Hoppa till sidans innehåll

Han håller segelsällskapet flytande året runt

2018-08-14 10:45

Svante Svensson blev tidigt fångad av seglingen och han har stannat kvar inom sin idrott. I Halmstads Segelsällskap är han den som planerar träffar och arrangemang som får föreningen att leva året om − och han gör det med glädje och hjärta.
  • Uppdaterad: 2018-08-17 09:02


När vi träffade Svante Svensson sist höll vintern ett iskallt grepp om Halmstad. Seglarsäsongen stod för dörren men våren lät vänta på sig. Men kylan och blåsten hade inte skrämt bort de trogna HSS-medlemmarna. I klubbstugan nere på Söder var det oväntat livlig trafik:

Ett gäng sitter och fikar, drar historier och äter tårta. Om någon lämnar kommer det snart en ny besökare som, vägen via kaffebryggaren, slår sig ner vid bordet och ger sig in i samtalet.

− Det här är verkligen en mötesplats för våra medlemmar, säger Svante Svensson och förklarar att han är i lokalen fem dagar i veckan under seglarsäsongen, som dessutom har förlängts på senare år.

− Många håller igång från tidig vår till sen höst, säger han, blickar ut och konstaterar att det snart är dags att börja förbereda båten för sjösättning.


Mångåriga medlemmar. Svante Svensson, Mats Larsson och Stellan Nilsson har lång erfarenhet av segling och båtliv.

Läs mer om hur du startar lärgrupper i din förening!

Båtlivet är högst levande i Halmstad. HSS har 700 medlemmar, 240 båtplatser och 108 år på nacken. Förra sommaren anordnade man SM i Folkbåt, ett bejublat arrangemang som fick beröm från många håll. Utöver arrangemangen som samlar seglare från hela landet, har föreningen ordnat egna tävlingar varje tisdag sedan 1930-talet.

Höst, vinter och tidig vår håller man igång gemenskapen med lärgrupper, föreläsningar och kurser – och det är där Svante Svensson håller i taktpinnen. Det handlar om att förena nytta med nöje. Att lära sig mer om ett ämne, inspireras, men inte minst träffas, prata och fika tillsammans.

− Det spelar ingen roll vem du är, vilken titel du har, var du bor eller vad du gör. När vi kommer hit så lämnar vi allt det utanför. Vi hittar gemenskapen i ämnet, i att träffa personer med samma intresse. Det är det fina tycker jag, säger Svante och konstaterar att det är samverkan med SISU Idrottsutbildarna som möjliggör arrangemangen som samlar medlemmarna kring spännande ämnen, när båten står på land.

− Utan det stöd vi får från SISU hade vi inte haft möjlighet att få hit föreläsare som exempelvis Sven Yrvind konstaterar han.

För sitt engagemang i arbetet med att främja bildning och utbildning, i samverkan med SISU Idrottsutbildarna, har Svante Svensson utsetts till årets utbildare, ett pris som delades ut under årsstämman på Tylösand innan sommaren.

− Det känns jättebra, även om jag blev väldigt förvånad. När jag redovisar timmarna till SISU varje år slås jag av hur mycket roligt vi har haft, säger Svante, som ser glädjen som den gemensamma drivkraften oavsett om det är föreläsningar om båtkonstruktion, navigationskurser, seglarskola, eller som det nu aktuella kanalintyget som, tillsammans med ett förarintyg eller kustskepparintyg ger deltagaren möjlighet att ta sig fram på Kontinentaleuropas inre vattenvägar.

I HSS stadgar från 1910 står det i första paragrafen att föreningen ska verka för och främja seglingsidrottens utveckling. Och den skrivningen tar Svante, och kamraterna på HSS, på största allvar.

− Jag tycker att det är en fin formulering. Vi arbetar för ett brett och levande båtliv. Alla är välkomna här och det fyller på med yngre medlemmar hela tiden. Visst, allt förändras och seglingen ser inte likadan ut som när jag började. Båtlivet är annorlunda men engagemanget och intresset för vår förening finns och jag tror att det kommer att fortsätta. Det blir vad vi gör det till − och vi vill göra det bra − konstaterar årets utbildare, Svante Svensson.

Svante Svensson, Halmstads Segelsällskap.
Svante Svensson, Halmstads Segelsällskap

Lite mer om årets utbildare:
Svante Svensson, 69, bor i Centrala Halmstad och har varit medlem i HSS sedan tidigt 1960-tal.
Kuriosa: Seglar Nordisk Folkbåt, samma båt som stod i centrum för HSS SM-arrangemang 2017.
Önskeföreläsare: Pelle Pettersson, konstruktör av segelbåtar och kappseglare som prisats för livslång designgärning. Utöver båtar har han designat bland annat den klassiska bilmodellen Volvo P1800.
Önskekurs: kurs för kappseglingsdomare.

Skribent: Lotta Andersson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link