Hoppa till sidans innehåll

"Vi behövs för att föreningar ska orka lyfta blicken"

2016-10-25 15:12

Hon tycker att alla människor borde hålla på med idrott och brinner för att synliggöra att idrotten gör Gävleborg starkare. Den här månaden presenterar vi Gudrun Ekblom, ordförande i Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.
  • Uppdaterad: 06 APR 2018 12:06

När kom du i kontakt med idrotten för första gången? 
Jag har hållit på med längdåkning och ridning från att jag var 9-10 år och det är idrotter inom vilka jag fortfarande är aktiv. Jag gick skidgymnasium och satsade på längdåkning, men slutade som aktiv redan som 22-åring.

Sen utbildade jag mig som skidtränare direkt och blev därmed också ungdomsansvarig i Norrbottens skidförbund. Jag har gått Specialidrottslärarlinjen – skidor vid Gymnastik- och Idrottshögskolan och har arbetat heltid som skidtränare.

Varför är idrott viktigt för dig?
Idrott är livet. Det har gett mig så mycket. Både en god hälsa och många vänner. Vänner som jag har delat samma intresse med. Jag tycker att alla människor borde hålla på med (en) idrott.

Du kom in i styrelsen för Hälsinglands Idrottsförbund för 15 år sen. Hur kom det sig?
Jag hade faktiskt inte ens hunnit flytta hit (till Hudiksvall) när dåvarande ordförande Lennart Lundin ringde, eftersom han hade hört att jag var på väg och ville ha in mig i styrelsen. Jag har alltid varit engagerad och haft olika uppdrag. Jag har jobbat i allt från förening till internationella uppdrag. Det känns naturligt.

Nu är du ordförande i Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg? Varför vill du vara det?
Idrotten är för mig en förutsättning för ett bra liv och ger hälsa genom fysisk aktivitet, gemenskap och sammanhang. Jag vill vara en aktiv och märkbar del i idrottsrörelsen och är mycket stolt över att få företräda Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

 Vad tycker du är Gävleborgs Idrottsförbunds viktigaste uppgift?
Att vi ska vara ett starkt stöd för all idrott i distriktet, en sammanhållande länk, samt att företräda idrotten mot olika samhällsaktörer. Framförallt ska vi arbeta speciellt med icke grenspecifika områden som föreningskunskap, värdegrundsarbete, jämställdhet och integration.

Vad tycker du är SISU Idrottsutbildarnas viktigaste uppgift?
Det tycker jag är att stimulera till utbildning och utveckling hos idrottsföreningar och SDF (specialdistriktsförbund), enligt riksidrottsförbundets och distriktsidrottsförbundets utpekade riktning.

Vilka frågor brinner du personligen lite extra för?
Att alla människor inklusive beslutsfattare ska förstå idrottens avgörande betydelse för ett samhälles välfärd,  trivsel, hälsa och attraktivitet. Samhällsnyttan är enorm!

På vilket sätt tycker du att Idrotten gör Gävleborg starkare?
Framförallt på grund av det idrotten gör för samhällsnyttan, det vill säga människor som trivs, får en god hälsa och inte hamnar i utanförskap. Folkhälsan blir bättre. Idrottsevenemang ger en förbättrad ekonomi för flera aktörer i en kommun, inklusive ökade skatteintäkter.

Tycker du att det fattas en vetskap om det?
Jag tror att man förstår, men inte tillräckligt. Jag menar man har ju tillbaks det 100 gånger i samhället genom den gemenskap, delaktighet och hälsa som idrotten ger. Jag tror man tar det för givet ibland.

Vad ser du som den största utmaningen för idrottsföreningarna och förbunden i Gävleborg?
Att utveckla föreningslivet och dess verksamhet för att möta dagens samhällstrender, som kommersialism, individualism och mobilitet till exempel. Att kunna erbjuda breddidrott för alla åldrar genom hela livet men också att inkludera nya grupper som de nya som kommer till Sverige. Där är idrotten en fantastisk mötesplats.

Om tio år, om du får önska, hur har idrotten i Gävleborg utvecklats?
Då har vårt, förbundens och föreningarnas arbete gjort att vi har fler aktiva i idrotten och att vi har ökat medlemmar på alla plan.

Och där har vi en stor roll, vi behövs för att föreningarna ska orka lyfta blicken

Skribent: Marie Barrling
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link