Hoppa till sidans innehåll

Gävle Golfklubb har bestämt sig – här ska kvinnor och män känna sig lika välkomna

2018-10-09 15:19

Golf är en idrott med goda förutsättningar att passa kvinnor och män lika bra. Trots det väljer många kvinnor bort golfen. Gävle Golfklubb vill nu på allvar ställa sig frågan: Varför? - Många kvinnor tror att de måste vara jättebra för att spela golf. De är rädda för att få kommentarer och höra högljudda suckar över att de tar för lång tid på sig, säger Fanny Östlund som är tränare i klubben och som vill se många fler kvinnor på banan.
  • Skapad: 09 OKT 2018 15:19

- Vi har väldigt få kvinnliga spelare i min ålder, säger Fanny, som själv är 25 år. När de får barn tänker de att de inte har tid, men jag försöker säga att de kan ta med barnen hit. Jag växte i princip upp på golfbanan. Jag och mina kompisar fick pengar till fika och så var vi här hela dagarna, säger hon.

- Jag tänker så här, om man tycker att någonting är roligt, är det inte underbart då om det får ta lite tid?

Attityder en viktig fråga

- Det här med attityderna är helt klart en viktig fråga, den behöver vi jobba med! Jag måste säga att det är … och nu säger jag det rätt ut … mest äldre män som man hör häva ur sig kommentarer. De under 60 hör jag aldrig uttrycka sig på det viset, säger Fanny.

- Jag tycker att vår klubb gör det rätt bra ändå, vi har ganska många aktiva damer. Hon berättar att klubben har särskilda damträningsgrupper både för elitsatsande och mer orutinerade spelare, de arrangerar även damläger varje år. Fanny upplever att det upplägget hjälper kvinnorna att våga sig ut på banan efteråt, de får knyta nya kontakter i klubben och det är viktigt.

I jämställdhetsarbetet ingår Fanny i en blandad referensgrupp som är med vid informationsträffar och kommer med inspel och synpunkter. Hon upplever att styrelsen, banchefen och andra är inlyssnande och öppna för förslag och Fanny hoppas nu att det ska bli förändringar så att fler kvinnor i åldern 20-40 vill spela golf.

- För oss är det ett mål att klubben ska vara öppen för alla! säger hon.

Banan ska vara deras

- Idag har Gävle Golfklubb 22 % kvinnliga medlemmar. Vid en nationell jämförelse är det ingen dålig siffra, säger Mikael Mineur, utvecklingsledare för jämställdhetsarbetet i Gävle Golfklubb. Men vi kan välja hur vi ser på den. Antingen slår vi oss för bröstet och tycker att vi har gjort det bra. Eller så kan vi erkänna att vi har misslyckats att nå en stor och viktig målgrupp, menar han.


Mikael Mineur, projektledare för jämställdhetsarbetet i Gävle Golfklubb.

- Vi ser även att av våra kvinnliga medlemmar är det ganska många som egentligen aldrig kommer ut på banan, fortsätter Mikael. Vad beror det på? Det måste vi ta reda på. Kanske finns det attityder som hindrar, klädkoder och annat. Vi vill att de ska känna att banan är deras! Om vi vill vara en relevant förening även i framtiden måste vi ta den här frågan på allvar.

Välkomnande för alla

- Vi har inga problem att hitta medlemmar egentligen, men vi konkurrerar hela tiden med alla andra lättillgängliga nöjen som finns idag, från Facebooksurfande till andra idrotter. Det är det som är vår drivkraft – att utveckla golfen så att den blir en relevant fritidssysselsättning även i framtiden och att den är välkomnande för alla.

Mikael berättar att de har börjat med att hela klubbstyrelsen har tagit sig tid och verkligen diskuterat frågorna på djupet. De vill känna att det är de själva som äger förändringsprocessen och de har varit måna om att inte gå för fort fram. I sinom tid kommer de att plocka ner arbetet till aktivitetsnivå, men först ska diskussionen landa hos alla.

Spanar tillsammans

Med vägledning av Svenska Golfförbundets projekt 50/50 har föreningen gjort en ”jämställdhetsspaning” tillsammans. Nu går man vidare mot problemformulering och så småningom en handlingsplan.


Gävle Golfklubb genusspanar tillsammans med Svenska Golfförbundet och föreningar i närområdet.

- Vi kan förändra bansträckningar, ordna barnvaktsservice och ändra tidsbokningen men den viktigaste analysen landar ändå i att golfen dras med en schablonbild och uppfattas som en ”gubbsport”, säger Mikael.

Det ska finnas en balans

Svenska Golfförbundet samordnar jämställdhetsarbetet inom 50/50-projektet och arbetar aktivt med att ta fram stödmaterial och hålla uppföljningsträffar och workshops i ett antal pilotföreningar, varav Gävle Golfklubb är en. Annica Lundström är nationell förändringsledare på Svenska Golfförbundet och hon förklarar begreppet 50/50.

- Det betyder inte att det ska vara exakt lika många kvinnor som män i golfen, säger hon. 50/50 står för att det ska finnas en balans. Att golfen ska vara lika inkluderande för kvinnor som för män.

- Det finns en utmaning i att förändra organisationer som är ideella eftersom det byts människor rätt ofta. Det gäller att så många som möjligt äger frågorna så tidigt som möjligt för att nå resultat, menar Annica. Ägs inte frågorna av rätt människor så händer ingenting. Man städar ju trapporna uppifrån så att säga.

 
Lena Lindström, klubbrådgivare, och Annica Lundström, nationell förändringsledare - båda från Svenska Golfförbundet – besöker Gävle Golfklubb för att stödja föreningen i förändringsarbetet.

Omsätt i praktiken

Hennes råd är att frågan om jämställdhet ska vara som ett filter för hela verksamheten och inte ett sidoordnat arbete.

- Gå ut och prata om ert jämställdhetsarbete. Tro inte att det löser sig med nästa generation – det gör det inte. Barn gör inte som vuxna säger, de gör som vuxna gör. Kultur återföds.

Annica tycker också att man som förening ska fundera över hur jämställdhetsarbetet omsätts i praktiken.

- Det räcker inte med att skriva på hemsidan att alla är välkomna. Det ska känna i magen att man är välkommen när man kommer in i föreningslokalen eller ut på banan också!

Annica berättar att i vissa föreningar har man börjat med mentorer som introducerar ovana spelare på banan och att det har fungerat väldigt bra. Resultatet har blivit att ledarna fokuserar mer på bemötandet och mottagandet av spelaren än på att bara lära ut tekniken.

Ta hjälp av SISU

Annica rekommenderar även att man som förening tar hjälp av SISU Idrottsutbildarna.

- SISU:s konsulenter kan hjälpa er med utvecklingsprocesser, värdegrundsarbeten och hjälpa er att se över era styrdokument till exempel.

Till slut vill hon slå ett slag för långsiktigheten! Behåll viljan att förändra och var uthålliga!Vill du också ge dig ut på jämställdhetsspaning i din förening?

På SISU Idrottsböckers utbildningswebb Inkluderande idrott hittar du filmer, information, fakta, amtalsunderlag och annat material om du själv vill gå mot en mer inkluderande och jämställd idrott i din förening.


En kväll i förändringens tecken på Gävle Golfklubb. Arbetet fortsätter nu mot en mer jämställd idrott.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link