Hoppa till sidans innehåll

Strategiska vägval på Riksidrottsmötet

2019-05-21 12:50

Riksidrottsstyrelsen går fram med flera skarpa förslag i strategiska frågor inför helgens Riksidrottsmöte den 24–26 maj. Nya principer för bidragsfördelning, ny syn på medlemskap och rätt till stöd och de sista pusselbitarna för en trygg idrott.
  • Skapad: 21 MAJ 2019 12:50

Bild: Skåneidrotten.

Till helgen är det dags för det så kallade Riksidrottsmötet, eller RIM som det kallas, denna gång förlagt till Jönköping. RIM är detsamma som Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas stämmor, och Riksidrottsstyrelsen har lagt flera skarpa förslag för att staka ut vägen framåt för idrottsrörelsen.

Bland annat föreslår man att formerna för det statliga stödet görs om och kopplas tydligare till idrottsrörelsens gemensamma långsiktiga mål. Med förslaget vill man skapa mer tid för idrott och mer framåtblickande för fler aktiva i rörelsen.

Stödet ska bland annat stimulera att fler ungdomar idrottar längre, att arbetet mot en jämställd idrott går snabbare och att den socioekonomiska ojämlikheten minskar.

Gudrun Ekblom, ordförande i Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg, är en av deltagarna från vårt distrikt och hon ser fram emot helgens möte med stor förväntan.

– Vi står i ett läge där vi vill öka takten och göra verkstad av strategi 2025 på många fronter, så det ska bli intressant att ta del av diskussioner och se vilka beslut som tas, säger hon.

Riksidrottsstyrelsen har även lagt ett förslag för en ny syn på medlemskap. Idrottsrörelsen ska vara öppen och sträva efter att förbund som bedriver föreningsidrott ska inkluderas inom rörelsen samt att man inrättar ett idrottsnätverk för förbund med intresse av en ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet.

Längre preskriptionstid för att anmäla de allvarligaste förseelserna, längre avstängning från idrotten vid allvarliga kränkningar och möjlighet för idrottsombudsmannen att anmäla till bestraffning – det är några av de åtgärder som Riksidrottsstyrelsen föreslår för att förstärka arbetet med en trygg idrott för alla.

Här kan du läsa alla handlingar till Riksidrottsmötet 24–26 maj i Jönköping inklusive Riksidrottsstyrelsens förslag:
Länk till handlingar och mer info om RIM 2019 

Du kan även ta del av livesändningar från stämmorna: 
Länk till livesändning av RIM 2019

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link