Stor glädje när idrottslägret i Hällevik är tillbaka efter två års uppehåll

Två år i rad har idrottslägret i Hällevik ställts in, men den här sommaren kunde det äntligen arrangeras igen. Det är till stor glädje för alla idrottsungdomar, ledare och all annan övrig personal som är på lägret.

Sidan uppdaterades: 15 februari 2023

Det går inte att ta miste på den härliga lägerkänslan när jag står i Hällevikslägrets hjärta med de röda sovbarackerna på ena sidan, matsalen på andra och kiosken längst upp. Flaggorna vajar och ungdomar och ledare strosar omkring i sina svarta lägertröjor, alla åt olika håll beroende på vad som står på just deras schema. Ett par köar för att köpa en glass, några står och småpratar och någon sitter och fipplar med sin telefon.

Sammanlagt är det runt 320 ungdomar som är där under veckan och även om många är pirriga verkar alla glada.

Alla har inte hittat tillbaka

Lägret, som anordnas av RF SISU Blekinge och specialdistriktsförbunden i länet, har alltså tvingats hålla stängt i två år på grund av pandemin. Men trots att det är i gång igen påverkar pandemin fortfarande lägret.

Enligt lägerchefen Nanne Olsson är det färre idrotter representerade och det är färre deltagare än vad det brukar vara. Det beror enligt honom dels på att många idrotter har tagit stryk under pandemin, dels täcker förbunden större geografiska områden nu än tidigare och då kan det vara svårt att sälja in ett lokalt läger, oavsett om det har en lång tradition. Men han deppar inte ihop för det utan väljer att se det positiva.

- Det känns otroligt roligt att vi är på gång igen. De stora värdena med lägret är att alla ungdomar och ledare får mötas oavsett vilken idrott man håller på med säger han. Han tillägger också att han är extra glad över att det är så många unga ledare på lägret i år.

De idrotter som är representerade på lägret det här året är orientering, simning, tennis, fäktning, fotboll, ishockey, innebandy, ridsport och skytte.

Deltagande idrotter Hällevik 2022

Invigning med samtliga deltagande idrotter samlade vid lägertrappan

Roligt med många yngre ledare

Tennisen har gjort lite comeback efter att ha varit borta ett tag. Och ledarna Henrik Hedlund och Emil Quist från Karlskrona TK tycker att det är jätteroligt och de ser det som en bra chans att få lära sig nya saker, både för sig själva som ledare och för ungdomarna.

- Det går jättebra. Det är roligt och vi har redan en stark gemenskap i gruppen. Vi lär oss också jättemycket av de andra ledarna som är på lägret, säger Henrik Hedlund.

Att det är kul håller tennisspelaren Selma Perslöf, även hon från Karlskrona TK, med om. Det är första gången på Hällevikslägret för henne, men hon gillar det.

- Jag får träna mycket och bli ännu bättre i tennis och jag får vara med mina kompisar och dessutom lära känna nya vänner, säger hon.

Tennis Hällevik

Tennisspelare som passade på att hitta på mycket vid sidan av tennisträningarna

Att lära känna motståndare är kul

En idrott som har varit med på lägret i väldigt många år är fäktningen, och de är med även i år. När jag träffar de omkring 30 ungdomarna under den gassande solen på ett stort fält på området ser jag att det är en lite speciell grupp.

Deltagarna är i olika åldrar och dessutom får jag veta att de är från många delar av landet. Enligt ledaren Peter Lindholm beror det främst på att fäktningen är en liten sport jämfört med till exempel fotboll eller hockey.

Och Peter själv verkar ha svårt att hålla sig ifrån lägret. Han är lite av en veteran, för av sina 41 år har han varit på Hällevikslägret 36 gånger.

- Det började med att jag hängde på familjen när jag var liten, sedan var jag deltagare och ledare och nu är jag ansvarig för fäktningen, säger han med ett skratt. Det är ju främst miljön och lägerkänslan som är det fina. Att göra saker ihop, säger han.

