Hoppa till sidans innehåll

Välkommen Kristin!

2019-10-08 14:05

Från den 1 oktober är Kristin Stenman ny distriktsidrottschef för Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västmanland. Här berättar hon lite kort om sig själv, hur hon ser på sitt nya uppdrag och vilka frågor som ligger henne varmast om hjärtat.
  • Uppdaterad: 08 OKT 2019 14:05

Kristin Stenman är 35 år, född och uppvuxen i Köping men numera bosatt i Örebro. Hon tillträdde sin nya tjänst den 1 oktober och ersätter Maria Engelfeldt som i våras påbörjade en anställning som avdelningschef hos Riksidrottsförbundet. Så här säger Kristin själv om sitt nya uppdrag:

- Idrotten är och har alltid varit en stor del av mitt liv. Dels som idrottare själv men också som tränare, ledare, ordförande och numera också idrottsförälder.

Du har nu varit på plats i några dagar, vilka är dina intryck så här långt?
- Västmanland är ett levande idrottsdistrikt med mycket engagemang. Det har jag märkt både inom idrotten och bland medarbetarna på Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Jag har också hunnit träffa en del av våra samarbetspartners regionalt och kommunalt. Det har förstärkt min känsla ytterligare att idrotten är en viktig och stark spelare både på planen och utanför för att skapa samhällsnytta.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du främst för idrottsrörelsen i Västmanland?
- En viktig utmaning vi har framför oss är att fortsatt stärka det ideella ledarskapet. Det händer mycket nu framförallt inom barn- och ungdomsidrotten. Här gäller det att vi har kompetenta, pålästa och duktiga ledare som kan möta nutidens och framtidens idrott på ett bra sätt. Idrottsrörelsen har också ett ökat ansvar att erbjuda idrott för vuxna och äldre. Det är en målgrupp som många föreningar idag saknar ledare till. Har behöver vi rekrytera nya ledare. Men allt det här är också våra möjligheter. Vi har idag cirka 18 000 idrottsledare i Västmanland. Tänk vad häftigt det vore att öka det antalet och stärka varje ledare i sin ledarroll. Det skulle utveckla idrotten på många sätt och leda till att fler får möjlighet att idrotta. 

Är det någon fråga/några frågor som du brinner extra mycket för?
Jag brinner mycket för den moderna idrottsföreningen.
Som ideell ledare vet jag hur vardagen kan se ut. Jag tror dock att det finns mycket vi kan göra med enkla medel för att göra föreningsarbetet lättare och roligare och på så sätt tar vara på människors engagemang och inspirerar till delaktighet. Det finns t.ex. mycket smarta digitala lösningar som kan underlätta strukturen och kommunikationen i föreningen. Jag tycker också fler föreningar skulle våga testa nya tränings- och tävlingsformer. Jag tror att en förändrad tränings- och tävlingsmiljö kommer få fler ledare som vill engagera sig men också stimulera och möjliggöra för fler idrottare att hålla på längre.

Vad står högst upp på agendan i din nya roll som distriktsidrottschef i Västmanland?
- Jag är inne i en ”lära känna fas” där jag lägger mycket tid på att lära känna mina nya kollegor och medarbetare. Lär känna idrotten i länet och våra medspelare i kommunerna och i regionen. Jag hoppas att jag innan årsskiftet har hunnit träffa både föreningar, SDF, politiker och tjänstemän vi samarbetar med. Jag kommer inte hinna träffa alla men så många som möjligt!

- Sen vill jag också passa på att nämna att Västmanlands Idrottsförbund har fått förtroendet att vara delaktiga i framtagandet av Region Västmanlands Idrottsplan. Det arbetet inleds nu och kommer pågå fram till våren 2020. Idrottsplanen ska beskriva riktningen och peka ut övergripande strategier och utvecklingsområden för idrotten i regionen.

Kristin kommer närmast från en tjänst hos SISU Idrottsutbildarna i Örebro, där hon sedan år 2012 har haft rollen som verksamhetschef. Nu ser hon fram emot att leda idrottsrörelsen framåt i Västmanland.

- Jag är glad att vara på plats och är laddad och förväntansfull inför framtiden!

Vill du komma i kontakt med Kristin gör du det via
Mail: This is a mailto link
Tel: 070-274 84 87

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 0104764800
E-post: This is a mailto link