Hoppa till sidans innehåll

Idrottslärarna möter alla barn

2015-10-29 13:27

När idrottslärarna i Skellefteå önskade fortbildning var åldersanpassad fysisk träning det perfekta svaret. Under en heldag visade Michail varför barn i olika åldrar behöver olika fysiska övningar. - Jag rusar när idrottslärarna vill att jag ska komma. Dom är vårt viktigaste redskap, för dom möter ju ALLA barn.
  • Skapad: 29 OKT 2015 13:27

Förmiddagen var bokad för teori och Skellefteås idrottslärare för årskurs 1-9 fick veta mer om hur rätt allsidig fysisk uppbyggnadsträning för barn och ungdomar ger en långsiktig utveckling. Utbildningen är indelad i olika perspektiv – förpubertet, under pubertet och efter pubertet. Det här är samma koncept som SISU Idrottsutbildarna erbjuder med boken Åldersanpassad fysisk träning som grund. SISU håller en tretimmarsutbildning till aktiva föreningsledare samt en flerdagarsutbildning med examination i ämnet som ger tre högskolepoäng. Den passar perfekt för ledare och tränare som vill minska skaderisken och förbättra teknikinlärningen hos barn och ungdomar. Bakom boken och utbildningen ligger bland annat Michail Tonkonogi. Han är professor i medicinsk vetenskap på Dalarnas Högskola.

- Kursens största styrka är att den sätter helhetssynen och det långsiktiga barnperspektivet i fokus, menar Tonkonogi.

- Vi har varit med och sytt ihop den här dagen för idrottslärare av två skäl – först för att lärarna når alla barn och ungdomar och de är en fantastisk resurs för att skapa en bra lust och idrottsgrund för våra unga. Men vi vill också bidra till att barn och ungdomars intresse för rörelse och idrott väcks genom Skol IF-projektet som Fritid Skellefteå äger och vi samverkar i, säger Annelie Nilsson, verksamhetschef för SISU i Skellefteå.

tagen


Bålstyrka är viktigt

Efter lunch var det dags för fysiska övningar som cirka hälften av de 34 lärarna deltog i. Det handlade om koordination och reaktion och lärarna blev rejält uppvärmda.
- En explosiv bålstyrka är viktigt för barnen. Såna övningar är inte så lätt att hitta för barn, för helst ska dom vara i form av lek. Som den här – en pareringsövning, säger Tonkonogi medan han visar en rolig tvåmansövning i ett raskt tempo.

Ingen av övningarna varar i mer än tio, femton sekunder. Michail Tonkonogi menar att det inte är så viktigt att allt blir exakt rätt utfört.
- Om barnen utför dom här övningarna allsidigt och varierat, så gör det inget om inte övningarna blir riktigt rätt gjorda. Så länge det inte handlar om tusen repetitioner, förmanar han.

Malin Larsson sitter på gymnastikbänken och lyssnar samtidigt som hon antecknar så pennan glöder. Hon tycker det är intressant att forskningen nu visar hur styrketräning inte är skadligt som det sagts tidigare. Om den sker i en lekande form vill säga.
- Jag är helt ny som idrottslärare – har tagit tjänstledigt från mitt ordinarie jobb – och det känns otroligt bra att få börja så här. Tonkonogi är en fantastisk föreläsare och visar på vad övningarna ger fysiologiskt i de olika åldrarna. Visserligen har jag en bakgrund som gymnast men det är ju andra saker som ligger i fokus här, som exempelvis varför man ska lära barnen att träna bålstyrka på ett enkelt sätt. Det här inspirerar mej, säger Malin Larsson.

 

Malin Larsson och Jimmy Jonsson
Starka barn mår bättre

Även Jimmy Jonsson lyssnar från sidan. Han har en bakgrund som hockeyspelare och vet hur viktigt det är att förebygga skador med att träna upp starka benmuskler och en stark bål.
-Jag tycker att Tonkonogi är mycket trovärdig och väldigt kunnig. Han serverar ett smörgåsbord och vill att vi ska ge barnen möjlighet att prova allt. Och eftersom vi bara har idrott vid två tillfällen i veckan så är det alldeles för lite för att kunna motverka skador. För mej som idrottslärare handlar det om att ge barnen ett fysiskt och psykiskt välbefinnande och kunna väcka deras intresse att hålla på med någon idrott på fridtiden. Så jag har verkligen fått ett kvitto på att starka barn mår bättre, säger Jimmy Jonsson.

Ute på gymnastikhallens golv konstaterar Michail Tonkonogi samtidigt att i den åldersanpassade träningen har bålen en viktig roll, men att det också är enklare att hitta bra benövningar. Sedan skickar han iväg lärare att repetera några av övningarna.
- För mej är det oerhört centralt att nå alla barn. Därför kliver jag gärna upp klockan fyra och åker till den grupp idrottslärare som vill att jag ska prata och visa. Idrottslärarna träffar ju ALLA barn fast som det är den yrkeskår som fortbildar sig minst, menar han.
Samtidigt utvecklas forskningsfältet kring deras verksamhet snabbt just nu. Och det är samma yrkesgrupp som lägger grunden för folkhälsan.
- Det är dom här människorna som ska skapa de goda vanorna och som kan påverka att vi klarar den svenska samhällsekonomin. Därför förstår jag inte varför inte politikerna vågar ta i detta med mer idrott i skolan, säger Michail Tonkonogi.

 

Den 14-15 november håller SISU Idrottsutbildarna en utbildning i Åldersanpassad fysisk träning - läs mer och anmäl dig här >>

Skribent: Bitte Torbjörnsdotter
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Västerbotten
Box 3005
903 02 Umeå

Besöksadress:
Kungsgatan 89
903 31 Umeå

Kontakt:
Tel: 0906955600
E-post: This is a mailto link