Hoppa till sidans innehåll

Fostran till rent spel

Hur får man morgondagens fotbollsspelare att spela ett mer rent spel? Det ska vi ta reda på i det nya forskningsprojektet, Fostran till rent spel - Ledares och föräldrars agerande inom barn- och ungdomsmatcher i fotboll.
  • Uppdaterad: 20 DEC 2016 15:54

Syfte
Syftet är att undersöka barn och ungdomars fostran till rent spel genom att analysera ledare och föräldrars agerande inom matchsituationer i fotboll.

Om projektet 
Vi ska ta reda på vilka normer och värderingar som formas genom ledares och föräldrars ageranden. Hur barn, unga och ungdomsdomare upplever detta. Men också om vilka spelare och (demokratiska) människor som fostras i barn- och ungdomsmatcher i fotboll.

Projektet är under två år (2017-2018). Forskningen kommer genomföras och ledas av Erik Andersson, lektor i pedagogik vid Örebro universitetet. Erik är också ledare i Skultorps IF. Forskningsprojektet är finansierat av SISU Idrottsutbildarna Västergötland och Västergötlands Fotbollförbund.

Tre föreningar har valts ut
Axvalls IF, Skultorps IF och Lidköpings FK, är tre tvåsektionsföreningar som har valts ut som forskningsobjekt. Inom dessa föreningar kommer totalt 24 matchobservationer att genomföras inom tjej- och pojkfotbollens äldsta ålderskullar i 7- och 11-mannaspelet.

Matchobservationerna kommer att följas upp direkt med gruppintervjuer av spelare och ungdomsdomare i syfte att få reda på deras upplevelser av situationer som ägt rum i matchen samt hur de resonerar kring frågor som har med rent spel att göra.

När det finns ett preliminärt resultat kommer berörda ledare och eventuellt föräldrar samlas för att diskutera och ge sina perspektiv på det som framkommit. Detta kommer att ge ytterligare dataunderlag för analys.

Resultatet av forskningsprojektet kommer sedan att användas för att utforma ett utbildningsmaterial som utmejslas och prövas genom lärgrupper i de berörda föreningarna.

Till höger hittar du kontaktuppgifter och mer information om projektet och Erik. Här finns också länkar till artiklar som finns knutna till projektet hittills.

Skribent: Ingela Gustavsson

Kontakt

Dennis Aronsson
This is a mailto link
010-476 41 32

Erik Andersson
This is a mailto link
019-30 35 64

Medverkan i media

Axvalls IF i unikt projekt 
(Skaraborgs Läns Tidning)

Rent spel 
(Skaraborgs Läns Allehanda)

Vuxnas beteende under matcher ska studeras 
(P4 Skaraborg, Sveriges Radio)

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland
Mejerigatan 1
412 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266000
Fax: 0317266009
E-post: This is a mailto link

Se all info