Hoppa till sidans innehåll

Myrby hittar hoppet och gör alla till vinnare!

2018-12-06 15:16

Inom idrottsrörelsen vill vi att så många som möjligt ska hålla sig i rörelse i förening hela livet. Ändå ser vi att barn och ungdomar slutar allt tidigare och att medlemskurvan vänder nedåt med 11-åringarna. Utmaningarna ser olika ut för idrotter och föreningar. Inom ridsporten är hindren ofta ekonomiska, men hos Myrby Ryttarförening och Ponnyridskola har man hittat hoppet.
  • Skapad: 06 DEC 2018 15:16

Maria Eriksson är ridskolechef på Myrby Ryttarförening och Ponnyridskola. För henne ligger både rörelseförståelse och en välkomnade och inkluderande idrott för alla varmt om hjärtat. Genom att prata med sina vänner om hur de lekte och rörde sig under barndomen, växte tankar om att bredda ridsportens verksamhet i förening för att nå ännu fler.

”När jag var ung byggde man hinder hemma på tomten och hoppade över dem. Det handlade om rörelseglädje, gemenskap och lek. Det skapade ett ”häng” som jag vill ha tillbaka. Samtidigt vet jag själv hur jag suktade efter rosetterna som delades ut på tävlingar i stallet. Även idag vill barn ha rosetter, men alla har inte råd att åka runt och tävla eller att rida en gång i veckan. Jag vill skapa lättillgängliga aktiviteter och samtidigt avdramatisera placeringsjakten för att visa att alla alltid är vinnare inom ridsporten”.


Maria Eriksson

Tillsammans med SISU Idrottsutbildarna och tack vare medel från #idrotthjärtakultur togs en prisrosett fram med budskapet ”Hemma bra, stallet bäst. Alla är vinnare i ridsporten”. En rosett som ska uppmuntra till tävling, men avdramatisera vilken plats du kommer på eftersom alla rosetter är likadana. Idén ligger helt i linje med idrottsrörelsens strategiarbete med sikte mot 2025, där en ny syn på träning och tävling är en viktig del. Redan nu har rosetten inspirerat till nytänkande kreativa tränings- och tävlingsformer bland Västmanlands ridklubbar.

”Vi har använt rosetten vid vår knattehopptävling och vid tävlingar med käpphästar. Inom kort kommer de även att användas vid våra agility-tävlingar som vi genomför med våra ponnies. Vi vill skapa rörelse på enkla sätt genom aktiviteter där alla kan delta och som inte heller ställer ekonomiska krav. De genomförs främst i motionssyfte och för att träna på att tävla”.

Initiativet har inte bara skapat eko i Västmanland, utan spridit sig även utanför länet gränser. Det gläder Maria som mer än gärna delar med sig.

”Det någon gör bra för ridsporten blir bra för alla. Vi behöver hitta och dela med oss av nya avsuttna aktiviteter och former som får fler att hänga i stallet och kravlöst stanna längre inom idrotten. Alla vill inte rida, men kan ändå känna en kärlek till hästen och ridsporten. Skapar vi det kommer vi att få en helt annan bredd och en idrott där alla kan delta utifrån sina förutsättningar under hela livet”.

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 0104764800
E-post: This is a mailto link