Hoppa till sidans innehåll

Träningsgruppen som får sin rutinerade ledare att tänka om

2017-07-01 15:00

Med sin långa och gedigna bakgrund som elitaktiv inom basket, ungdomsledare och tränare för Broberg A-lag i bandy har Sten Inge Nilsson en stor erfarenhetsbank att ösa ur. Men den träningsgrupp han är ledare för nu, lär honom nya saker hela tiden! - Jag vet idag att det som är självklart för mig, är långt ifrån självklart för alla. Det finns många sätt att se på saker.
  • Skapad: 01 JUL 2017 15:00

I Söderhamns Fotbollsförening har antalet ungdomar sjunkit de senaste åren, en generell tendens inom svensk idrott. Men hos SFF låter man sig inte nöjas, här är saker i görningen – att starta en träningsgrupp för intellektuellt funktionshindrade är en av nysatsningarna.

Sten Inge Nilsson blev uppringd i höstas och fick frågan om han kunde göra en insats för att utveckla ungdomsverksamheten i föreningen. Idag är han styrelseledamot i Söderhamns FF och ordförande i ungdomssektionen och tillsammans med Lars Nordh, ungdomsledare och styrelseledamot i ungdomssektionen, har han börjat förändringsresan.

Söderhamns FF vill bygga upp en ny typ av verksamhet som syftar till att behålla intresserade barn och ungdomar längre och att erbjuda en breddad verksamhet där alla olika människor är välkomna.Träningsgruppen för intellektuellt funktionsnedsatta ingår som en naturlig del i den satsningen och har fallit mycket väl ut. Antalet aktiva som kommer på träningarna varierar, ibland är det 7, ibland 30. Sten Inge ställer inga krav på anmälan, vill man så är man med!

Måndagar att längta till

- Jag längtar alltid till måndagarna! säger han. Jag får ut så mycket av den här verksamheten själv också. Genom att se alla individer och bekräfta och ge feedback så ser man hur de växer hela tiden. Det är otroligt positivt – det finns inte så mycket aktiviteter för den här målgruppen där de får röra sig fysiskt. Vi pratade mycket i föreningen och sa att vi måste göra någonting. Öppna upp!

Verksamheten har engagerat föräldrar såväl som mor- och farföräldrar. Även näringslivet har varit aktiva.

- Jag frågade Anders Waller, vår lokale ICA-handlare, om han ville stötta oss, och det ville han. Han la i sin tur ut en förfrågan i sociala medier och trettio minuter efteråt så hade 17 olika företag hört av sig och ville hjälpa till! Nu kan det här gänget få det som andra lag får – en fin tröja och en gemensam bussresa till exempel. Det betyder mycket!

Att skapa en inkluderande idrott är något som det pratas om i många föreningar idag – men hur gör man det? Sten Inge förordar enkelhet!

- Våga! Det är inte så märkvärdigt. Låt deltagarna få höra sitt namn, ge feedback, se alla. För mig är det det viktigaste. Om man inte vet hur man ska dra igång så kan man ta hjälp av Lars som bollplank till exempel (Lars Nordh arbetar till vardags som idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna Gävleborg – reds anm).

Tydligheten är viktig

I den här gruppen har även föräldrarna varit till stor hjälp och kommit med tips om att till exempel ta fler vattenpauser än normalt för att de aktiva ska orka hålla koncentrationen uppe.

- Vi blåser alltid i pipan och samlas i en ring för att prata lite innan vi drar igång. Vi lägger in en kort frågesport och vi avslutar alltid på ett tydligt sätt med vår gemensamma ”High five”. Tydligheten är viktig, så att ingen blir osäker på vad som gäller.

För Sten Inge och Lars har utvecklingsresan bara börjat. De jobbar på en ny vision för barn och ungdomsverksamheten och har många nya idéer på gång. Och för den här gruppen hoppas Sten Inge på en bra fortsättning.

- Den här gruppen ska vara ett med föreningen! Det är lika viktigt att de syns i marknadsföringen som andra grupper. Kanske kan verksamheten växa och bli till något mer organiserat där hälsingekommunerna är med. Vi kanske kan spela mot något annat lag så småningom?

Idrotten bidrar med så mycket

Sten Inge vill även lyfta idrottens övriga värden – att det inte främst handlar om att skapa så duktiga spelare som möjligt utan att ”utbilda bra medborgare” som han uttrycker det.

- Idrotten bidrar med så mycket – motorik, rörelse, att lära sig lyssna, kamratskap. Idrott är egentligen bästa sättet att integrera alla dom delarna!

Och så det här med frågesporten ... En dag ställde Sten Inge frågan ”Hur många spelare finns det i ett fotbollslag?” och svaren kom: ”Tre!”, ”Sju?” … ”Nej, 17!!!”. Ja, så kan det ju faktiskt vara!

- Jag brukar alltid tänka igenom träningen på kvällen. Vad hände egentligen idag? Hur reagerade dom? Såg jag alla? Och när man får oväntade svar så får man helt enkelt utveckla sitt eget sätt att tänka! Det är fantastiskt stimulerande!


 

Anton Hedberg, 16 år

Har du idrottat tidigare?
- Nej det är första gången jag går på träning.

Vad är bra med den här träningsgruppen?
- Det är roligt! Och så får man kämpa tillsammans! Det känns jättebra när man ska gå till träningen – ibland kan det vara lite jobbigt. Efteråt känns det jättebra och då blir man hungrig hela tiden!
Fotboll är min favoritidrott.

Skulle du vilja prova någon annan idrott också?
- Jag vill spela innebandy också, jag vill börja på idrottsgymnasiet i Bollnäs!


 

Jessica Holmberg, 15 år

Hur kom det sig att du började på fotbollsträning?
- Jag fick en lapp i skolan och gick hit. Jag har provat bowling förut, men det var tråkigt. Här får man sparka och springa och röra på sig. Det känns bra och roligt … och spännande att gå till en träning.

Är fotboll din favoritidrott?
- Ja, typ.

Skulle du vilja prova någon annan idrott också?
- Ja, jag skulle vilja spela hockey!

Hur tycker du att träningen är?
- Allt är bra! Jag känner alla här!


 

Henrik Nyman, 41 år

Har du gått på alla träningar här?
- Nej, jag har gått två gånger. Jag fick veta från Rose-Marie, Antons mamma, att det var träning.

Har du provat någon annan idrott?
- Ja innebandy och fotboll. Och så är jag ute och går mycket.

Vad tycker du om den här träningen?
- Det är roligt, man får träffa nya folk och får kompisar.

Hur är ledarna tycker du?
- Dom sköter väl sig! (Skratt)

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link