Hoppa till sidans innehåll

I Fagersta Södra vill många döma

2018-09-17 17:48

Fagersta Södra lider ingen brist på domare. De kan till och med erbjuda domare till grannklubben Västanfors. Sedan uppstarten av en domarkommitté för tre år sedan har intresset växt för varje år. När man fyller 15 får man börja, men intresset är stort även hos yngre spelare. Efter att i augusti ha bjudit in till en föreläsning med FIFA-domaren Mohammed Al-Hakim, i samverkan med Västmanlands Idrottsförbund och Sisu Idrottsutvecklarna, är intresset ännu större och flera unga domare har uttryckt intresse för en domarkarriär.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2018 18:00


Match för ett ungt lag på Onsjövallen.

För tre år sedan var måttet rågat. Det var svårt att locka ungdomar att bli domare, svårt få dem att stanna. Varför? I medierna pratades om en tilltagande stökighet på åskådarplats, ibland hot från tränare, motståndare och föräldrar, en otrygghet för en ung domare. Hur skulle Fagersta Södra kunna förändra detta inom den egna klubben?

Jan Andersson fick tanken om Fagersta Södra skulle kunna föregå med gott exempel i regionen och starta upp något, kanske en domarkommitté. Han hade en längre tid bekymrat sig om ett vikande intresse för domarjobbet. Det var svårt att få ungdomar att prova domarjobbet och sedan behålla dem, svårt att få föreningsdomarna att räcka till. Ibland fick han själv rycka in på kort varsel.
 – Vi hade svårt att få domare till matcher, tränarna fick själva ringa runt och jaga. Varför inte bygga upp något och bli självförsörjande på domare?

Det blev starten på Fagersta Södras domarkommittè. Kommittén består av fem entusiaster från klubben, Jan Andersson själv, Christer Andersson, Mikael Andersson, Kenneth Larsson och Pär Finn Andersson, alla med lång spelar-, tränar- eller domarkarriär bakom sig.  Tanken är att Fagersta Södra ska vara självförsörjande på domare, men också att kunna erbjuda en ”domarkarriär” utöver en spelarkarriär. Tanken är att det ska finnas en roll även för dem som väljer att inte fortsätta spela fotboll aktivt. Det behövdes också mer än en domarutbildning för att locka och behålla domare. Domaren ska kunna känna sig trygg i sin roll.

Domarkommittén tillsammans med några av domarna. Christer Andersson, Mikael Andersson, Filip Pettersson, Abdi Rahman Abdi, Eddy Bergström och Jan Andersson. 

Domarcoachens synliga närvaro brukar lugna ner matcherna redan från start. När en domare är ”färsk” berättar domarcoachen för både hemma- och motståndarlagets tränare att domaren är ny.
– Det unika med vår domarkommitté är den aktiva coachning vi ger domarna. Vi är med på de flesta matcherna, vi kommer med tips och råd, både där och då och efteråt. Målet är ha en domarcoach på varje match, framför allt i början när någon är ny, säger Jan Andersson.
Till sin hjälp har domarcoachen en rapport med utvecklingspunkter. Domaren ska få stöd i sin utveckling. Det kan handla om att titta på hur domaren rör sig på planen till något man kallar ”stil och profil” där bland annat klädseln ingår.
Filip Pettersson och Eddy Bergström, båda 17 år, är två av föreningsdomarna. De är väldigt nöjda med stödet från domarkommittén och tycker att ”granskningen” är ett stöd.
– Det är skönt att få veta vad man kan utveckla, tycker Filip Pettersson.
Att vara domare är förstås utvecklande för den aktiva fotbollsspelarens egna spel och för livet utanför fotbollsplanen.
– Man mognar av att vara domare, menar Eddy Bergström.

Fagersta Södra har infört ett tredomarsystem för nio- och elvamannamatcher. Ersättning utgår både till huvud- och linjedomare. Tredomarsystemet gör att huvuddomaren kan slappna av i vetskapen att linjedomarna har koll på offside och annat. Fokus kan ligga på huvudmatchen.
– Tidigare var det svårt att få domare till nio- och elvamannamatcher eftersom det är krångligt att som ensam domare att ha koll på offsideregeln, något som också gör domarna mer utsatta för kommentarer från åskådarna, påpekar Mikael Andersson.

Mycket har förändrats sedan domarkommittén startades. Fagersta Södra är numera självförsörjande på föreningsdomare. Intresset har växt för vare år och på årets kick-off kom 20 stycken, från födda 2003 och uppåt. Faktum är att man kan erbjuda domare även till andra klubbar, som Västanfors. Domarkommittén är här för att stanna.

Skribent: Helle Zetterberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 0104764800
E-post: This is a mailto link