Hoppa till sidans innehåll

Utbildning i rörelserikedom när Change the game åker på turné

21 AUG 2018 10:31
Nu startar turnén Change the game, där barn får prova och upptäcka nya idrotter och aktiviteter. Vuxna får lära sig om nya insikter och verktyg som ökar barnens lust, förmåga och möjlighet att röra på sig, så att det blir mer rörelserika.
  • Skapad: 21 AUG 2018 10:31

Change the game vill förändra synen på vad som motiverar barn och unga till aktiva liv så att de får samma rätt till rörelse och därmed samma förutsättningar att må bra och prestera bra. Det gör vi genom att arrangera aktiviteter, utbildningar och nätverksträffar så att samhällen kan starta och fortsätta resan för att bli rörelserika*.  Vi vill att alla barn och unga ska bli rörelserika.  

*Rörelserikedom (Physical literacy): Att med motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet. 

Det blir dagar fulla av rörelseglädje där barn får prova och upptäcka nya idrotter och aktiviteter. Vuxna har möjlighet att lära sig om nya insikter och verktyg som ökar barnens lust, förmåga och möjlighet att röra på sig, så att det blir mer rörelserika. 

PEP-TALKS - UTBILDNING I PHYSICAL LITERACY
På alla turnéns orter kommer vi att erbjuda personer som jobbar med barn och unga såväl som idrottsledare och föräldrar möjlighet att få introduktion i physical literacy och hur man använder det i praktiken för att göra barn mer rörelserika. 

En presentation/workshop genomförs för på dagtid yrkesverksamma och en kvällstid för föreningsledare och föräldrar om hur man kan skapa en lokal samverkan med detta koncept som utgångspunkt för att starta resan som ett rörelserikt samhälle. Ledare och föräldrar får en anpassad kort introduktion i physical literacy och en genomgång hur man använder det i praktiken inom framför allt idrotten.  

TESTA-PÅ-AKTIVITETER 
En rad roliga idrotter och aktiviteter som arrangeras i samarbete med lokala föreningar. Idrottsföreningar på medverkande orter bidrar även med lokala aktiviteter, baserat på önskemål från kommunens egna barn och ungdomar. 
 
Barn och ungdomar erbjuds möjlighet att prova på nya aktiviteter, utmana sig själva och röra på sig. Förhoppningen är att ge fler unga en chans att hitta en idrott som passar dem och att hjälpa föreningar i länet utveckla sitt utbud av aktiviteter.

RÖRELSERIKET 
En åldersanpassad bana där barn får kul utmaningar som ger möjlighet att utforska rörelsernas värld. Barn och unga får även testa på ”rörelseriket” som är en åldersanpassad övningsbana där man får många spännande rörelseutmaningar.  

Dessa events möjliggörs och arrangeras av Västerbottens Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna med stöd av Västerbottens läns landsting och i samarbete med respektive kommuner. 

Turnéschema:  Sorsele 28/8 – Vindeln 5/9 – Vännäs 6/9 – Vilhelmina 13/9 – Storuman 17/9 –Nordmaling 19/9 – Robertsfors 27/9 

Här kan du läsa mer om evenemangen och anmäla dig till våra pep-talks

Skribent: Rikard Höög
Epost: Adressen Gömd

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västerbotten
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress:
Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:
Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link