Hoppa till sidans innehåll

Var finns träningstiderna – många frågor på föredrag om IdrottOnline

2017-03-24 11:29
Frustration, hårklyveri och total förvirring sammanfattar den utbildning som Emma Johansson håller för föreningsadministratörer. Kvällens ämne är idrottOnline och funktioner för hemsidan.
  • Uppdaterad: 2018-08-27 11:23

Innan Emma hinner öppna datorn haglar frågorna över henne. Hon tar sig tid och svarar på frågorna som just nu är superviktiga. Den unga klubben har blivit LOK-stöds granskad. Hon lugnar, fyller i att det är vanligt att LOK-stödsgruppen gör stickprov. Det innebär att de säkerställer att pengarna hamnar på rätt ställe och ska inte ses som ett straff utan som en säkerhet. Dessutom är de fantastiskt enkla att ha göra med och hjälper till allt vad de kan. Det brukar alltid sluta med att alla är nöjda.

Det infinner sig ett kort lugn och kvällens utbildning startar upp.

- Alla träningstider, vart vi håller till och vem man ska vända sig måste finnas säger en ledare. Idag ringer man till alla i styrelsen som hänvisar till någon annan som inte svarar. Då är de förlorade.

- Ordförande fyller i att föreningen ska bli transparant. All information ska finnas på sidan så de får trovärdighet och känns inkluderande.

- En ordentlig fikalista fyller en annan i och alla skrattar befriande

Emma får bekänna färg i samma sekund hon får upp första bilden på en hemsida gjord i idrottOnline. För eleverna vet ingenting om ämnet men har enorm vilja att göra en bra sida till föreningen som i deras ögon är en katastrof. Det visar sig då att den katastrofala sidan ligger i ett annat system men att de har något på idrottOnline också. De ber Emma tittar på den.

Det blir en hel del trixande innan hon förstår det verkliga problemet.

- Varje sektion har gjort en egen hemsida i idrottOnline och det saknas en grundsida för föreningen. På den sidan lägger ni era sektioner och den information som ni vill kommunicera ut förklarar hon.

På frågan om vem som lagt ut sektionernas sidor möts hon av tystnad, för det vet ingen. Första uppgiften blir att prata med supporten, plocka bort sektionssidorna och börja om. Redan här ser deltagarna nöjda ut.

Gemensamt system
IdrottOnline är ett gemensamt verksamhetssystem för svensk idrott och utgör basen för all kommunikation och administration mellan medlem, förening och förbund. 

Systemet är byggt utifrån att föreningen ska hitta allt på ett och samma ställe, vare sig det gäller hemsida, medlemsregister, ansökan till LOK-stöd och Idrottslyft, administration av utbildningar och tävlingar och mycket mer. 

RF-anslutna föreningar får tillgång till allt detta helt kostnadsfritt. 

Föreningar kan skapa en snygg och tydlig hemsida för att lätt kan kommunicera med sina medlemmar. På webbplatsen kan de själva välja hur vill skapa er struktur och vilka funktioner man vill använda sig av. IdrottOnline är anpassat för alla plattformar och gör det möjligt för användarna att nå hemsidan oavsett om det är från en surfplatta, mobil eller dator. Med EPiServer som publiceringsverktyg kan föreningen lätt komma igång och arbeta med att skapa er hemsida från grunden och välja de färger och utseenden som passar er.

Skräddarsydd utbildning
Kvällens utbildning blir skräddarsydd efter föreningens behov. Den ser olika ut på olika platser eftersom det är svårt att beskriva i vilken nivå kunskapen finns. Men det är styrkan i Emma Johansson som är expert på idrottOnline hos SISU Idrottsutbildarna. Hon bemöter frågorna med ett stort lugn och med pedagogik som går hem. Ger små enkla råd

- Tänk över vad ni vill ha på hemsida. Skissa upp på ett papper vad ni behöver och inte vad som ser tjusigt ut just nu. Ni har sett funktionerna under och när ni dödat alla sektionssidor, fått upp er grundsida kan ni börja med dem. Jobba er sakta igenom och låt det ta tid. Börja med det som känns viktigast inför sommaren.

Emma Johansson har åkt och några deltagare dröjer sig kvar.

Vi kommer att få fundera lite nu säger någon. I första anblicken ser det enkelt ut men vi ska leverera text och relevant material också. Mycket information som ska kommuniceras ut av styrelsen som inte får bli för tung. Ibland garderar man sig med att skriva för mycket tung text som inte egentligen inte berör medlemmar eller besökare. Att se hemsidan utifrån en besökares ögon kan vara en bra idé.

Här kan du läsa mer om vilket stöd din förening kan få med Idrott Online.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västerbotten
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress:
Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:
Tel: 090-695 56 00
E-post: This is a mailto link