Hoppa till sidans innehåll

  • 16_9_Prisgänget_webbFoto:
  • 16_9_Skrattkrock_webbFoto:
  • 16_9_Matchsituation_webbFoto:
  • 16_9_Pris_webbFoto:

Fint mångfaldspris till KF Heros

2017-12-15 10:08

Föreningen har gått från 20 till 350 medlemmar – KF Heros möjliggör idrott för alla och har fått internationell uppmärksamhet kring sin verksamhet inom elhockey.
  • Uppdaterad: 06 APR 2018 12:06

Christer Ringh, KF Heros, leder samlingen för de 7 deltagarna vid elhockeyträningen i Vallbacksskolans gymnastikhall i Gävle. Spelarna tränar utifrån sin egen nivå på att föra boll, skjuta straffar och manövrera i olika banor. Korpföreningen Heros startades 2006 då man kom i kontakt med grundsärskolan och kunde konstatera att det inte fanns någon bra idrottsverksamhet som var anpassad för dem, så Heros startade gymnastik- och rytmikverksamhet för målgruppen.

– Det gäller att de får känna att de hänger med, att de känner sig trygga och att de får utvecklas i sin takt, påpekar Christer.


"Och kom ihåg – du tävlar bara mot dig själv. Det är din egen utveckling som gäller." Christer Ringh leder samlingen där (fr.v.) Victoria Beckman, Joel Ekström, Isabella Beckman, Kajsa Berner, Fredrik Sundin och David Mattsson deltar.

Genom åren har verksamheten utökats, olika typer av prova-på-aktiviteter har så småningom blivit permanenta verksamheter. 2008 startade fotboll och innebandy och idag finns även boccia, bowling och elhockey inom föreningen.
– Vi har vuxit från ett 20-tal medlemmar till att idag ha ca 350 medlemmar och verksamhet 5 dagar i veckan, säger Christer.

2010 kom Christer och KF Heros i kontakt med elhockeyn. Under prova-på-dagar i IFAH Stockholms regi (en av Sveriges äldsta Paraidrottsförningar) fick föreningen mersmak och med hjälp av Gävleborgs Idrottsförbund (där Christer tidigare arbetat) och Idrottslyftet fick möjlighet att köpa in de första elhockeystolarna, det var i januari 2011.
– Elhockey är en möjlighet för dig som är rörelsehindrad att vara med på riktigt i idrotten. Och det stora är ju att ingå i gemenskapen i föreningen! säger Christer.


Isabella Beckman för skickligt bollen runt konerna i dribblingsbanan.

I nyrenoverade Vallbacksskolan där KF Heros nu har sin bas, har de fina möjligheter att bedriva sin verksamhet. Genom stöd från Gävle kommun har lokalerna anpassats så det finns plats för elstolarna, en bred port där spelarna enkelt kommer in och anpassade säkerhetslösningar. Det betyder dels att föreningen nu har möjlighet att anordna cuper och bjuda in andra lag men även att deltagarna inte behöver flacka omkring och flytta sin utrustning mellan olika lokaler.
– För en deltagare med en viss diagnos kan det vara ett stort hinder att inte veta var vi ska vara nästa gång. Det skapar oro som inte är lätt att hantera, förklarar Christer.

Christer har arbetat hårt för att få sponsorer till verksamheten. En elstol kostar över 100 000 kronor och att åka på en cup kan gå på 50 000, så det behövs stöd.
– Eftersom det inte finns så många lag så spelar vi i cuper och tävlingar från Umeå i norr till Malmö i söder. Jag brukar säga till laget att vi spelar på samma karta som Brynäs! Vi har många som ställer upp och ger stöd. Jag brukar låta deltagarna själva vara med och berätta för potentiella sponsorer om vad elhockeyn betyder för dem och hur verksamheten ser ut, säger Christer.


Full fart! Cecilia Bostrand maxar farten för att komma till position vid målet.

Idag är 13 spelare aktiva inom elhockeyn i KF Heros, och de kommer från olika platser i länet. I Sverige finns idag 10 föreningar där man kan spela elhockey, men Christer och Heros vill gärna hjälpa till att starta fler och han var nyligen i Sundsvall för att berätta om KF Heros verksamhet.

Och så det fina priset – vad är det för något?
– Det är ett prestigefullt europeisk mångfaldspris (Diversity Award) som delades ut i Gent i Belgien av EFCS (European Federation for Company Sport). Det går till föreningar eller organisationer som har ”gjort ett enastående bidrag till jämlikhet, mångfald och integration bland de europeiska medlemsländerna”. Och vi vann för våra insatser inom elhockeyn för funktionsnedsatta.

Vad betyder priset för er?
– Det är klart att det betyder en del. Att vi uppmärksammas internationellt och får applåder av 3 000 personer. Tyvärr kunde vi inte själva vara på plats, men nu har vi fått hit priset till lokalen, säger Christer och visar upp en fin pristallrik och ett diplom.


Christer Ringh har all anledning att känna sig stolt över KF Heros utveckling. 

Vad är då nycklarna till att KF Heros har blivit en så framgångsrik förening?
– Naturligtvis måste man ha ett brinnande intresse för frågorna, säger Christer. Men det viktigaste är nog att inte krångla till det. Många tror inte att de vet tillräckligt om funktionsnedsatta för att våga göra något. Jag brukar alltid tänka: ”Hur hade vi gjort om det hade varit en ”vanlig” grupp – och det brukar alltid gå att hitta en lösning. Man måste ju så klart vara lyhörd för olika behov, men tänk inte för mycket så att du skapar hinder!
– Det kommer någon ny nyfiken till oss nästan varje vecka. Och då behöver de inte bli medlemmar på en gång. Du är alltid välkommen att prova på först och känna efter om det är något för dig! Säger Christer.

Hur ser framtidsplanerna ut? 
– Vi rullar på! Det skulle vara kul att få starta någon verksamhet för synsvaga för där finns det nästan ingenting i idrottsväg. Vi är sugna på att starta Goalball till exempel, avslutar Christer innan han smiter iväg för att ta hand om en elstol som behöver fixas till.


Joel Ekström har varit med i KF Heros sedan 2008 och höll på med innebandy från början

Hur kom det sig att du började med elhockey?
Jag kände Christer sedan tidigare och var på en prova-på-dag och fastnade direkt. Jag är intresserad av all sport och brukar följa Gefle IF, Brynäs och GGIK till exempel. Jag har varit med på cuper i Göteborg, Eskilstuna och Göteborg bland annat.

Vad tycker du om priset ni har fått?
Det är riktigt kul att få sån uppmärksamhet! Det är en riktigt fin tallrik också! 

Har du något råd till andra med funktionsnedsättning som vill hålla på med idrott?
– Prova, prova!


KF Heros (Korpföreningen Heros) bildades 2006 och är en av Korpens knappt 400 föreningar och vänder sig till killar och tjejer med behov av särskilt stöd. 

KF Heros verksamhetsidé:
Att ge livskvalitet åt alla genom motion, rekreation och friskvård i gemenskap. Syftet med verksamheten är att erbjuda aktiviteter för dem som inte själva söker sig till föreningslivet så att de får möjlighet att utöva och prova på olika idrotter och aktiviteter. Det finns inget krav på prestation utan alla platsar utifrån sina egna förutsättningar. Vi önskar bidra till deltagarnas sociala och personliga utveckling genom meningsfulla aktiviteter.

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link