Hoppa till sidans innehåll

Dean K. om rörelserikedom

2018-09-12 14:40

Intresset var stort när Dr. Dean Kriellaars, från University of Manitoba i Kanada, äntrade Culturens scen för att prata om Physical Literacy, på svenska rörelserikedom/rörelseförståelse. 140 personer från 39 skolor i Västmanland och Sörmland tog del av den första av dagens två föreläsningar, en föreläsning som också markerade en uppstart för den rörelsesatsning som Västmanlands Idrottsförbund just nu gör mot åtta skolor i Västerås och Köping.
  • Uppdaterad: 12 SEP 2018 15:04


Dr Dean Kriellaars egagerade publiken med sin introduktion

av Physical Literacy, rörelserikedom.

Att vara rörelserik handlar om att med motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet. Det är ett koncept som fungerar från barn till vuxna, från rörelse i vardagen till elitidrott, och handlar framför allt om de byggstenar som sätts samman för att skapa rörelser vi behöver i vardagen och i förlängningen även inom idrott på högre nivå. Att vara rörelserik är enligt Dean Kriellaars att ha en mängd rörelsefärdigheter, självförtroende att röra sig och motivation att delta, vilket också är nyckeln till ett aktivt liv. Klicka här för en kort introduktion till rörelserikedom.


140 personer från 39 olika skolor deltog.

Föreläsningarna, för skolpersonal på dagen och föreningsaktiva på kvällen, varvade teori och praktik. Dean informerade bland annat om hur man med samma övningar inte bara minskar skador utan även ökar både prestanda och uthållighet samt inbjöd till praktiska övningarna på scenen, försedda med en rejäl portion humor.


Publiken, här från dagens andra föreläsning, deltog i ett flertal övningar, roliga men inte helt lätta trots att de låg på nivå ett.

Klicka här för att se en kul liten film om varför det är så viktigt att barn blir rörelserika.  För den intresserade finns en mängd filmer med Dean Kriellaars på nätet, från föreläsningar och ”pep talks” till praktiska övningar inom olika idrotter.

"Rörelserikedomscirkeln".

 

Skribent: Helle Zetterberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 0104764800
E-post: This is a mailto link