Hoppa till sidans innehåll

Aktiv föreläsning


Vad är Aktiv Föreläsning

Tycker ni det är viktigt att arbeta med barn och ungdomars värderingar och att informera om kostens betydelse för prestation? Eller finns det ett behov att förbättra sammanhållningen i gruppen? Då kan SISU Idrottsutbildarnas Aktiva föreläsningar vara något för din förening. Aktiviteten passar lika bra vid föreningens idrottsskola som i samband med en ”vanlig” träningskväll.

Metoderna kommer att variera från mer traditionell föreläsning till diskussionsfrågor, berättelser med följdfrågor, övningar och lekar. Syftet är att erbjuda ett enkelt sätt för föreningar att jobba med idrottens ”mjuka värden”.

Varje föreläsning varar i 45 minuter och en lämplig grupp är mellan 10-15 personer/föreläsning. 

 

Samarbete

Här jobbar gruppen med sammanhållning och laganda genom problemlösningar och samarbetsövningar i olika svårighetsgrader som kan anpassas efter gruppens ålder. Efter varje övning samlas gruppen och reflekterar över uppgiften. Hur var samarbetet? Vilka var svårigheterna? Tog någon kommandot och dirigerade?
Beroende på  övningarnas tidsåtgång genomförs någon eller några olika övningar med olika inriktningar. Aktivitetsboxen med tillhörande material för att kunna genomföra aktiviteten lånar föreningen vid de tillfällen som den ska nyttjas.

Domarbesöket

Här möter gruppen en domare för att diskutera och värdera situationer som kan uppkomma i samband med match och ibland heta känslor. Domaren kan vara en föreningsdomare från den egna föreningen eller någon annan . Hur kan spelare och domare få ett bättre samspel och trevligare miljö att vistas i?  Hur gör man för att utbilda sig till domare?
Besöket inleds med ett ljudspår av Radiosportens Lasse Granqvist som intervjuar en frispråkig domare som ger en injektion för att starta diskussionerna.

Kamratskap

Vad är mobbing, kan man ha olika uppfattning om vad som är mobbing eller lek, vad kan man göra om någon blir mobbad, hur är en bra kompis, mm.

Attityd

Vad är respekt, hur kan man visa respekt, vilka behöver man visa respekt? Domare? Motståndare? Ledare? Hur är man en bra förlorare & vinnare, mm.

Demokrati & delaktighet

Vem bestämmer i din förening? Hemma? Hur kan man påverka? Vågar du säga vad du tycker? Lyssnar andra på vad du säger?

Självkänsla

Är det viktigt att vara bäst och vackrast? Hur påverkas du av grupptryck? Vet du vad du är bra på? Uttrycker du vad du är bra på?

Kost

Träning bryter ner, återhämtning bygger upp, återhämtning = mat, vila och sömn, sömnens betydelse, vätskans betydelse, näringsämnen, tallriksmodellen, socker, mm.

Alkohol och tobak

Alkohol, narkotika, tobak och doping. Hur påverkar droger på en idrottsaktiv, klarar kroppen av att träna samtidigt? Hur kan vi förebygga och minimera antalet ungdomar som börjar med tobak?

Sociala medier

Vad ska man tänka på när man är ute i sociala medier, språkbruk och bilder.

Vem leder Aktiv Föreläsning?

Om din förening önskar få hjälp med att genomföra aktiviteten så finns möjligheten att en ledare kommer till er. Ledarna är ungdomar med egen idrotts- eller ledarbakgrund som utbildats av SISU Idrottsutbildarna för att genomföra Aktiv Föreläsning.
Önskar din förening att använda föreningsledare går det precis lika bra, vi
hjälper då till att utbilda dessa för att genomföra Aktiv Föreläsning.

 


Vad kostar Aktiv Föreläsning?

 

För din förening är aktiviteterna som är kopplade till Aktiv föreläsning helt kostnadsfri.

 

Har du frågor eller vill boka in Aktiv Föreläsning i din förening,

 

kontakta en konsulent.

 

Uppdaterad: 09 JUN 2017 13:53 Skribent: Magnus Forsberg

Länk till Västernorrlands Idrottsförbund

 

 

 

IdrottOnline - Klubb

 

nyhetsbrev2

puff_idrottsböcker

  

 Idrottslyftet

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västernorrland
Box 890
851 24 Sundsvall

Kontakt:
Tel: 0104764900
E-post: This is a mailto link

Se all info