Hoppa till sidans innehåll


Jobba med inkludering


Inkluderande idrott handlar om att alla ska kunna delta i föreningsidrotten utifrån egna förutsättningar. Så ser det inte ut idag.

Länge har idrotten präglats av att män med ljus hudfärg, som är heterosexuella har varit de som varit mest självklara i idrottens olika rum.

Konsekvensen av det är att andra personer inte är lika självklara, så som personer med funktionsnedsättningar, hbtq-personer och tjejer med utländsk bakgrund, som inte attraheras av föreningsidrott i samma utsträckning. Idrotten är därför, i stort, inte inkluderande, jämställd eller jämlik.

För att förändra det behöver vi arbeta aktivt med att förändra de normer och oskrivna regler som präglar förenings- eller förbundsmiljön, något vi ibland kallar normmedveten idrott. Normer går att förändra och genom ett medvetet arbete med inkludering kan vi nå de uppsatta målen i Strategi 2025 där vi formulerat detta som en av idrottsrörelsens större utmaningar.

Arbetet med inkludering hänger tätt ihop med jämställdhetsarbetet och kan till exempel handla om språk, jargong, representation eller resursfördelning.

Utbildningswebben Inkluderande idrott (öppnas i nytt fönster) >>>

 
Uppdaterad: 21 FEB 2018 16:35 Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link