Hoppa till sidans innehåll

Inför planering av din träning

  • Uppdaterad: 22 NOV 2018 13:02

Övningsbanken är tänkt som ett stöd till dig i din dagliga träning. Övningarna bygger på vetenskaplig evidens och är framtagna av forskare och andra experter på området. 

Välj fritt och kombinera dina egna program, övningar beskrivs här i text, men för att få en tydlig bild av hur de ska gå till så kommer övningsbanken så småningom att presenteras med instruktionsfilmer på SISU Idrottsutbildarnas hemsida under menyn "ÅFT" .

Ett normalt träningspass är ofta ca 60 minuter och det finns i allmänhet ingen tid före eller efter att disponera på träningsanläggningen. Men man kan oftast skap utrymme för ytterligare 15-20 minuter direkt före eller efter den ordinarie träningstiden som kan användas för fysisk träning. Kanske kan man träna styrka i omklädningsrummet eller på en gräsplätt bredvid planen och det går säkert att hitta en ny yta att träna snabbhet, t.ex. en grusväg terrängspår eller liknande som ligger i närheten. Huvudsaken är att vi tänker stort och utnyttjar omkringliggande resurser. 

Försök alltså att få med samtliga fysiska egenskaper (uthållighet, styrka, snabbhet, koordination och rörlighet) i din träning. Om möjligt i alla träningspass, men om inte det går så bör alla fysiska egenskaper i alla fall tränas någon gång per vecka. 

För prepubertala barn så är det lämpligt att inkludera koordination, snabbhet och rörlighet (del 1) i uppvärmningen, medan man mitt i passet kan ha ett moment av uthållighet (alternativt ha idrottsspecifika övningar av uthållig karaktär) (del 2) medan man i slutet av passet t.ex. kan träna styrka (del 3). För att få bästa möjliga effekt så försök få in lite träning ofta (15-20 min) istället för mycket träning sällan (t.ex. som ett renodlat fyspass 1 gång per vecka).

För ungdomar i pubertet så ger det högre effekt att lägga mer tid på varje träningskvalité. Det blir alltså svårt att tillgodose alla kvalitéer i ett och samma pass. Uthållighetsträningen bör t.ex. ligga sista passet, alternativt som ett moment mitt i passet, medan styrketräningen bör få plats i ett annat pass, eller som enskilt pass. Rörlighet, koordination och snabbhet passar däremot bra att lägga in som en första del i passet. 

Önskan är att du själv ska designa din träning utifrån dina specifika träningsmässiga förutsättningar, därför presenteras inga färdiga programförslag. Använd kunskaperna du fått med dig från utbildningen och från boken Ålderanpassad Fysisk Träning för barn och ungdomar när du planerar antal repetitioner, set, belastning volym och intensitet. 

När du efter tag känner dig mogen att gå vidare och finna nya övningar så kom alltid ihåg i vilket sammanhang de ska användas. Var alltså tydlig med vilket syfte du har med övningen och att den anpassas till barns och ungdomars utvecklingsfönster.

Skribent: Oscar Moss
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västernorrland
Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Se all info