Hoppa till sidans innehåll

Barn & ungdomsidrott

  • Uppdaterad: 06 SEP 2018 13:20

En majoritet av barn och ungdomar över sju år i Sverige deltar i organiserad idrottsverksamhet. Det gör idrotten till landets i särklass största fritidsaktivitet. Idrotten spelar därmed en viktig roll i många barns uppväxt och idrottsrörelsen har ett stort ansvar för att verksamheten bedrivs på ett lämpligt sätt.

I barnidrott är deltagarna, enligt Riksidrottsförbundets definition, mellan sju och tolv år gamla medan ungdomsidrotten sträcker sig till och med 20 år. Västra Götalands Idrottsförbund följer de riktlinjer för barn- och ungdomsidrott som anges i Riksidrottsförbundets idéprogram ”Idrotten vill”.

All idrott för barn ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv – FN:s barnkonvention. Det innebär bland annat att verksamheten ska utgå ifrån barnets egna uttalade intressen och behov, där leken, glädjen och lusten att röra sig sätts i första rummet. Att ge barnen möjlighet till allsidig idrottsutveckling är normgivande för verksamheten.

Västra Götalands Idrottsförbund tillsammans med SISU Idrottsutbildarna arbetar aktivt med etik- och moralfrågor i föreningar och förbund. Vi vill förebygga mobbning och kränkande beteende genom att sätta värderingsfrågor i fokus, skapa och förnya policydokument samt utbilda ledare, aktiva och föräldrar.

Vi samarbetar också med andra organisationer om barns rättigheter inom idrotten – se länkar i rutan till höger.Skribent: Jonas Ligården Neijmer

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Se all info