Hoppa till sidans innehåll

Samling för trygga idrottsmiljöer

2018-04-10 11:13

I helgen som gick möttes ideella krafter från hela länet på Hotel Tylösand för att tala om trygga idrottsmiljöer för barn och unga.
  • Uppdaterad: 2018-04-18 21:15

På fredag kväll rivstartade Idrottsforum med en föreläsning av Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska Friidrottsförbundet och tidigare förbundskapten för friidrottslandslaget. Han pratade om ”kris i föreningen” − om att vara huvudämne i gångarna på Konsum i Molkom, ortens informella informationscentrum efter en artikel om osämja i föreningen, till hårt pressad förbundskapten under de stora kriser som friidrotten genomgått de senaste åren.

Stefan Olsson, generaldirektör Svenska Friidrottsförbundet.
Stefan Olsson, generalsekreterare för Svenska Friidrottsförbundet delade med sig av sina erfarenheter.

Stefan Olsson kunde konstatera att det gäller att vara rak, ärlig och ta sitt ansvar. När det visar sig att det har skett kränkningar och övergrepp som förbundet inte har lyckats förebygga, gäller det att arbeta hårt för att det aldrig ska få hända igen:


− Metoo och Timeout är det bästa som har hänt, att det kommer upp till ytan.

Under lördagen höll Sofia B Karlsson och Carina Bäck från Riksidrottsförbundet ett pass om trygga idrottsmiljöer med fokus på normer och bemötande i idrottens olika arenor. En viktig del i förmiddagens pass var Carina Bäcks föreläsning om övergrepp och hur föreningen kan och bör agera när man misstänker att någon har blivit utsatt för ett brott.

Vill ni arbeta med frågorna i er förening? Ta kontakt med er idrottskonsulent.

Här finns mer information om Inkluderande idrott och Strategi 2025.

Carina Bäck, tidigare polis, arbetar numera för Riksidrottsförbundet.
Carina Bäck, tidigare polis, arbetar numera för Riksidrottsförbundet.


Se föreläsningen om trygga idrottsmiljöer här!

Carina Bäck, tidigare polis med lång erfarenhet av att utreda brott mot barn, gav exempel och konkret information om vad lagen säger och vem som kan göra en polisanmälan.

− Vem som helst, en privatperson eller en juridisk person, kan anmäla ett brott som lyder under allmänt åtal. En förening kan göra en polisanmälan. Man behöver inte peka ut en misstänkt, eller ens en målsägande egentligen. Om du vet att ett brott har begåtts kan du anmäla och det är polisens arbete att utreda, berättade Carina Bäck, men tillade att ju mer information polisen får desto bättre förutsättningar finns det för att inleda och driva en förundersökning.Konferensen avslutades med processarbete om trygga idrottsmiljöer och barnens spelregler.  Deltagarna utgick från sina egna föreningar med fokus på olika rum − omklädningsrummet, träningsarenan, styrelserummet, webben, läktaren, föreningslokalen, tävlingsarenan. Pia Lücke var en av flera deltagare från Falkenbergs Roddklubb och summerade dagarna som ”inspirerande”. 

− Det ger nya idéer och ett utbyte med andra. Vi har det bra i vår förening och vi vill utvecklas ännu mer till att inkludera och välkomna nya medlemmar, säger hon.

Pia Lûcke
Pia Lûcke, Falkenbergs Roddklubb.

Henrik Cederlund är föreningsutvecklare på Svenska Skateboardförbundet och engagerad i Halmstad Skateboardklubb. För honom var erfarenhetsutbytet det viktigaste med konferensen i Tylösand.

− Samtalen och utbytet är jätteviktigt mellan olika föreningar, från bredd till elit. 


Henrik Cederlund, Svenska Skateboardförbundet.
Henrik Cederlund, Svenska Skateboardförbundet.

Rickard Boman, idrottskonsulent på SISU Idrottsutbildarna.

 

 

Skribent: Lotta Andersson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
SISU Idrottsutbildarna Halland
Box 93
301 03 Halmstad

Besöksadress:
Idrottens Hus Q, Spetsvinkelg 23
302 50 Halmstad

Kontakt:
Tel: 035-17 74 00
E-post: This is a mailto link