Hoppa till sidans innehåll

Västerås Friidrottsklubb satsar på smart föreningsutveckling

2017-11-20 10:19
  • Uppdaterad: 2017-11-20 10:23

Föreningssmart är en processinriktad föreningsutvecklingsmodell som tagits fram genom ett samarbete mellan Svenska Friidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. En utvecklingsmodell som genomförts som pilotprojekt under 2016-2017 och som nu utvärderas innan den implementeras ytterligare hos föreningar runt om i landet. ”Jag ser jättestora möjligheter och vi har haft en väldigt positiv genomgång här ikväll” konstaterar Björn Lindén från Svenska Friidrottsförbundet när han gästar Västerås Friidrottsklubb för en utvärdering. 

 
Per Tunander, Peter Skoog, Patrizia Strandman,
Madeleine Lindberg Wall och Björn Lindén.

Västerås Friidrottsklubbs blågula logotyp lyser starkt ovanför entrén till friidrottshallen. Eftermiddagen är på väg mot kväll och föreningens aktiviteter ska snart ta sin början. Föräldrar, barn och ledare samlas innanför dörrarna där det redan sjuder av liv och rörelseglädje.

Vi tar trappan upp till konferensrummet där föreningens ordförande Patrizia Strandman hälsar välkommen. Ikväll är Björn Lindén från Svenska Friidrottsförbundet på besök för att göra en utvärdering av satsningen Föreningssmart. Tillsammans med föreningens sekreterare och vice ordförande Peter Skoog, klubbdirektör Per Tunander samt idrottskonsulent Madeleine Lindberg Wall från SISU Idrottsutbildarna slår vi oss ner vid bordet för en pratstund.

Patrizia berättar att Västerås Friidottsklubb är en välmående och expanderande förening,

”Vi har ett stort tillskott på medlemmar och ledare och passerade nyligen 1 300 medlemmar”.

Men självklart finns också utmaningar. Under 2017 tillsattes en ny styrelse som nu har tagit fram sina mål för verksamheten.

”Vi har några övergripande mål, som att alla ska få vara med och känna sig delaktiga. Vi vill ha en funktionell arena och ha en välmående ekonomi. Sedan har vi mer konkreta mål som man kan ta på och då handlar det om att rusta vårt kansli för framtida utmaningar, utveckla våra aktiva samt att genomföra arrangemang i toppklass”.

Via föreningens idrottskonsulent fick de tips omFöreningssmart - en processinriktad föreningsutvecklingsmodell som tagits fram av Svenska Friidrottsförbundet i samverkan med SISU Idrottsutbildarna. I Föreningssmart ingår att undersöka nuläget, planera för nyläget och slutligen arbeta med att utveckla rätt saker i rätt ordning. Allt utifrån föreningens behov och resurser.

Västerås Friidrottsklubb en av totalt 24 föreningar som deltar i Föreningssmarts pilotprojekt under 2017. Björn säger att responsen hittills har varit positiv.

”Föreningarna som deltar har hittat egna områden som de vill förbättra. Generellt sett märker vi att det ofta handlar om att stärka sin kommunikation samt att vässa arbetet med att rekrytera nya ledare”.

Patrizia berättar om verksamheten i Västerås och den handlingsplan som har tagits fram. Nyligen genomfördes en informations- och inspirationskväll där Jim Thuresson föreläste, varpå styrelsen gav en bild av det arbete som är på gång. I början av 2018 väntar en aktivitet för föreningens funktionärer samt en workshop med Yannick Tregaro för tränare, ledare och äldre aktiva.

”Västerås Friidrottsklubb har hittat två, tre områden som de verkligen vill arbeta med och utveckla. De kan gå in i 2018 med goda möjligheter. Dessutom finns ett väl fungerande samarbete med SISU Idrottsutbildarna, det känns väldigt positivt”, konstaterar Björn.

Patrizia nickar instämmande.

”Det känns roligt och inspirerande. Samarbetet med SISU gör att vi orkar, det gör en jättestor skillnad. Vi får energi, hjälp och tips om vad vi ska göra och tillsammans med vilka. Det får våra planer att bli verklighet”.

 Text och foto: Anette Fransson

 Hör Björn och Patrizia berätta mer om arbetet med Föreningssmart.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

 

 prenumerera_nyhetsbrev[1]

Anmäl och resovisa er utbildningsverksamhet

 

 

IFL_Grund_banner 2 bilder

 

 

 

Fbk

 

 

 

 

PUFF%2~1

 

 

 

 

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 010-476 48 00
E-post: This is a mailto link