Hoppa till sidans innehåll

Ungdomarna i centrum på Idrottsforum

2018-11-29 15:07

I helgen höll höstens Idrottsforum på temat jämställdhet. 160 deltagare från föreningar och förbund i länet träffades i Varberg för att ta del av goda exempel och goda samtal - där 30 unga ledare fanns på plats och vittnade om sina villkor i den halländska idrottsrörelsen.
  • Uppdaterad: 29 NOV 2018 15:07
Kusthotellet i Varberg var platsen för höstens Idrottsforum. Temat var jämställdhet och efter fredagskvällens inledande mingel inledde Sevana Bergström från Svenska Fotbollförbundet konferensen med ett pass om jämställdhet, jämlikhet och inkludering – tre begrepp som hon menar är beroende av varandra när det gäller att locka nya grupper till idrottsrörelsen:

− Det gäller att inte bara jobba med dem som är inne i verksamheten utan se vilka som inte kommer till oss i dag. Vilka möjligheter, utmaningar finns och vad kan vi skapa för aktiviteter för att få in dem, berättade Sevana Bergström, som är CSR-ansvarig (ansvarig för Corporate Social Responsibility) på Svenska Fotbollförbundet. Sevana Bergström från Svenska Fotbollförbundet föreläste på temat jämställdhet, inkludering och jämlikhet.

Under idrottsforum delades stipendiet Jämställd förening ut. Du läser mer om det här!

Nätverket Unga ledare fanns på plats under Idrottsforum och med 30 deltagare var de en stark och viktig röst i att beskriva situationen och villkoren för unga ute i föreningarna. Under lördagens process pratade ungdomar från Halmstad Fältrittklubbs ungdomsstyrelse om hur de upplever sin idrott. Som kille i föreningen är 16-årige Valdemar Wahlbeck i minoritet och det har han märkt av under sina år i ridsporten.

− I stallet är alla kompisar och det är ingen som bryr sig om man är tjej eller kille. Det är i skolan man blir kallad för bög, säger Valdemar som tror att stödet hemifrån och det faktum att han har gått i en liten skola har gjort att han har kunnat hålla fast vid ridningen.

− Det är skolan som gör att man slutar. Folk tyckte att det var jättekonstigt att jag höll på med ridning. Men jag brydde mig inte så mycket, säger Valdemar som undrar hur det kommer sig att ridning är så kvinnodominerat i Sverige.

− Samtidigt känns det som att killarna lyfts fram när det kommer till eliten, säger Anastasia Volkova, även hon engagerad i Halmstad Fältrittklubb.

unga ledare
Anastasia Volkova och Valdemar Wahlbeck var på Idrottsforum som deltagare i nätverket Unga ledare.

Efter processen delade deltagarna med sig av samtalen vid borden, som fördes idrottsvis. Många beskrev utmaningar men också möjligheter och egna framgångsfaktorer för att få en bredare verksamhet med jämnare representation.

Halmstad Skateboardklubb arbetar aktivt och målmedvetet för jämställdhet. Föreningen lyfter olika perspektiv på hemsidor och i sociala medier för att locka tjejer till idrotten. I dag har man satsningar som ”tjejskate” men bara för att lyfta tjejerna och komma till ett läge där särskilda satsningar inte behövs. Men det är inte lätt att vara ny i ett sammanhang, i minoritet och känna att man inte passar in. Simon Larsvi, ung ledare från Halmstad Skateboardklubb, beskrev lösningen bättre än någon.

− Det viktigaste är att bjuda in när det kommer nya personer. Att säga hej.Corporate Social Responsibility

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035177400
E-post: This is a mailto link