Hoppa till sidans innehåll
Foto: OLA WESTERBERG

Bli en vassare barn- och ungdomsledare

07 MAJ 2019 19:28
Med den här utbildningen vill ge dig ett bredare tänk kring ditt ledarskap. Du får viktiga nycklar till hur rörelsekompetens, samspel och laganda gör att barn och ungas lust och motivation till träning ökar.
  • Uppdaterad: 07 MAJ 2019 19:28

Tid och plats

Kl 09.30-17.00, Luleå lördag den 12 oktober alternativt  Gällivare söndag den 13 oktober

Målgrupp

Barn- och ungdomsledare i alla idrotter.

Kursinnehåll

Pass 1:

Alla barn behöver rörelsekompetens för lust och motivation

I den här föreläsningen ger Ingela Frisk dig insikt och kunskap i betydelsen av rörelsekompetens och hur du som ledare enkelt kan väva in övningar som leder till utökat rörelseförråd i ordinarie träningar.

Rörelsekompetens, rörelserikedom, physical literacy – kärt barn har många namn. Att vara rörelserik är lika viktigt som att kunna räkna, skriva och läsa. Det är grundläggande för att barn och unga ska vilja prova på olika aktiviteter och idrotter och utvecklas utifrån deras villkor.

Rörelserikedom kan jämföras med ordförråd. Ju fler rörelser du behärskar desto större rörelseförråd får du - ett rörelseförråd som underlättar för dig och ger dig lust och motivation att utföra olika aktiviteter.

Som tränare har du till uppgift att ge barnen en bred rörelsekompetens. Du bör påminna dig om det inte är samma sak att vara rörelserik som att vara vältränad och kunnig bara i de rörelser som berör just din sport. Istället handlar det om att kunna använda kroppen på många olika sätt. Det underlättar barnets utveckling och ger vinster som ett ökat självförtroendet, en känsla av frihet, lycka och gemenskap.

Utbildaren Ingela Frisk är legitimerad fysioterapeut och utbildad idrottspedagog. Hon jobbar just nu som hälsoinspiratör i Kalix kommun, med uppdrag att motivera till ökad rörelse i skolorna.

Pass 2:

Hur skapar jag som tränare bra laganda och samspel i träningsgruppen?

Väl fungerade lag och grupper har nästan alltid en stark laganda som vilar på en grund av glädje, trygghet och gemenskap. Lagandan förstärker de värderingar, beteenden och vanor som stöttar de aktiva och deras prestationer. Som tränare har du en nyckelroll i att skapa denna laganda – men hur gör man?

Utbildningen består av teoretiska resonemang, men framförallt av övningar i praktiskt samspel i idrottshall.

Utbildaren Sven Gunnar Furmark är idrottslärare och speciallärare och har skrivit flera böcker med koppling till äventyrspedagogik och samarbete. Han har även arbetat som universitetsadjunkt på pedagogutbildningarna vid Luleå tekniska universitet i 25 år, där han utvecklade konceptet ”äventyrspedagogik”.

Övrig information

Kostnad

Anmälan senast den 22 september

Skribent: Annemari Johansson
Epost: This is a mailto link

 

 

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706007732
E-post: This is a mailto link