Hoppa till sidans innehåll

Samverkan stärker Medåker

28 JUN 2013 15:04
Samma personer ideellt engagerade i flera föreningar och två inspiratörer från Grytgöl väckte nya tankar i Medåker. Nu ska föreningarna samverka istället för att dra åt olika håll och arbeta tillsammans för en levande landsbygd.
  • Skapad: 28 JUN 2013 15:04

-        Hej och välkommen! Här uppe sitter jag och jobbar om dagarna.

Carina Lurén möter mig i Medåkers bygdegård där hon har sin arbetsplats sedan en tid tillbaka. Hon gör det med ett leende på läpparna.

Carina har arbetat länge inom idrotten och trivs med sitt nya uppdrag. Hon berättar att hon fått ett varmt mottagande i Medåker, samtidigt som vi sätter oss ned för en kopp kaffe.

Carina webben
Carina Lurén

Ett stenkast bort från bygdegården ligger Parkuddens IP. Anders Jacobsson, som är ordförande i Medåkers IF, ska snart blåsa igång sista omgången av fotbollslek inför sommaruppehållet. Barn mellan 5 och 8 år ansluter till gräsplanen från olika håll. De är ivriga. Idag blir det match mot föräldrarna.

När Västmanlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna bjöd in till en inspirationsträff i projektet ”Landsbygdsfotboll som bygdeutvecklare” fanns Anders Jacobsson på plats. Där fick han höra Göran Gustafson och Anders Bengtson, från Grytgöls IK utanför Finspång, berätta om hur de har lyckats nå framgång i sin förening. Det blev startskottet för en ny samverkan.

-  Jag kände att det här var något för oss och som vi kan hämta inspiration ifrån
   till Medåker. Jag pratade med vår utbildningskonsulent på SISU, Mats Vennberg,
   som hjälpte oss att boka en föreläsning om Grytgöl här i Medåker.

Anders Jacobsson webben
Anders Jacobsson

Genom projektet genomfördes två utvecklingsdagar under ledning av SISU Idrottsutbildarna. Resultatet blev en förbättrad organisation med olika kommittéer, som var för sig har arbetat fram mål och handlingsplaner.

Medåkers socken har knappt 500 invånare. Det innebär att samma ledare är ideellt engagerade i flera föreningar. En hög arbetsbelastning som innebär att alla ambitionerna inte alltid lyckas bli verklighet. Föreningarna diskuterade hur de gemensamt kan dra nytta av varandra och tanken väcktes på att anställa en gemensam kanslist för föreningarnas administration.

Som en avknoppning av ”Landsbygdsfotboll som bygdeutvecklare”, sökte föreningarna i Medåker ett samverkansprojet via Idrottslyftet och Västmanlands Idrottsförbund. Projektet beviljades och nu finns Carina Lurén på plats som kanslist med en anställning under sex månader. Syftet är att öka och förbättra samverkan mellan föreningarna, utveckla deras verksamhet och utveckla Medåker som ort.

match webben

På Parkudden har matchen precis börjat. Glada skratt klingar i den ljumma sommarkvällen och barnen jublar glatt när de spräcker nollan. Det är en medryckande stämning och en härlig gemenskap.

Visionerna för Medåker är stora och det lyser av entusiasm och framtidstro när Anders Jacobsson berättar om föreningens verksamhet. I vintras startade föreningen skidskytte på Parkuddens IP och nu undersöker en projektgrupp möjligheten att lägga en asfalterad slinga som skidåkare och skidskyttar kan använda under sommartid.

Han är glad över de möjligheter som skapats och det stöd föreningen har fått via projekten.

- Vi vill ha en levande landsbygd med idrotten i centrum. Vår anläggning med 
  fotbollsplaner, boulebanor, grönytor, motionsspår och grillplatser ska vara en 
  naturlig samlingsplats för bygdens befolkning!

Matchen är slut. Föräldrarna får se sig besegrade och barnen firar med glass. Både jag och Carina Lurén lämnar Parkudden med ett leende och går den korta vägen tillbaka mot bygdegården.

Text och foto: Anette Fransson

Äter glass webben

 

 bygdegård webben

Idyll webbentjej i målet webben

____________________________________________________________ 

Fakta
Medåkers IF har idag drygt 300 medlemmar och bedriver verksamhet inom fotboll, längdskidåkning, skidskytte, gymnastik, boule och innebandy.

Om projekten
”Landsbygdsfotboll som bygdeutvecklare
” är namnet på ett tvåårigt projekt som under september 2011 startades upp i Västmanland. Projektet ägs av Västmanlands Fotbollförbund (VFF) och genomförs av Västmanlands Idrottsförbund (VIF) och SISU Idrottsutbildarna. Förutom VFF, VIF och SISU Idrottsutbildarna finansieras projektet också av Länsstyrelsen i Västmanland.

Syftet med satsningen är att fotbollen skall bidra till att stärka landsbygdens överlevnadskraft genom att stimulera förbundets medlemmar/föreningar till att hitta de nya möjligheterna inom verksamhets- och anläggningsområdena som kan bidra till landsbygdens utveckling.

Samverkansprojektet i Medåker
Samverkansprojektet är en avknoppning av projektet ”Landsbygdsfotboll som bygdeutvecklare” och löper till att börja med på 6 månader. Projektet finansieras via Idrottslyftet av Västmanlands Idrottsförbund. Målet är att idrottsföreningar, kulturföreningar och andra ska dra nytta av varandra och på så vis utveckla samverkan och verksamhet.

Föreningarna i samverkansprojektet:
Medåkers IF (fotboll, längdskidåkning, skidskytte, gymnastik, boule och innebandy). Framtid Medåker, Bygdegårdsföreningen, Medåkers Hembygdsförening, Föräldraföreningen, LRF, Skytteförening 

Fler bider från besöket i Medåker

genomgång namn webben

genomgång wbben

Kille vid nätet

killar som passar webben

 

liten stuga medåker.

litet barn med boll webben

springande barn webben

 

tjejer rukkar boll

läktaren webben

Uppvärmning webben

översikt webben

bygdegård 2 webben

i målet webben

bild uppifrån webben

mamma o barn webben

bakom mål webben

Skribent: Anette Fransson
Epost: This is a mailto link

 

 prenumerera_nyhetsbrev[1]

Anmäl och resovisa er utbildningsverksamhet

 

 

IFL_Grund_banner 2 bilder

 

 

 

Fbk

 

 

 

 

PUFF%2~1

 

 

 

 

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västmanland
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: 0104764800
E-post: This is a mailto link