Hoppa till sidans innehåll

Projektets bakgrund


Projektet är ett underprojekt till det nationella idrottsprojektet ”Uthållig idrott” och är anpassad och styrd mot det vi valt att prioritera i Luleå och Norrbotten. Totalt kommer 20 föreningar att vara ”piloter”, 10 i Luleå och 10 i Norrbotten. Projektet arbetar med de tre hållbarhetskriterierna social, ekologi och ekonomi och för att föreningarna ska kunna kalla sig för ”Hållbar förening” ska vissa kriterier uppfyllas.

 

När man talar om energianvändning och energieffektivisering förknippar man ofta det med omkostnader av olika slag, Vi pratar om att bensinen är dyr, att elpriserna är höga m.m. men i detta projekt kommer argumenten att vändas och användas till vår fördel. Om vi arbetar med att minska vår energianvändning kommer föreningarna att tjäna på det genom minskade utgifter, samtidigt som man minskar sin miljöpåverkan.

 Omkostnader för föreningar och klubbar ökar i hela landet, samtidigt som marknaden för försäljning av produkter och tjänster börjar bli mättad. Många företag har drabbats av finanskrisen och har fått spara på utgifterna. Det har inneburit minskade anslag för sponsring. Vikande medlemsantal, färre engagerade vuxna, ökad konkurrens av datorer, TV och TV-spel utgör hot mot rörelse och hälsa.

Detta är en trend som många är oroade över och som måste brytas. Ett sätt att göra det på är att engagera barnen i sin förening och ”hållbar utveckling”. Barnen får känna sig behövda, viktiga och ”en del av något stort”.

Därför kommer detta projektet i rätt tid.  Vi ska engagera föreningar och klubbar att arbeta hållbart och långsiktigt. Detta ska vi göra genom att bl.a. anordna seminarier och informationsträffar både för barn, ungdomar och andra engagerade kring föreningen/klubben. Vi kommer att se över föreningarnas energianvändning och tillsammans komma fram med besparingspotentil. Men vi ska även engagera det lokala näringslivet och kommunerna. Genom samverkan med dem kanske vi tillsammans kan stötta föreningar i arbetet med att engagera fler barn och ungdomar. Men vi ska även engagera barnen själva, genom t.ex. utmaningar och tävlingar av olika slag. 

Uppdaterad: 09 NOV 2012 13:52
Skribent: Niklas Olsson

Anslagstavla!


Öppettider:


Kontakt:

Helena Blomkvist
Mail
070-577 48 44


Länkar, loggor:

 

 

 


 

Länkar, text:

Hermelinen

IdrottOnline

Svensk Idrott

RF 

#norrbottensidrotten på Instagram

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Norrbotten
Kronan A3
974 42 Luleå

Besöksadress:
Idrottens hus, Kronan A3
974 42 Luleå

Kontakt:
Tel: 070-600 77 32
E-post: This is a mailto link