, har en överenskommelse och förståelse, säger Lasse.

Lasse Olsson och Thomas Harre

Lasse Olsson och Thomas Harre

Relationen mellan dem har fortsatt genom livet. Thomas stora civila dröm var att bli brandman, och Lasse berättar att han tvivlade på om det var det bästa yrket för Thomas. Men med rätt stöd och målmedvetenhet nådde Thomas sin dröm och arbetar idag som brandman.

Det var över 20 år sedan Lasse och Thomas föreläste tillsammans sist. När de nu gjorde det igen var det med ännu fler perspektiv och livserfarenheter i bagaget. Thomas minns fortfarande hur avgörande Lasses stöd var under uppväxten. Under föreläsningen betonade han hur idrotten gav honom struktur och sammanhang, men också hur det var just en förstående och engagerad vuxen som gjorde att han vågade ta steget in i idrottsvärlden och fortsätta utvecklas. Lasse reflekterar kring hur relationen med Thomas har lärt honom mycket både som ledare och människa. Framförallt har de skapat en livslång och högt värderad relation tillsammans.

Strategier för att skapa en gemensam spelplan

Thomas och Lasses strategier för att skapa en gemensam spelplan

Budskapet från kvällen var tydligt: idrotten har en enorm kraft att skapa sammanhang och gemenskap – och med rätt kunskap kan ledare göra stor skillnad.

Kvällen ramades in med frågor, nyfikenhet och egna erfaranheter från deltagare på plats och digitalt. Tack till alla för ert stora engagemang och intresse!

Sidan publicerades: 6 mars 2025