Hoppa till sidans innehåll

Att utbilda en utbildare

2017-05-08 15:07
SISU Idrottsutbildarna utbildar och utvecklar idrottsföreningar, allt från styrelsen, ledare/tränare, aktiva till föräldrar – men vilka frågeställningar får vi själva möta under våra egna utbildningar?
  • Uppdaterad: 2018-08-27 11:23

Idrottskonsulenternas arbetssätt består i att skapa dialog med andra, att få igång en utvecklande process där deltagarnas åsikter och erfarenhet styr utfallet. Att ställa obekväma frågor som följs av tre "varför", kan skapa frustration och irritation men ger tydlighet i föreningens riktning.  

Samma frågeställning för utbildarna
Idrottsutbildarna utbildas med jämna mellanrum och får själva genomgå liknande processer för att kunna ge föreningen de bästa verktygen för att gå vidare. På dagens agenda står ”Ett modernt medlemskap som engagerar", och konsulenterna får fundera över varför de söker sig till en förening och hur man skapar engagemang. De frågor som alla föreningar brottas med och behöver ta sig tid att fundera över.

Konsulenterna är eniga. De väljer en förening som har den idrott som man är intresserad av. Eller att de väljer att lägga tid i den förening deras barn är aktiva i. Utifrån denna insikt läggs frågan om hur man skapar engagemang till.

Mikael Eriksson, Verksamhetsledare Umeå/Lycksele, södra länsdelen får frågan varför han inte utbildar konsulenterna med en extern utbildare.

- En av vår viktigaste roller som idrottens studieförbund är att inspirera till goda samtal som utvecklar föreningarna och deras medlemmar. Vi jobbar därför även internt med samtalet som verktyg där vi lär tillsammans. Sedan är det också så att i de flesta av de ämnen som vi berör har dessutom våra idrottskonsulenter lång erfarenhet och mycket kunskap vilket gör att samtalet och erfarenhetsutbytet passar väldigt bra.

Föreningsutveckling på agendan
Eftermiddagen fortsätter i annat hårklyveri med påfyllnad av kompetens som handlar om föreningsutveckling. Annelie Nilsson, Verksamhetsledare Skellefteå, Norra länsdelen pratar om samarbete mellan föreningar, sammanslagning mellan föreningar och om alliansföreningar.

Workshopen innehåller att ta fram fördelar och nackdelar med varje föreningsform och självklarheter ruckas ordentligt på när Annelie lägger på fler och fler filter som försvårar.

- Vi har ett högt förtroendekapital hos ”våra” föreningar och det vill vi fortsätta ha. Våra idrottskonsulenter behöver med kontinuitet fylla på sin ”kompetensväska”, i detta fall föreningsjuridik. Detta för att än bättre få föreningar att jobba för strategiområdet ”Idrott i förening”.

Konsulenterna får ett case framför sig och ska lägga upp en tidsplan med aktiviteter där tre föreningar ska bli en. Det syns tydligt att de är vana, tar till whiteboard och blädderblocksblad för att strukturera hela planen. Det är avveckling av två föreningar, utveckling av den tredje. Olika årsmöten att hålla rätt på, olika ekonomier som ska bli en, avtal som ska skrivas om och gyttret på tavlan förvandlas sakta till en strukturerad plan att följa.

Skribent: Lisbet Olofsson
Epost: This is a mailto link

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västerbotten
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress:
Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:
Tel: 090-695 56 00
E-post: This is a mailto link