Hoppa till sidans innehåll

Volontärens värdskap i fokus

2018-03-29 09:21

Vem är den viktigaste personen på ett evenemang? "Det kan vara den första volontären du möter utanför arenan. Den personens bemötande kan sätta ribban för hela evenemanget", det menar idrottskonsulent Jan-Olof Johansson, som nyligen höll utbildningskvällar för volontärer.
  • Uppdaterad: 2018-03-29 09:24

Förra veckan fick över 100 volontärer en utbildningskväll på Halmstad Arena inför lag-VM i bordtennis. På schemat stod såväl gott bemötande som livsviktig kunskap.

Det kommer att behövas flera hundra volontärer bakom kulisserna under det kommande världsevenemanget i Halmstad. Och volontärens värdskap är inte bara viktigt, utan kan även vara livsavgörande. 

Därför anordnade SISU Idrottsutbildarna, i samverkan med Civilförsvarsförbundet, utbildningskvällar för volontärer förra veckan. Tanken är att hålla ytterligare träffar där fler ska kunna få tillgång till SISU Idrottsböckers material volontärens värdskap.

Läs mer om utbildningsmaterialet: Volontärens värdskap – hjärtat i evenemanget

Ann Wallnedal från Civilförsvarsförbundet sitter inne med livsviktig kunskap.

Ann Wallnedal från Civilförsvarsförbundet sitter inne med livsviktig kunskap.

Under utbildningspasset med Rickard Boman och Jan-Olof Johansson från SISU Idrottsutbildarna diskuterades problemlösning, bemötande, praktiska frågor, samtidigt som volontärerna inte minst fick chansen att lära känna varandra. I slarna intill pågick samtidigt HLR-utbildningar med instruktörer från civilförsvarsförbundet. Livsviktig kunskap när olyckan är framme.

− Krisberedskap och hjärt- lungräddning är jätteviktiga delar att ha med sig, säger instruktör Ann Wallnedal om kunskapen som måste upprepas så många gånger att den sitter i ryggmärgen.

Merja Lantz har erfarenhet från flera stora evenemang.
Merja Lantz har erfarenhet från flera stora evenemang.

Merja Lantz ser gemenskapen som det viktigaste

Först på plats under den sista av veckans två utbildningskvällar var Merja Lantz från Traryd. För henne är den timslånga resan för ideellt engagemang inte en uppoffring. Och det är inte i första hand själva idrotten som är det viktigaste. Hom har tidigare volontärarbetat på pridefestivaler såväl som på Tall Ships Races i Halmstad 2017.

− Jag älskar att arbeta med människor. Det är en otrolig känsla att vara kugge i ett positivt arrangemang där man träffas med andra människor som brinner för samma sak. Att välkomna dem som kommer hit och bidra till att ge dem en fantastisk upplevelse, säger hon.

Merja Lantz arbetar på Securitas och har lång erfarenhet av säkerhetsarbete på flygplatser. Hon inser att hon har mycket att bidra med i den rollen. Men kanske kan hon också få testa något annat under pingis-VM.

− Det hade varit så roligt att få välkomna och ta emot särskilt inbjudna gäster, säger Merja som hoppas få användning för sina gedigna språkkunskaper under evenemanget.

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link