Hoppa till sidans innehåll

Föreningen som gjorde ett hästjobb – och vände utvecklingen

2017-12-05 11:44

För drygt två år sedan var Gävle Fältrittklubb så nära konkurs som det bara är möjligt. Men styrelse och personal beslutade sig för att inte ge upp. Steg för steg, med Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna som stöd och bollplank, har de tagit sig tillbaka på banan och ser nu ljust på framtiden.
  • Skapad: 05 DEC 2017 11:44

”Föreningen hade börjat se att ekonomin inte såg så bra ut”, berättar Camilla Männikkö, vice ordförande i styrelsen. Hon och Anna-Carin Brynte, som är kassör, kom in i föreningen under 2015 och fick ganska så snabbt klart för sig att läget var allt annat än under kontroll. Pengarna räckte inte till att betala alla räkningar. Tillsammans med övriga styrelsemedlemmar och den personal som då var anställd bestämde de sig för att se vad de kunde göra. De gick igenom varje avtal och vände på alla stenar.


Camilla Männikkö, vice ordförande, Annika Hult, ridinstruktör och Anna-Carin Brynte, kassör.

”Vi tog hjälp av Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Vi kände att vi behövde all hjälp vi kunde få, och jag ska vara ärlig och säga att det var inga positiva möten i början, men vi försökte göra det vi kunde. Pia från Idrottsförbundet var på oss som en hök!”, säger Camilla och ler lite vid minnet. ”Det var värdefullt att få hjälp utifrån”, fortsätter hon, ”Att någon kom in och kunde strukturera och vara lite tuff!”. I föreningen insåg man att det gällde att prioritera hårt om de skulle hitta ut ur den problematiska situationen.  

Tuffa beslut

Det var tuffa beslut som styrelsen var tvungna att ta, det handlade om personalnedskärningar och att stanna upp helt i verksamheten.

”Vi drog i handbromsen och tänkte att nu är det kört!”, berättar Camilla. Med fast beslutsamhet drog föreningen ned på absolut allt utom det mest nödvändiga. De gjorde det de kunde för att få in pengar – anordnade loppis, försökte få sponsorer och försökte få fler att börja rida i klubben.

Sakta men säkert blev det ekonomiska läget så pass stabilt att man kunde våga titta framåt. Med extern experthjälp gjorde man även en översyn av verksamheten och anläggningen. Underhållet var eftersatt och akuta investeringar behövde göras.

Rofyllt och familjärt

”När vi hade skaffat oss kontroll på ekonomiflödet så var det inte lika jobbigt att ta in helheten och börja planera”, menar Anna-Carin. ”Idag har vi en utvecklingsplan och vi har även blivit beviljade kommunbidrag för att ta tag i värme, säkerhet, belysning med mera. Vi har många stora utmaningar kvar, men nu på sistone har mötena varit roliga!”.

Tillsammans med SISU Idrottsutbildarna har Gävle Fältrittklubb genomfört processer där de har satt föreningens värdegrund på pränt och tydliggjort vilken typ av förening de vill vara. ”Det ska kännas rofyllt och familjärt här. I vår stressade vardag behöver vi verkligen den rofyllda stämningen som råder i stallet och den kontakt med hästarna som kräver att du är här och nu! Det är mindfulness!”, säger Camilla. ”Efter en stressig dag kan jag riktigt längta efter att få känna stallukten och ställa mig och mocka”, skrattar Anna-Carin, ”Det är liksom meditativt.”

En klubb för alla

Värdegrunden genomsyrar verksamheten på ett mycket konkret sätt – den påverkar allt ifrån vilka hästar man köper in till vilka ridlärare som anlitas. ”Vi tar bara in lärare som kan leva upp till det vi tycker är viktigt. Man ska stå för kvalitet och vara väldigt peppande mot eleverna. Vi vill vara en klubb för alla och vi är en ridskola i första hand, inte en elitsatsande förening. Och ridsporten är fantastisk på det sättet att du kan rida både som ung och som gammal.”, säger Camilla.

När det gäller verksamheten så planerar man nu för att öka antalet ridande genom att erbjuda andra typer av aktiviteter än traditionella dressyr- och hoppridlektioner. Man satsar bland annat på den uppskattade träningsformen WE (Working Equitation). Man önskar på sikt även ordna lite fler tävlingar och vill förbättra underlaget på den stora fina utebanan.

”Det är så skönt att släppa tanken att vi har ingenting av nånting, till att känna att det går ganska bra för Fältis nu!”, säger Camilla.


Camilla Männikkö ser ljust på framtiden och fortsatt utveckling för Gävle Fältrittklubb.

Råd till andra föreningar

När vi pratar om vilka råd som Camilla och Anna-Carin skulle vilja ge till andra föreningar som har det tufft så är de överens om svaret: ”Bestäm er för att hålla ut! Och ta hjälp!”

”För oss var det viktigt att få bolla med idrottskonsulenterna. De kunde ge oss andra perspektiv”, säger Camilla. Anna-Carin fortsätter: ”Fokusera på kärnverksamheten och sprid inte pengarna på allt möjligt. Man får tappa vissa saker men inte det som är viktigast. Vi har också haft stor nytta av att göra ett årshjul – en plan för allt som vi vet kommer att hända under året. På så sätt minimerar vi risken för obehagliga överraskningar. Vi har också lagt tid på att ta fram tydliga rutiner.”

Innan vi skiljs åt är det någonting viktigt som både Camilla och Anna-Carin vill trycka på:

”Vi vill verkligen lyfta fram personalens insats i det här arbetet! Med begränsade resurser har de rullat runt all verksamhet under de här tuffa åren. De ställer alltid upp! Det är en sak att som styrelse ta beslut och titta på avtal, men det är personalen som gör grovjobbet, som står där i kylan. De gör ett hästjobb!”Fakta om Gävle Fältrittklubb och utvecklingsarbetet

Gävle Fältrittklubb bildades 1947 och fyller 70 år i år.
De har sin anläggning i Valbo, ca 1 mil utanför Gävle.
I föreningen har man 15 ridskolehästar och 30 privatägda hästar på inhyrda stallplatser.
Föreningen har en ridskolechef anställd på 70% och en ridlärare anställd på deltid. Övrig personal tas in på vikariat eller timmar efter behov.

Under utvecklingsresan har Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg bland annat bidragit med:
- Utbildningsinsatser kring idrottens föreningslära tillsammans med styrelse och personal i syfte att öka kunskapen, tydliggöra ansvar och klargöra föreningens syfte och mål. 
- Träffar med fokus på idrottsjuridik och ekonomi.
- Inledande hjälp med ekonomifrågor via Idrottsservice.
- Processinriktat stöd för att skapa struktur, förankra värdegrunden, fastställa rutiner och ett ”årshjul” m.m.
- Kontinuerliga uppföljningsträffar där även Gävle Kommun deltagit.


Kontakta Gävleborgs Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Gävleborg

Om din förening behöver stöd och råd i ert utvecklingsarbete eller kanske står inför någon svårighet som ni inte riktigt vet hur ni ska hantera, ta gärna en kontakt med någon av våra idrottskonsulenter.
Länk till kontaktuppgifter.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link