Rum för rörelse - fotoutställning på Blekinge museum

I samband med Idrottsveckan i Blekinge 2024 är det vernissage för utställningen "Rum för rörelse", på Blekinge museum. Utställningen med historiska idrottsbilder pågår mellan 3 februari - 10 mars.

Sidan uppdaterades: 20 februari 2024

Om utställningen "Rum för rörelse"

Idrott och rörelse engagerar och berör. Ursprunget finns i spel och lek, ofta tillsammans med andra. Rörelsens drivkraft finns i glädjen och gemenskapen i gruppen eller laget, utmaningen och nerven i tävlingen, känslan att spränga sina gränser och ett välmående i kropp och själ. Vi rör oss på olika sätt, i olika rum. Allt mellan idrottshallar och öppna gräsytor. På is och i vatten. I små källarlokaler och arenor med tusentals åskådarplatser. Vi rör oss organiserat i förening eller spontant med vänner.

Utställningen tar oss genom Blekinge, över gränser i tid och rum. Vi ser olika åldrar, olika idrotter och olika miljöer. Under en lång tid har idrotten varit en viktig del av den blekingska kulturen. Det syns bland annat i de platser som specifik pekats ut för idrott och rörelse på olika sätt. I många samhällen i Blekinge finns de - idrottsplatserna, simhallarna, idrottshallarna. Och så många andra typer av platser, rum där vi välkomnas till rörelse.

Ta del av bilderna, människorna och platserna. Känner du igen något eller väcks en igenkänning på andra sätt?

Utställningen är ett samarbete mellan Blekinge museum, RF SISU Blekinge och Blekinge idrottshistoriska sällskap.

Tid och plats

Utställningen pågår medan 3 februari - 10 mars, i hörsalen på Blekinge museum. Fri entré!

Tisdagsföredrag: Tobbe Karlsson & Avtryck i idrotten

Tisdag 27 februari, kl 17:30-18:15, Blekinge museum

Tobias Karlsson – tidigare lagkapten för svenska handbollslandslaget och fostrad i Hästö IF besöker Blekinge museum tillsammans med sportjournalisten Roland Andersson.

Under sina år som elitspelare satte Tobias bland annat stora avtryck i klubbar som tyska SG Flensburg-Handewitt där han var med om att vinna Champions League 2014 och avslutade karriären 2019 med att klubben vunnit tyska ligan för andra året i rad.

Under sitt sista år som aktiv elitspelare skapade Tobias stora rubriker världen över genom sina skor. Under EM i Polen 2016 förbjöds Tobias att spela med en regnbågsfärgad armbindel något som även förbjöds i tyska Bundesliga. Efter att hittat ett kryphål i reglementet för klädsel, lät han tillverka ett par regnbågsfärgade skor med budskapet “Diversity och Equality” på sulorna.
– Det är ett ställningstagande för en inkluderande idrottsvärld och har inte med poliitk att göra. Vi i idrottsrörelsen måste visa tydligare vart vi står och vad som är viktigt för oss, säger Tobias.

Sidan publicerades: 29 januari 2024