Hoppa till sidans innehåll

Klubbkänsla och engagemang hos Knäppmora!

2015-12-16 13:30
Knäppmora AIK från Skinnskatteberg är en av landets äldsta innebandyföreningar. En förening med stort driv och stark vilja där klubbkänslan står i centrum.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:59

En kylig morgon i Skinnskatteberg. Snön lyser med sin frånvaro men frosten färgar träden vita. På Albinssons Konditori är ett gäng trogna frukostkunder redan på plats. Doften av nybryggt kaffe fyller lokalen och på borden bidrar levande ljus till en inbjudande atmosfär. Pepparkakshjärtan och röda dukar påminner om att året går mot sitt slut och att julen snart är här.

Det plingar till och Gabriel Andersson, ordförande i Knäppmora AIK, kliver in genom dörren. Han hälsar igenkännande på personal och gäster innan vi slår oss ner vid ett bord längst in i lokalen. Trots att han bara är 21 år är han inne på sitt andra år som ordförande i föreningen. En förening där han säger att han blev infödd och där både pappa och farfar fortfarande är engagerade.


Och det var just här, på det lokala kondiset i Skinnskatteberg, som föreningen bildades den 10 augusti 1982.

- Från början hette föreningen BK Gyllene Rukan, berättar Gabriel, samtidigt som vi serveras varsin välsmakande kaffe latte. Han berättar om hur föreningen motvilligt fick byta namn efter påtryckningar från Västmanlands Innebandyförbund.

- Föreningen var tvungen att hitta ett namn med lokal anknytning, så kartboken togs fram och man fastnade för namnet Knäppmora, en liten by med tre hus utanför Skinnskatteberg.

Gabbe webben
Gabriel Andersson, ordförande i Knäppmora AIK, på kondiset där föreningen bildades.

I första årsmötesprotokollet finns att läsa om föreningens verksamhet och insatser. Bland annat om hur man gav sig ut i skogen för att plocka blåbär för att förstärka klubbkassan. Vinsten blev 169 kronor.

Idag, 33 år senare, består föreningen av A-lag, U-lag, pojklag i åldersgrupperna 99-00, 02-03 och 04-06, flicklag i åldersgruppen 05-06 samt innebandylekis för de yngsta. Dessutom finns ett gäng motionärer som tränar regelbundet och många engagerade ledare. När Gabriel fick frågan om att bli ordförande i föreningen kändes det naturligt att tacka ja.

- Jag har ju varit en del av föreningen sedan barnsben och brinner för Knäppmora.  Det är mycket jobb att vara ordförande, mer än vad jag kunde tänka mig när jag tackade ja, men det är väldigt givande. Jag har lärt mig otroligt mycket, framförallt om ledarskap.

Knäppmora AIK har sedan flera år ett väl upparbetat samarbete med SISU  Idrottsutbildarna. 2007 skapades ”Projekt innebandyfeber” där framtida mål sattes upp. Mål som Gabriel nu anser att föreningen har uppnått.

- Ett av målen var att locka fler gäster till våra matcher och i år ligger publiksnittet på 200 åskådare per match för vårt A-lag. Även ungdomslagen lockar en allt större publik vilket är fantastiskt roligt. Vi har lyckats rekrytera fler ledare och få fler aktiva i våra olika arbetsgrupper. Gällande lag har vi nått maxkapacitet i hallen, men vi välkomnar självklart ännu fler aktiva. Vi jobbar hela tiden för att bli ännu bättre och sätter upp nya mål för framtiden, att utbilda samtliga ledare är en viktig del. Samarbetet med SISU är ovärderligt för oss, det betyder mycket att ha ett bollplank.

Gabbe och Andreas webben
Gabriel Andersson planerar Knäppmoradagen tillsammans med idrottskonsulent Andreas Svensson.

Tillsammans med föreningens idrottskonsulent från SISU formas nu de sista detaljerna för Knäppmoradagen, som i januari genomförs för andra året. Där står föreningsläran i fokus och både spelare, ledare och föräldrar deltar. 

- Vi arbetar mycket med att implementera vårt klubbdokument, våra stadgar och vår ledarpärm. Vi vill att föreningen ska genomsyras av laganda och klubbkänsla. Vi-känslan är viktig för vår förening och Knäppmoradagen är en bra möjlighet att träffas över laggränserna.

Organisation webben
Gabriel Andersson visar hur organisationen ser ut för Knäppmora AIK.

Men redan innan dess väntar Mellandagscupen, en av världens äldsta innebandycuper, som arrangeras för 36:e året i rad. I år deltar hela 20 lag och hallen kommer att vara fylld till sista plats.
- Det blir fullsatt. Många som är födda och uppväxta här i Skinnskatteberg ser Mellandagscupen som en viktig tradition och passar på att komma hem och träffa familj och vänner. Cupen är så pass inarbetad att vi vill lyfta arrangemanget ytterligare. Vi har mycket spännande på gång!

På Albinssons Konditori har gästerna bytts ut, nytt kaffe serveras och genom fönstret ser vi hur solen tittar fram bakom hyreshusen. Kanske blir det en jul utan snö konstaterar vi samtidigt som intervjun går mot sitt slut.  

Ni verkar ha väldigt roligt tillsammans i föreningen. Hur mycket betyder det?

- Det är jätteviktigt såklart. Vi har en familjär klubbkänsla och föreningen betyder mycket både för oss och för orten. Vi vill behålla ett starkt Knäppmora AIK!


Gyllene Rukan webben
En bild från förr. BK Gyllene Rukans gamla logotyp.

Läs mer om Knäppmora AIK
Läs mer om hur du kan samarbeta med oss på SISU Idrottsutbildarna.

Text och foto: Anette Fransson

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

 

 prenumerera_nyhetsbrev[1]

Anmäl och resovisa er utbildningsverksamhet

 

 

IFL_Grund_banner 2 bilder

 

 

 

Fbk

 

 

 

 

PUFF%2~1

 

 

 

 

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 010-476 48 00
E-post: This is a mailto link