Hoppa till sidans innehåll

Tillsammans - för att riva murar och bygga broar

2018-11-28 14:26

Tufft klimat, resultathets och prestige mellan lagen fick tränare från fyra av länets tjejfotbollslag att både reagera och agera. Ett samarbete startades upp med ambitionen att lära känna varandra och förbättra attityden lagen emellan. Nu väntar en gemensam träningshelg där utveckling och vänskap går hand i hand.
  • Uppdaterad: 28 NOV 2018 14:26

De kallar det ”Tillsammans”, ett unikt samarbete för att skapa fler fotbollskamrater och bygga broar mellan föreningar och lag. En idé som väcktes för några år sedan och som nu har blivit verklighet.

- Som tränare upplevde jag att det fanns en prestige mellan lagen när tjejerna var yngre, både bland spelare och ledare. Så istället valde vi att riva murar och bygga broar, säger en av initiativtagarna, Tony Juhlin från Barkarö SK.

- Det handlar om att bilda gemenskap och hitta vänner över laggränserna, men också om att få fler tjejer att fortsätta spela och behålla de lag som finns så länge som möjligt genom att motverka den kortsiktiga jakten på resultat. Sedan kommer säkert flera av tjejerna ändå att hamna i samma lag när de blir äldre, men då blir inte steget så stort när de redan känner varandra.


Fredrik Räms från Skultuna, Tony Juhlin från Barkarö, Tony Gustafsson från BK 30 och Andreas Roos från Gideonsberg. 

Den första gemensamma träningsdagen genomfördes i Skinnskatteberg i december 2017. Nu, ett år senare, är det dags igen. Den 8-9 december väntar två fullmatade dagar i Smedjebacken, där både lagen och ledarna mixas under aktiviteterna för att lära känna varandra ännu bättre. En helg där deltagarna bär en gemensam träningströja och får chansen att utvecklas både som människor och fotbollsspelare. Västmanlands Idrottsförbund finns med och stöttar via Idrottslyftet och teoripassen genomförs i samarbete med SISU Idrottsutbildarna.

- Det är bra att få träna ihop med tjejer från andra lag, säger Saga Gustafsson från BK 30.

- När man spelar match i serien bildar man lätt en uppfattning om vissa spelare, men sedan när man lär känna varandra får man en helt annan bild.

Elina Helmer från Gideonsberg håller med:

- Säg att du får en tackling av en tjej under en match och tycker att hon spelar fult, sedan när ni möts utanför planen märker du att personen är hur trevlig som helst och ni blir vänner istället.

 
Thea, Elina, Mathilda och Saga

Fredrik Räms är ledare i Skultuna IS. Han ser många positiva effekter av satsningen.

- För oss som lantortslag är det här väsentligt. Det betyder att vi kan ha ett lag kvar på landsbygden. För oss är samarbete oerhört viktigt och vi är alla vinnare på flera olika sätt.

- Det handlar ju mycket om kommunikation. Allt blir lite mindre dramatiskt och det blir lättare att föra bra diskussioner när vi känner varandra. Sedan är det viktigt att fotbollen och laget finns nära hemmet. Närheten är viktigt för att fler ska fortsätta med sin idrott, konstaterar Tony Gustafsson från BK 30.

Tjejerna som i huvudsak är födda mellan 2003-2005 ser de fram emot dagarna i Smedjebacken och är överens om att samarbetet är både roligt och utvecklande.

- Det är kul att få nya vänner, men också att lära av varandra. Att se hur andra agerar på planen och hur de löser olika situationer, säger Barkarös Mathilda Juhlin

- För mig som är målvakt är det en bra möjlighet att se på vilken nivå jag ligger jämfört med andra, samtidigt som vi får gemensam målvaktsträning. För mig är det extra kul att möta just andra målvakter, säger Thea Fält från Skultuna.

Just nu är det fyra föreningar Barkarö SK, Gideonsbergs IF, Skultuna IS och Västerås BK 30 som samverkar, men de blir gärna fler.

- Huvudsyftet är att bryta det hårda klimatet och vi märker redan nu att det är betydligt lugnare både på och utanför planen när lagen möts idag jämfört med hur det var tidigare, avslutar Tony Juhlin.

Text och foto: Anette Fransson

Följ satsningen på Instagram med #AllTeamsUnited2018

Skribent: Anette Fransson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 0104764800
E-post: This is a mailto link