Hoppa till sidans innehåll

Curling – stenkul inslag i rehabiliteringen

2018-01-22 14:12

I curlingklubben CK Granits anläggning i Strömsbro, strax utanför Gävle, är det prova-på-kväll. Den här gången tog klubben kontakt med Sandviken rehab för att bjuda in personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Elisabet Eriksson och Jörgen Nordin fick båda tipset via rehabiliteringen och bestämde sig för att testa. Jörgen har spelat förut, men för Elisabet är det första gången.
  • Skapad: 22 JAN 2018 14:12

Med en grundlig och pedagogisk introduktion kan även de mest ovana spelare få känna glädjen när en lyckad sten curlar in i boet. Camilla Sundin är klubbordförande och den som leder prova-på-passet denna gång. Hon ägnar sig uppmärksamt åt dagens nybörjare och tipsar, peppar och berättar om spelets olika moment. 
– Vilken suverän coach vi har! Säger Jörgen. Du måste skriva det! säger han och tittar menande åt mitt håll.

Bra förutsättningar

Camilla har noterat att curling för funktionsnedsatta blivit stort i Sverige – inte minst för rullstolsburna personer.
– I den här klubben har vi bra förutsättningar, men vi har inte riktigt tänkt på att vi skulle kunna göra en satsning för personer med funktionsnedsättning, säger Camilla. Drömmen är att vi skulle kunna ha en serie med riktigt många deltagare. Idag har vi tre ”rullare” i klubben som tränar och tävlar i den vanliga klubbserien.

Den enda skillnaden är att spelare som sitter i rullstol använder en sticka, en speciell käpp, för att sätta sin sten och få curl på den. Och att de får starta lite framför de ordinarie startblocken. Annars är det samma stenar och samma förutsättningar. Samma sak gäller om du har behov av rullator – det funkar det också bra. Du kan välja att använda de stadigare gummisulade curlingskorna om du är lite ostadig på benen, du behöver inte köra med glid.

I CK Granits lokaler är tillgänglighetstänket redan högt. Här finns ramper både för att komma in och för att komma ner på isen. Inom föreningen finns även flera personer som har kompetens om hur man bemöter personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/diagnoser).

– Vi vill ta bort så många trösklar som möjligt för att alla ska våga komma hit och vi är alltid förberedda på att ta emot personer med olika bakgrund och förutsättningar. Däremot tror jag att vi måste bli bättre på att nå ut med det budskapet. Ibland känner jag att om vi bara skriver ”Prova på” så tänker kanske någon som har en viss begränsning eller funktionsnedsättning att ”det är nog inte för mig”, säger Camilla.

Alla kanske inte vill satsa mot eliten!

CK Granit vill jobba ännu mer aktivt för att fler ska kunna ta del av curlingen. 
– Vi har pratat om att ta in en speciell föreläsare som kan lyfta NPF-frågorna i föreningen och även titta på hur vi kan arbeta fram en värdegrund tillsammans med vår konsulent på SISU Idrottsutbildarna. Det tar tid att få till det bra och att skapa förståelse. Jag skulle vilja erbjuda en verksamhet som tillåter att man tränar och tävlar på olika nivåer. Alla kanske inte vill satsa mot eliten! Varför kan man inte få vara nöjd med att spela på sin nivå hela tiden? avslutar Camilla.

Medan vi pratar hör vi Jörgen och Elisabet peppa varandra och dela ut välförtjänt beröm när stenarna glider dit det är tänkt. Båda två tycker att prova-på-passet har varit givande och riktigt roligt!

Camilla vill tipsa alla intresserade om att hålla utkik på hemsidan – där kommer det att bjudas in till fler prova-på-dagar.
Länk till CK Granits hemsida: www.idrottonline.se/CKGranit-Curling

Skribent: Ingela Norberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link