Till skillnad från Peter är första gången på Hällevikslägret för både Neolie Lippert från Lidingö och Wilhelm Hellner Walldén från Lund. Men fäktarna trivs väldigt bra. De säger att det är roligt att få träna mycket och att få träffa andra fäktare.

- Jag känner ju igen många eftersom vi har fäktats mot varandra på tävling. Men nu har man ju möjlighet att få lära känna dem som kompisar också och det är kul, säger Neolie Lippert.
- Det är jättekul att vara på Hällevikslägret. Jag gillar det verkligen, säger Wilhelm Hellner Walldén.

Fäktning Hällevik

Fäktarna visar upp sin idrott och ger möjlighet för de andra deltagarna att prova på under invigningskvällen

Extra fokus på kosten i år

För första gången finns det ett övergripande tema för lägret och det man har valt att satsa på är kosten. Lägerchefen Nanne Olsson berättar att det har varit ett efterfrågat ämne från föreningarna och att det känns roligt att kunna erbjuda en föreläsning och ett praktiskt moment för ungdomarna. Under lägerdagarna får de nämligen träna på att göra ett eget nyttigt mellanmål.

Den som ligger bakom materialet till temat är dietisten Emma Martner och även hon är glad över att det finns ett fokus på just kosten eftersom hon anser att det är viktigt på många sätt. Den största utmaningen enligt henne är att få ungdomarna att äta regelbundet, att inte hoppa över mål, och att få dem att äta tillräckligt mycket.


- Kosten är egentligen viktigt både för hälsan i stort och för idrotten. Det är viktigt för ork, koncentration, tillväxt, skolprestationen och så vidare. Jag kan hålla på i all evighet att rabbla bra anledningar, säger hon.

Viktigt med en verktygslåda i vardagen

Men Emma Martner är noga med att pekpinnar inte är rätt väg. Det tror hon inte att man kommer någonstans med för att nå fram. I stället är målet att skicka med ungdomarna en verktygslåda till vardagen så att de kan göra bra och medvetna val.

- Det är egentligen lätt med bra mat. Men som det ser ut nu har det enkla blivit svårt, säger Emma Martner.

Temat för året får också bra respons från både ledare och deltagare. Flera som jag pratar med säger att de har lärt sig mycket och att det har varit ett bra och roligt inslag under lägret. Även Ronja Lundbergs från RF-SISU Blekinge, som är den som har hållit i föreläsning och workshops, upplever att temat har tagits emot bra, och att ungdomarna har varit nyfikna.

- De kan ganska mycket redan och de har ställt många och bra frågor under föreläsningarna. En har till och med sagt att det var det roligaste efter själva idrottandet, och det var ju jättekul, säger hon.

Lagar all mat från grunden

På tal om kosten så är det många som berömmer maten under lägret. Flera ungdomar säger spontant att maten är jättegod och det är nog ingen slump. För köket är något som även lägerchefen Nanne Olsson vill lyfta fram. Han berättar att de som jobbar där under lägret gör allt från grunden och lägret använder sig av många lokala producenter.

- Många ungdomar tar om flera gånger och det känns kul. Om man gör bra mat så äter de, säger Roland Blomqvist som jobbar i köket under lägerveckan.

Kökspersonal Hällevik

Det glada köksgänget!

När jag lämnar lägret har det snart gått tre dagar. Mer än hälften av lägerveckan har alltså passerat och fokus börjar redan att flyttas mot slutet och på nästa år. Det kan ju kännas lite vemodigt.

- Vi har jobbat så länge med det här och nu flyter det mesta på fint och då känns det tråkigt att behöva börja tänka på att avsluta. Nu skulle man vilja köra på en vecka till och bara njuta av allt det fina, säger lägerchefen Nanne Olsson.

Simmarna Hällevik

Simmarna trivdes på Hälleviksbadet och hittade nya kompisar från Mölndal

Sidan publicerades: 16 augusti 2022

Anne Berglund

Artikeln är skriven av Anne Berglund. Anne kommer i en serie artiklar skildra idrottsrörelsen i Blekinge. Du kommer att få läsa om idrottens betydelse, möjligheter och utmaningar - för region, föreningar/förbund och invånare i Blekinge.