Hoppa till sidans innehåll

Föreläsning om idrott och utanförskap

2018-07-12 13:37

Vilka svårigheter kan hbtq-personer mötas av inom idrotten – och vad kan man som förening göra för att skapa öppna och välkomnande idrottsmiljöer? I samband med Bollnäs Pride 2018 bjuder vi gemensamt in till två föreläsningar om HBTQ, idrott och utanförskap.
  • Uppdaterad: 17 AUG 2018 13:38

Med avstamp i personliga erfarenheter vill föreläsarna och fotbollsspelarna Christoffer Smitz och Linus Berg visa på vilka svårigheter HBTQ-personer kan mötas av inom idrotten.

Dessutom lyfts frågan om hur vi alla tillsammans med små medel kan påverka normer samt skapa öppna och välkomnande idrottsmiljöer t.ex. styrelserummet, träningen och omklädningsrummet.

Länk till inbjudan.

Länk till anmälningsformulär.

Föreläsningen arrangeras i samverkan mellan Gävleborgs Idrottsförbund, Bollnäs Pride, Föreningsalliansen och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg.

För dig som vill läsa mer om hur idrottsföreningar kan arbeta med hbtq-frågor rekommenderar vi den här artikeln ur Metro där Linus Berg ger konkreta tips:
5 viktiga steg för att göra fotbollen mer inkluderande för hbtq-personer 


Fem frågor till Christoffer Smitz:

Vilka vänder ni er till med er föreläsning?
– Framförallt till idrottsledare, men även andra ledare som arbetar med ungdomar. Vi har vår utgångspunkt inom idrotten men den här frågan gäller ju generellt i alla verksamheter där man som ledare har ett stort ansvar.

Vad kommer man som deltagare att få med sig från föredraget?
– Vi kommer först att bjuda på våra egna berättelser och erfarenheter. Vi vill att man ska få en känsla för hur det kan vara. Vi berättar om svårigheter som vi stött på. Sedan kommer vi på ett lättsamt och tydligt sätt att gå in lite mer på djupet med en del forskning och slutligen vill vi ge deltagarna enkla och konkreta verktyg som de själva kan använda i sin förening eller organisation om de vill göra verksamheten mer inkluderande.

Men tar det inte väldigt mycket tid att jobba med sådana här frågor?
– Vi har full förståelse för den brist på tid som finns, framförallt i en förening och därför är våra tips väldigt enkla. Det får inte bli för stort och svårt och ta en massa kraft och energi.

Hur bra tycker du att idrottsrörelsen är på att hantera de här frågorna?
– Jag tycker att från centralt håll, från regeringen och Riksidrottsförbundet, satsas på ett bra sätt. Det är jättebra att det finns öronmärkta medel för att jobba med inkluderingsfrågor. När man sedan kommer ut till föreningarna så är det väldigt beroende av vilka personer som finns där. Ibland är det en eldsjäl som gör ett oerhört bra jobb, men det är samtidigt skört. Vad händer den dag som inte den personen finns kvar i verksamheten?

Vad skulle du säga är den allra viktigaste nyckeln för att skapa en större öppenhet i en verksamhet?
– Det kan ju vara på många olika plan, men jag skulle säga att kunskap är den viktigaste nyckeln! Med kunskap kan du bidra och underlätta inkluderingsarbetet. Utan kunskap kan det vara svårt att ens se de problem som finns.


Om du vill veta mer om arbetet med inkludering och hbtq-frågor inom idrotten så kan du besöka Christoffers och Linus egen hemsida www.hbtqidrott.se eller gå in på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarnas webb www.inkluderandeidrott.se

 

 

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link