Hoppa till sidans innehåll

Värdarna som ställer upp i alla väder

2018-03-01 15:46

Marie och Lars Sundling träffades på läktaren under pingis-VM i Novi Sad 1981 – resten är historia. "Man kan säga att vi har format ett volontärsliv tillsammans", säger Lars, ena halvan av paret som nu är på plats för att styra upp ackrediteringarna till bordtennis-VM i Halmstad.
  • Uppdaterad: 2018-03-02 15:28

De har tappat räkningen på mästerskapen, kanske tolv, eller 15. Och vilken idrott det är spelar inte heller någon större roll. Makarna Sundling har familj och jobb som ska samsas med ideellt ledarskap och förtroendeuppdrag, precis som många andra. Men de pusslar med tiden och satsar eftersom de älskar att vara med där det händer, i planeringen, i det sammansvetsade gäng som jobbar stenhårt i det fördolda − och får mästerskapen att funka. 

− Det är inte pingisen i det här fallet som är det viktiga utan allt runt omkring. Vi vill ställa upp och ge tillbaka till idrotten, samtidigt som vi får vänner för livet, möter nya människor, får kunskap om andra kulturer. Ja, det finns hur många anledningar som helst, säger Lars, som även är med i svenska bordtennisförbundets styrelse.

Marie jobbar som domare, utöver de många ideella uppdragen under arrangemang och ledaruppdrag. När hon får frågan om vad som skiljer bordtennis-VM i Göteborg 1985 från dagens mästerskap svarar hon ”tekniken”.

− Då gjorde vi allt för hand. I dag finns det datoriserade system, men det gäller fortfarande att vara väldigt flexibel, säger Marie och just den egenskapen måste nog volontärer ha, såväl i dag, som i går och i framtiden.

Engagemang som får tiden att räcka till

Marie Sundling kommer att döma matcher under lag-VM i Halmstad, vara med i förberedelserna och peppa de volontärer som tar vid när tävlingarna drar igång. Både hon och maken Lars ser det som en självklarhet att göra resan från hemmet i Mölnlycke till det stundande halländska världsevenemanget. Och de var glada över att se så många unga bland de blivande volontärerna under tisdagens kick-off.

− I dag finns det en attityd där man hela tiden frågar sig: vad får jag för det? Men vi är många som inte tänker så. Har man möjlighet att bidra med lite av sin tid, får man uppleva en fantastisk gemenskap och det är jätteroligt när yngre människor inser det, säger Marie och konstaterar att om den yngre generationen kan förmås se styrkan och de många vinsterna med ideellt engagemang har idrottsrörelsen en ljus framtid.

Idrottskonsulent Rickard Boman
Idrottskonsulent Rickard Boman berättar om den webbaserade värdskapsutbildningen från SISU Idrottsutbildarna.

Kick-off med volontärsmingel

I veckan hölls alltså kick off med mingel för alla de volontärer som ska få Halmstads stundande lag-VM i bordtennis att flyta på i stort som smått. Det var helt fullsatt i lokalen på Halmstad Arena, där volontärerna började en kvällen med information och mingel krönt av en spännande kvaldrabbning i bordtennis mellan Sverige och Danmark.

Idrottskonsulent Rickard Boman var en av de personer som presenterade sig under den inledande träffen och berättade om de utbildningsträffar som kommer att hållas för volontärerna genom SISU Idrottsutbildarna och den webbaserade värdskapsutbildning som de kommer få ta del av.

Läs mer om utbildningsmaterialet: Volontärens värdskap – hjärtat i evenemanget

− Gå in och titta på filmerna och bekanta er med innehållet. Det är ett väldigt bra material, berättade han innan de församlade tog fika och började lära känna varandra bättre. I kaffekön träffar vi Göte Arvidsson, en eldsjäl med många strängar på sin lyra och engagemang i en rad idrotter. Det visar sig att bordtennis är den sport som ligger närmast hans hjärta. Och även för honom är det en självklarhet att ställa upp som volontär under lag-VM.

− Jag började spela bordtennis när jag var åtta år. Så det är min idrott, säger Göte, som vet mycket väl hur stort ett VM på hemmaplan är.

− Det är enormt stort. Jag tror inte man kommer fatta exakt hur stort förrän det är här.

Göte Arvidsson är pingisentusiast.
Göte Arvidsson har spelat bordtennis sedan barnsben.

Fakta: Ping Pong Power

Mellan den 29 april och 6 maj 2018 spelas lag-VM i bordtennis i Halmstad. 144 lag, 72 damlag och 72 herrlag från hela världen möts på Halmstad Arena undet evenemanget som under tävlingsveckorna spås öka Halmstads befolkningsmängd med 25 procent. Mellan 400 och 500 journalister väntas bevaka turneringen, varav 120 enbart från TV Tokyo.

Behovet av volontärer under tävlingarna är stort. Cirka 400 personer beräknas behövas under och kring arrangemanget. De som ställer upp ideellt får inträde till tävlingarna under gruppspelet, samt kläder och souvenirer.

Det finns plats för fler volontärer! Mer information här!

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Kontaktperson

Rickard Boman
Idrottskonsulent
SISU Idrottsutbildarna
This is a mailto link
0703-41 42 66

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link