Hoppa till sidans innehåll

Sommarkulan – en idrottsskola i ständig utveckling

2018-06-28 16:04

Thomas Östergren, Strömsbro IF, har arbetat med Sommarkulan sedan 1996. Idag engagerar sommarskolan fler än någonsin och betyder mycket för både deltagare, unga ledare, föräldrar och föreningar. – När någon kommer och säger att ”det här är bästa dagen i mitt liv!” då ryser man, säger Thomas. Då är det värt varenda sekund av jobbet!
  • Uppdaterad: 28 JUN 2018 16:05

Sommarkulan har detta år rekordmånga deltagare, cirka 500 barn, uppdelade mellan de två arrangörsföreningarna Strömsbro IF och Hagaströms SK i Gävle. Under två veckor aktiveras barn i åk 1–6 med idrott, lekar och bad. Samarbetet med Gävle kommun och Gävleborgs Idrottsförbund har utvidgats och omfattar i år även ett integrationsprojekt. Sommarkul för fler, helt enkelt!

Varför är det viktigt för Strömsbro IF att arrangera Sommarkulan?
– Vi brinner ju för barn och unga! Vi vill att alla ungar ska få ha två bra veckor på sommarlovet, och det ska aldrig vara en klassfråga! Vi vill också ge unga ledare chans till ett bra första sommarjobb. Helst skulle vi vilja att alla föreningar kunde erbjuda en Sommarkulanvecka!

Hur har Sommarkulan utvecklats under de här åren?
– Vi har med tiden skapat en mer strukturerad organisation kring Sommarkulan – bättre anmälningsförfarande, en egen webb och jobbat mer med vad vi står för. Högre kvalitet överlag. Vi har också hittat fler partners. Idag samarbetar vi bland annat med ett bussbolag, en mataffär, en sportkedja och den kommunala badanläggningen. Vi har jobbat med värdegrundsfrågor och utbildning för att skapa trygghet både för barnen på plats, men även för föräldrarna. De ska veta vad Sommarkulan står för när de lämnar sina barn här!

– I år har vi ju också vårt integrationsprojekt. Vi har fått medel från kommunen och även ekonomiskt stöd från Gävleborgs Idrottsförbund så att vi kan bussa hit 60 nyanlända barn och 7 medföljande ledare från segregerade områden. Det känns otroligt bra att se barnen hitta nya vänner och möta engagerade ledare. Projektet ska utvärderas och vi hoppas på en fortsättning.


Mycket fotboll blir det på Sommarkulan – men även andra idrotter och aktiviteter.

Hur har ni jobbat med värdegrunden?
– Vi hade Susanne Sandberg, idrottskonsulent från SISU, som processledare och fick diskutera fram och tillbaka vad vi ville skulle känneteckna Sommarkulan. Det är bra att sätta saker på pränt! RoligtTryggt och Alla platsar blev våra värdeord. Även våra unga ledare har fått diskutera hur de vill att barnen ska uppleva Sommarkulan och hur de vill att föräldrarna ska känna när de lämnar sina barn hos oss.

– Med tiden har vi ökat kraven på våra ledare. Den som är intresserad måste ansöka som till ett riktigt jobb. Sedan får de komma på intervju där vi tar reda på vad de vill med sitt ledarskap. Alla ledare går sedan en obligatorisk ledarutbildning.

Vad ingår i utbildningen?
– Tillsammans med SISU och Fjärran Höjder-badet kör vi en heldag där vi varvar ledarskapsutbildning med Hjärt- och lungräddning och livräddningskunskap. Det ökar tryggheten både för grupperna och för föräldrarna. Det blir ju en stämpel för kvalitet! Bara i Strömsbro har vi i år utbildat 37 ledare i gymnasieåldern. Utbildningen och erfarenheterna blir ju också en merit som de sedan kan ta med sig framåt när de söker jobb till exempel.

– Våra ledare har även fått utbildning inom speciella teman. Genom lek och lättsamma kunskapspass väver ledarna in olika teman med barngrupperna. De pratar om samarbete, kost och hur vi är mot varandra på nätet bland annat.

Vilken respons har Sommarkulan fått?
– Det är nästan enbart positivt från både ledare, barn och föräldrar. Det är klart att det kan vara någon incident ibland, men det försöker vi alltid lösa. Vi har lång erfarenhet av barn- och ungdomsverksamhet så det brukar gå bra. Som förening får vi mycket uppmärksamhet genom Sommarkulan! Vi bygger en positiv bild av föreningen.

– Det är mäktigt att titta ut över området och se så många barn som har det roligt och att se de unga ledarna växa!

Vad är ditt råd till föreningar som vill arrangera idrottsskola?
– Man måste ha någon huvudansvarig person som har erfarenhet av barn- och ungdomsverksamhet. Det är viktigt att någon har helhetsperspektivet och är beredd att ta tag i problem eller konflikter som kan uppstå.


Alice Fahlholm t.v. och Ebba Bognesand t.h., ledare på Sommarkulan i Strömsbro.

Alice och Ebba – redan rutinerade ledare

Hur är det att vara Sommarkulanledare?

Alice Fahlholm: Det är kul! Jag har varit ledare för Sommarkulan i tre år nu. Man får vara ute och det vill man ju vara på sommaren! Man träffar många olika människor och möter andra ledare som man umgås med.

Ebba Bognesand: Det här är mitt andra år som ledare här. Man växer in i det ju mer man jobbar. Man lär sig mer och mer hur man fångar intresset hos en grupp. Av SISU har vi fått tips om lekar och sådant – det hade jag nog inte kunnat komma på helt själv. Jag trivs bra och tycker om att arbeta med barn med olika bakgrund, lära mig hantera det.

Hur kom ni på idén att söka er hit?

Alice: Det är många som söker. Jag jobbade på ungdomsgården tidigare och kom i kontakt med Sommarkulan den vägen.

Ebba: För mig var Sommarkulan bra som ett första lite lättare sommarjobb att prova på.

Skulle ni vilja fortsätta som ledare i någon förening?

Ebba: Det är ju kul att lära sig nya saker, så … kanske!

Är det här något ni skulle rekommendera andra unga att söka till?
Alice (med ett leende): Ja, annars hade jag inte varit här i tre år!


Vill din förening arrangera idrottsskola?

Det här är olika typer av stöd som Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna kan bidra med när din förening vill arrangera idrottsskola:

- Ledarutbildning
- Processledning för värdegrundsarbete i föreningen
- Särskilt ekonomiskt stöd för verksamhet riktad till nyanlända
- Nätverksbyggande med andra föreningar
- Hjärt- och lungräddningsutbildning
- Livräddningskurs
- Utbildning och ekonomiskt stöd för att arbeta med värdegrundsteman
- Litteratur med pedagogiska tips
- Rörelsefrämjande redskap/material

Du kan alltid ta en kontakt med oss om du har en idé du vill bolla.
Länk till kontaktuppgifter 

Länk till mer info om Sommarkulan 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link