Hoppa till sidans innehåll

Maja och Jennifer utmanar mansdominansen

2018-03-07 19:33

Maja Wessling och Jennifer Törnhult går precis av isen, de har nyss genomfört den första träningen med 16 tjejer från hela Gävleborg som inom kort ska åka till Medelpad och spela i ishockeyturneríngen Stålbucklan. Maja och Jennifer är två av de nio tjejer som deltar i satsningen ”Tjejledargruppen”, ett samverkansprojekt mellan Gävleborgs Idrottsförbund, SISU Idrottsutbildarna, Gästriklands ishockeyförbund och Hälsinglands ishockeyförbund.
  • Uppdaterad: 06 APR 2018 12:06

Bild: Maja Wessling och Jennifer Törnhult, Sandvikens IK och Tränare Stålbucklan.

Det är idag få tjejer som har ledarroller inom hockeyn i Gävleborg – det här vill vi ändra på. Genom satsningen på tjejledargruppen utbildar vi tjejer inför olika ledaruppdrag inom ishockeyn. I utbildningen ingår bland annat ledarutbildningen Plattformen och ishockeyns ledarutbildning. De nio deltagande tjejerna har haft stor möjlighet att själva påverka utbildningens innehåll och vid starten satte vi bland annat upp ett gemensamt mål: att Hälsingland-Gästriklands lag i Stålbucklan bara skulle ha kvinnliga ledare – ett mål som vi nu närmar oss!

Vi passade på att ta pulsen på Maja och Jennifer för att se vad de tycker om dam- och flickhockeyns utveckling:

Varför tycker ni det är viktigt att fler tjejer engagerar sig inom ishockeyn? 
Maja: Damhockeyn är ju inte så stor och den måste ju börja växa någonstans, och det är genom flickorna. 

Varför har ni valt att engagera er?
Jennifer: Det är viktigt att tjejerna kommer igång och spelar så därför vill vi vara med och bidra.

Vad tror ni behövs för att fler tjejer ska börja engagera sig som ledare eller börjar spela hockey?
Jennifer: Om det syns och hörs och marknadsförs mer så tror jag det kommer att komma igång. Och finns det fler ställen där man kan prova på så tror jag att det kommer fler tjejer till hockeyn.

På sidan av isen står också Johanna Malmström som är dam- och flickansvarig i Gästriklands ishockeyförbund, och Per Ängvald som är dam- och flickansvarig i Hälsinglands ishockeyförbund.

Hur får man fler tjejer att börja?
Johanna: För att fler tjejer ska börja med ishockey bör fler föreningar ge rätt förutsättning för tjejer att börja spela. Vi har ett gott exempel i Hedesunda som verkligen lyckats få tjejer i flera åldrar att spela tack vare en satsning från föreningen.
Per: Det svåra är inte att få tjejer att prova, många kommer till Tre kronors hockeyskola. Det svåra är att behålla dem, det är vår största utmaning.

Hur jobbar ni som förbund? 
Johanna: Tanken är att vi ska fungera som ett bollplank för föreningar och ge tips och råd, men att det är upp till varje enskild förening att bedriva verksamhet.

Vad tror du om årets Stålbucklanturnering?
Per: Med tanke på att vi har tappat ett antal riktigt duktiga tjejer som har blivit för gamla, så kommer vi nog få det lite tuffare i år än förra året (Då laget tog brons. Reds anm.), men det viktiga är att vi kan få ihop att lag som kan åka dit och utvecklas och vara med och tävla. Sen får vi se hur långt det räcker!

*Stålbucklan är en riksomfattande distriktslagsturnering för flickor, i Svenska Ishockeyförbundets regi. Turneringen har funnits sedan 2006 och är en årlig turnering med sammansatta lag för flickor mellan 14-16 år. Finalen 2017 sändes av SVT och hade 270.000 tittare. Inför årets turnering är rekordmånga lag anmälda - 18 stycken.


Bild: Johanna Malmström, dam- och flickansvarig i Gästriklands ishockeyförbund, Per Ängvald, dam- och flickansvarig i Hälsinglands ishockeyförbund och Sofie Wallin, idrottskonsulent Gävleborgs Idrottförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Skribent: Sofie Wallin
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Gävleborg
Box 975
801 33 Gävle

Besöksadress:
Nobelvägen 2
802 67 Gävle

Kontakt:
Tel: 0723551605
E-post: This is a mailto link