Hoppa till sidans innehåll

Storslagna drömmar i Mejeriet

2018-06-20 11:07

En eldsjäl brann för sin idé, såg potentialen i en trång mörk arkivlokal i en källare – och ringde SISU Idrottsutbildarna. Idag har verksamheten flyttat upp i ljuset och idén om en kampsportklubb för alla förvaltas av ett hängivet gäng.
  • Uppdaterad: 20 JUN 2018 14:16

När jag går uppför den branta, utvändiga trappan till det gamla mejeriet strax utanför centrala Bollnäs så är Antonio Björkman den första jag möter. Han är ordförande och tränare i klubben Mejeriet Kampsport Bollnäs och har tillsammans med ett antal hängivna personer tagit över driften av föreningen sedan grundaren Victor Pontare flyttat till Stockholm. Några av dem har varit med sedan starten 2014 och det har varit en osannolik resa.

Kunde i princip ingenting

– Från början kunde vi i princip ingenting om hur man drev en förening. Men vi hade en ambition och med hjälp av SISU så har vi nystat upp trådarna. Vi har tänkt efter vad vi vill driva för verksamhet och vi har fått en styrelse som vill åt samma håll, berättar Antonio.


Antonio Björkman med nyfixad ring och graffitivägg i bakgrunden.

– Vi fick tilliten. Fick höra att vi vill och kan. Största svårigheten var att få koll på ekonomin, ha koll på resurser och inköp. Vi är noga med att det ska vara rätt och riktigt! Att bolla med SISU har varit värdefullt. Det har varit mycket frågor! Det har varit skönt att veta att ett telefonsamtal bort finns hjälp! Fortsätter han.

Från den hopplöst trånga källarlokalen har verksamheten nu flyttat in i rymligare utrymmen som steg för steg renoverats och utvecklats målmedvetet. Lokalen får mycket beröm av utövare och har nämnts som en av de häftigare i Sverige. Men det finns mycket kvar att önska – de drömmer om riktiga omklädningsrum och duschar. De har idéer om hur de vill ta nästa steg, möjligheterna finns i den stora industrilokalen – men det är förstås kostsamt och får ta sin tid.


Ordning och reda – klubben har utvecklats steg för steg och har idag stora planer för framtiden.  

Brinner för de som har det tufft

Verksamheten vänder sig brett till olika åldrar och lockar både tjejer och killar, men en målgrupp ligger dem extra varmt om hjärtat.

–  Vi brinner för de som har det lite tufft, säger Antonio. Vi har till exempel fått återkoppling från ett boende för ensamkommande flyktingar. Personalen säger att vår verksamhet har varit värdefull för deras unga, för deras mående. Det har hjälpt dem att kunna släppa sina jobbiga tankar och kunna sova på natten.

– I början pratade de väldigt hackigt, säger Tomas Olsson, coach och styrelsemedlem. Språket utvecklas också mycket när de är här.


Mejeriet har blivit en samlingspunkt för många unga i Bollnäs på fredagkvällar.

Här blir man sedd

– Vi har fått väldigt mycket ungdomar nu, säger Antonio. Och de får ju mycket hellre vara här än ute på gatan. Vi är stolta att få möjlighet att hjälpa!

– Vi får ofta höra att det är roligt att komma hit. Här blir man sedd! Säger Sara Myrberg som är kassör.

 Och Tomas fyller i:

– Vi har lagt extra krut på att vi inte ska ha någon form av machoattityd hos oss. De erfarna kan lära sig något av nybörjarna och tvärtom. Alla kan lära sig något av alla.

De berättar om ett speciellt tillfälle då de hade nyanlända flyktingar och främlingsfientligt profilerade ungdomar i lokalen samtidigt och det hela resulterade i att ungdomarna stod och pratade med varandra och hade trevligt tillsammans. Ett mycket tydligt kvitto på att deras verksamhet lyckas hålla värdegrunden levande.


Klubbens förhållningsregler – presenterade på ett kreativt sätt.

Vill locka nya deltagare

Mejeriet Kampsport har satsat på prova-på-aktiviteter och tjejträningar för att locka nya deltagare.  De vill även satsa på barngrupper. Sara berättar att de gärna vill utbilda kvinnliga ledare för att ännu bättre kunna möta behoven hos olika grupper. Vi vill egentligen ha blandade grupper, men för vissa tjejer underlättar det om vi kan erbjuda tjejgrupper och kvinnliga ledare. Vi vill kunna möta så många behov som möjligt i verksamheten.

Tre av de nuvarande tränarna ska inom kort påbörja det tredje steget i Budo- och kampsportförbundets tränarutbildning – efter det har de behörighet att träna utövare på elitnivå. Och föreningen har många duktiga medlemmar …

– Vi har fått återkoppling på att vi lär ut bra teknik och bra stämning hos oss, säger Sara. Vi har skapat oss ett namn inom kampsporten i Sverige!


Det gäller att hitta balansen i alla moment för att uppnå maximal smidighet och stabilitet.

Thaifys i andra idrotter

En annan tanke som föreningen börjat utveckla är att ”korskoppla” thaiboxningen med andra idrotter. De har lockat fotbollsspelare, innebandyklubbar och hockeylag att träna ”thaifys” på Mejeriet som komplement till den egna idrottsspecifika träningen.

– Med thaifysen jobbar du mer med smidighet, stabilitet och balans i kroppen – många hockey- och fotbollsspelare tränar enbart styrka och teknik. Då får de inte ut maximal kapacitet för de saknar stabilitet och smidighet, menar Antonio.

När resan har gått från det lilla källarutrymmet till en av landets häftigare thaiboxningslokaler – undrar vi förstås vilka drömmar som finns kvar att förverkliga.

Drömmer om egna matchevent

– Det är dyrt att åka långt för att våra medlemmar ska kunna gå matcher, så drömmen är att köra matchevent i egen regi, säger Robin.
– Och att kunna jobba med sponsring, säger Sara.

Vi avslutar med att gå runt i den stora industrilokalen för att försöka visualisera den dröm om omklädningsrum och duschar som ännu inte blivit verklighet. Antonio och Sara beskriver målande hur det ska se ut när det är färdigt. Baserat på den handlingskraft som föreningen visat hittills, gissar vi att Mejeriet Kampsports medlemmar kan schamponera håret innan de går hem från träningen inom en snar framtid.


Fr.v Robin Östergrens, tränare, Tomas Olsson, tränare/styrelsemedlem, Niklas Hagelin, coach/styrelsemedlem samt Antonio Björkman, tränare/ordförande i styrelsen.


Du kanske ser en del av en industrilokal – men här ser Mejeriet Kampsport styrelse duschar och omklädningsrum inom en snar framtid!

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link