Hoppa till sidans innehåll

  • Gänget på toppenFoto:
  • Ohans med husvagnenFoto:
  • SkridskolådanFoto:

Med Fritidsbanken har Sandviken fått en ny träffpunkt

2018-03-26 15:44

Ohans Basmajian summerar den första säsongen med Fritidsbankens aktiviteter i Stadsparken och kan konstatera att Sandviken har fått en omtyckt mötesplats.
  • Skapad: 26 MAR 2018 15:44

Till Fritidsbanken kan du komma om du vill idrotta, men saknar utrustning. Du signerar ett enkelt medlemskap och har sedan tillgång till massor av idrottsprylar kostnadsfritt. Du kan låna sakerna några timmar eller upp till två veckor. När du besöker Fritidsbanken i Sandviken är det platsansvarig Ohans Basmajian eller någon av hans kollegor som hjälper dig till rätta.

 

2 500 nöjda besökare

Under vintern har Fritidsbanken i Sandviken flyttat ut i Stadsparken med en container fylld av skridskor, skidor, stavar, pulkor och de populära åkringarna. I den tillhörande lilla husvagnen langar Ohans och hans kollegor glatt ut kaffe, saft och kakor till sugna vintersportare, svarar på frågor eller provar ut stavar till någon ivrig nybörjare. Fritidsbankens ordinarie lokal finns i centrala Sandviken och håller öppet alla vardagar. I Stadsparken har Fritidsbanken funnits på plats i princip varje lördag och söndag sedan 13 januari. Totalt under vinterhelgerna har de haft ca 2 500 besökare och Ohans har upplevt att alla har varit nöjda!

 

- Det här har blivit en stor träffpunkt i Sandviken. Innan vi fanns här var det inte många som var här. Nu går många hit på helgerna för att de vet att vi alltid är på plats, det finns saft till barnen, någon tar med sig korv och grillar. Här träffas man och får nya vänner. Det är både nya sandvikenbor och de som har bott här länge som kommer. Jag tror det betyder mycket för Sandviken! Säger Ohans.

Barnfamiljerna står för de flesta besöken, men även skolor, SFI och arbetsmarknadsprojekt har kommit till Fritidsbankens aktiviteter.

 

Föreningsmatchning

Ohans ser också till att de som är intresserade av en viss idrott hittar vidare till någon av Sandvikens idrottsföreningar.

- Vi jobbar med ”föreningsmatchning”. Om du till exempel har spelat basket i Syrien och kommer hit till Sandviken, så vet du inte var det finns en förening där du kan fortsätta spela. Jag tipsar dem – och ibland följer jag också med dit om det behövs. Det är minst 20 personer som på det sättet har hittat till olika föreningar under säsongen.

Han berättar att det via Fritidsbanken kommit nya intresserade till föreningar inom bland annat dans, judo, brottning, fotboll och basket.

 

Nu stänger Fritidsbankens sin Stadsparksfilial för säsongen, men den ordinarie verksamheten fortsätter att hålla öppet som vanligt – året runt.

- Nu ska vi planera inför sommarens aktiviteter i Stadsparken, som vi startar i mitten av juni. Vi har ganska mycket saker att låna ut, men får jag önska någonting så skulle det vara att få fler cyklar, säger Ohans. Att låna cyklar är väldigt populärt!

 

En försvunnen boll …

Ohans berättar att de har gjort studiebesök till Karlstad och träffat de som grundat Fritidsbanken.

- Vi fick mycket beröm för att det fungerar så bra här i Sandviken. De tycker att vi är bra på att hitta på aktiviteter och att vi får igång människor! I vinter har vi till exempel haft ett eget OS här i Stadsparken! Det var lite dåligt väder just då tyvärr, men det kom ganska många ändå och alla var glada och nöjda.

Fritidsbanken i Sandviken har idag ungefär 1 100 medlemmar och har lånat ut över 6 500 sportartiklar. Under den tiden är det bara en enda boll som har försvunnit! De har onekligen bra koll på sin verksamhet.

 

En nyhet för kommande säsong är att Fritidsbanken börjar arbeta med ungdomscoacher. Målet är att sommaraktiviteterna i Stadsparken ska nå fler ungdomar och coacherna kan hjälpa till att arrangera verksamhet som förhoppningsvis aktiverar Sandvikens ungdomar på ett bra sätt.


 

Mer om Fritidsbanken

Fritidsbanken är ett nationellt koncept som omfattar ungefär 65 orter. I Sandviken startade man liknande verksamhet under namnet ”Sportbiblioteket” 2016, men gick in i Fritidsbankens koncept i mars 2017.

Ohans Basmajian är platsansvarig och driver verksamheten tillsammans med ytterligare 3 personer, ibland har de även praktikanter som hjälper till. Erik Vilhelmsson, från Sandvikens kommuns fritidsenhet ansvarar för det administrativa arbetet kring Fritidsbanken.

Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna har bistått Fritidsbanken med utbildning och rådgivning under uppstartsperioden.

Om du är nyfiken på Fritidsbankens aktiviteter i Sandviken kan du följa dem via Facebook och Instagram.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link