Hoppa till sidans innehåll

Ny grundutbildning för tränare

  • Uppdaterad: 17 SEP 2018 12:07

Vårt nya utbildningsutbud bygger på den senaste forskningen inom de aktuella kunskapsfälten som vi i vår utbildning försökt att konkretisera vad det innebär för dig som tränare.

Utbildningen präglas av ett varierat lärande där egna studier, digital utbildningsplattform varvas med fysiska mötesplatser för att göra det mer tillgängligt och attraktivt för dig som tränare. Utbildningsformer som hjälper dig som tränare att skapa en djupare förståelse och att överföra din nyvunna kunskap till din egen idrott och vardag som tränare i en förening.

Det nya utbudet utgår ifrån den analys som gjordes i en studie som Linnéuniversitetet genomförde för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna under 2016 - 2017. Dessutom tar vi sikte mot våra gemensamma mål för 2025, www.strategi2025.se , och tar oss an de fem identifierade utvecklingsresorna.

Utbudet vända sig till alla tränare oavsett vilken idrott och oavsett som du tränar barn, ungdom eller vuxna. Utbudet kommer att bestå av fyra steg, som sker i en progression.

Den nya Introduktionsutbildningen för tränare är ett första steg. En utbildning som är gratis och helt webbaserad. Denna utbildning ger dig en bra introduktion till idrotten och tränarskapet. Mer information om denna utbildning hittar du genom att klicka här.

Den nya Grundutbildning för tränare är det första obligatoriska utbildningssteget och ger dig som tränare en bra grund att stå på i din framtida tränarroll. Under denna utbildning får du en bra inblick i viktiga aspekter att tänka på i ditt ledarskap, i vilket roll och sammanhang du befinner dig i samt hur du på ett bra sätt möter och skapar goda träningsmiljöer för dina utövare. Utbildningen ger dig också kunskap och viktiga verktyg för att planera och genomföra ett träningspass på ett bra och genomtänkt sätt. Utbildningen sker i ett varierat lärande med såväl egna studier, en fysisk träff samt en uppgift att göra hemma i föreningen. Läs mer om denna utbildning genom att klicka här.

Vårt befintliga utbildningsutbud fasas ut

Plattformen för barn och ungdom samt Grundtränarutbildning kommer successivt att fasas ut i samband med att det nya utbudet är på plats.

Plattformen för barn och ungdom kommer att erbjudas i viss utsträckning under hösten 2018 parallellt med att den nya Grundutbildning för tränare genomförs. Vid årsskiftet 18/19 tas Plattformen bort helt och hållet och det är den nya utbildningen som gäller.

Grundtränarutbildning dvs. GTU 1 och GTU 2 kommer att finnas kvar under 2019 och användas som steget efter den nya Grundutbildning för tränare. Vårt mål är att erbjuda den nya Fortsättningsutbildning för tränare from hösten 2019 som därmed ersätter såväl GTU 1 och GTU 2. From årskiftet 19/20 fasas dessa utbildningar ut helt och hållet.

Vill du ha mer information om Plattformen ber vi dig kontakta närmaste distrikt. 

Här hittar du mer information om Grundtränarutbildning 1 och Grundtränarutbildning 2.

Validering av befintlig utbildning

Vårt mål är att du som tränare inte ska hindras i din fortsatta kompetensutveckling. Därmed kommer vi se till att du som genomgått Plattformen för barn och ungdom direkt ska kunna anmäla dig och gå vår framtida Fortsättningsutbildning.

Vi ser dock en fördel att du som gått Plattformen och vill fortsätta i vår utbildningsstruktur genomgår vår Introduktionsutbildning som finns öppen och gratis på webben samt anmäler dig till de uppsamlingsheat som kommer att erbjudas dig, som gått vår Plattformsutbildning, på olika platser runt om i landet under 2019 där du får en kortare genomgång av de delar som vi valt att trycka extra på i vår nya Grundutbildning för tränare. 

Skribent: Pia Bergknut
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Skåne
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: +46104765701
E-post: This is a mailto link