Hoppa till sidans innehåll

Välkommen Alexandra, ny Idrottskonsulent i Skellefteå

2017-06-07 09:23
– Utveckling är viktigt för mig och att få vara med och bidra till föreningars utveckling känns inspirerande, säger Alexandra Nilsson, ny Idrottskonsulent i Skellefteå.
  • Uppdaterad: 2018-08-27 11:23

– Jag vill också börja! Det verkar så roligt!

Det var Alexandras kommentar när hon hade varit och sett en av hennes brors fotbollsträningar. På den vägen började fotbollslivet för Alexandra i Nyborgs SK, ca 7 km från Kalix. När det blev dags för 11-manna blev det klubbyte till ASSI IF där hon efter två år blev uppflyttad till damlaget. Under sin tid i ASSI spelade hon även handboll.  

– Att spela både fotboll och handboll kändes som en väldigt bra kombination och det bidrog till min fysiska utveckling. Det hade jag med mig när jag bestämde mig för att satsa på fotbollen, berättar Alexandra. Hösten 2002 fick hon frågan om att spela med Alviks IK i Norrettan, den näst högsta serien. Efter tre år där ville hon fortsätta sin utveckling och gick därför 2005 till Sunnanå SK i Damallsvenskan. När klubben 2010 blev degraderade gick flyttlasset söderut till Australien och Perth Glory, innan hon landade i Umeå IK där hon spelade tre säsonger.

Idrott och målning
Under sina år i Umeå studerade Alexandra till Kulturentreprenör, där hon skaffade sig teoretiska och praktiska kunskaper om att starta och driva projekt. Hon arbetade även åt Tobaksfri Duo, där hon var ansvarig för ett projekt kopplat till att vara tobaksfri i idrottsföreningar och hon var även ut och föreläste i 23 klasser om tobakens negativa effekter. Får Alexandra tid över sätter hon sig gärna i sin ateljé och målar, ibland har hon även beställningar på verk som ska göras.

– Förutom idrott så är målandet ett intresse som kommer att finnas med mig hela livet. Jag har anordnat tre utställningar, i Skellefteå, Umeå och Vindeln. Det finns även planer på att anordna en till, berättar Alexandra.

På med fotbollsskorna igen
2013 flyttade Alexandra tillbaka till Skellefteå och sin pojkvän. Tanken var först att lägga fotbollsskorna helt på hyllan i och med att familjen väntade tillökning i juli 2014 men istället tog Alexandra en assisterande tränarroll i Sunnanå SK och året därpå var skorna på igen och hon gjorde comeback på fotbollsplanen. 2016 var det dags för barn nummer två och skorna lades på hyllan ännu en gång. Men nu 2017 är de på igen!

– Jag har svårt att lägga fotbollen åt sidan. Den har varit en stor del av mitt liv länge och jag tycker om att se spelarna runt omkring mig utvecklas. Det var en av anledningarna till att jag började om att spela igen, att jag bidrar mer till deras utveckling om jag är på planen. Sen så är det ju otroligt roligt! Det klart att det blir en del pusslande när man har två småbarn, man arbetar och är tränare/spelare och ibland vill jag vara på två ställen samtidigt. Men i det stora hela så ger det mig energi av att ha många saker på gång, säger Alexandra.

Hon har tidigare hållit i ledarutbildningar åt SISU gällande idrottsskolor och Plattformen så när den här tjänsten dök upp kändes det som ett självklart steg att ta. Arbetet på SISU tilltalade Alexandra just eftersom det fokuserar på utveckling och att det bygger på att skapa relationer och dialoger.  

– Utveckling är viktigt för mig och att få vara med och bidra till föreningars utveckling känns inspirerande. Bra relationer och dialoger bidrar till utveckling och det är något som jag jobbar med i min tränarroll och som jag tror att jag kommer att ha nytta av i mitt arbete här. Hittills har det varit att sätta sig in i allt och att ha första möten med föreningarna. Det verkar vara ett varierande jobb och jag trivs väldigt bra med mina arbetskollegor så jag ser framemot fortsättningen.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västerbotten
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress:
Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:
Tel: 090-695 56 00
E-post: This is a mailto link